torstai 11. syyskuuta 2014

Funwayleireilyä ja Kooan tokokoe

Vasemmalta; Kame, Snap, Flap, Rauha, Rin ja Sokka

Rin, kuva Taru Ruohonen.

Tiukka viikonloppu hauskuutta ja koulutuksia takana! Oli kiva pitkästä aikaa nähdä Rinin pentusisaruksia, joista ainoastaan yksi puuttui. Meno oli muutoinkin niin mahdottoman hauskaa että onneksi näitä taidetaan järjestää vuosittain ;) Kooakin osallistui karkeloihin ja koulutuksiin. Pennut olivat osiltaan hyvin samanlaisia luonteenpiirteiltään, etenkin treenatessa. Eroavaisuuksiakin löytyi. Agilityä treenattiin Santun opastuksessa ja tokoa Maaritin. Onneksi kirjoitin neuvot ylös lähes heti treenien jälkeen, niitä nimittäin tuli todella paljon! Vaikka näistäkin neuvoista on varmaan puolet unohtunut kirjata..

Mustavalkoiset siskot Flap, Rauha ja Rin

Samikset Rin ja Flap


Tiuku ja Rin

Tappeluitakin pennut saivat aikaiseksi, Rin on vähän kirpeenä Kamelle
 Rinin tokomuistio: Pitää rauhoittua ennen treenejä, sama itseasiassa Kooallakin. Helposti vien suoraan vaan kentälle ja hommiin. Ei näin. Kun laitan Rinin odottelemaan niin siitä pitää kanssa olla tarkkana että on paikallaan maassa, eikä hyppää ylös, sinne, tänne ja tonne. Vartaloapuja annan myös liikaa! Rinpulainen on vaan niin pieni ;) Huomasi hyvin myös että käskyjen pitää tulla iloisesti ja reippaasti, muutoin tottelee huonommin ja hitaammin. Sosiaalista palkkausta pitää opetella ja käyttää paljon enemmän. Rin oikeasti nauttii siitä, etenkin kun nyt olen sitä tehnyt. Alkuun oli vähän ihmeissään mutta nyt kiemurtelee mielissään sylissä. On kyllä aika sylihauva kotioloissakin, Kooa taas toista maata. 

Hyppyä tehtiin niin että joko mie palkkasin heittämällä namin tai Maarit toiselta puolen. Virittelysanat tähänkin! Saa karata jos on mennäkseen. Rin ei oikein hiffannut tätä. Tehtiin siis hyppynoutoa ja tämähän oli Rinistä superhauskaa! Oli kyllä jotenkin sisäistänyt hyppyä kun maanantaina tokoiltiin niin hyppäsi itsenäisesti superhienon hypyn <3 Ja monta kertaa! Pysähtyy myös hyvin käskystä hypyn taakse. Kapulan pidossa pitää olla tarkkana että pitää "oikein", nyt pitää kapulaa turhan takana. Irrottaessa Rinin pitää itse vetää pää pois.

Paikkamakuu: Tässä on sitä pöhkimistä. Edetään niin että mie oon valmiina Rinin kanssa ja muut koirat tulevat yksitellen viereen. Jos pöhkii niin pannasta reilusti kiinni ja torut tästä. Miun pitää olla rauhallinen ja siirtää fyysisesti Rin takaisin sivulle. Kun käyttäytyy hyvin niin kunnon vapautus leikkimään! Rin ei myöskään ymmärrä hassusti käyttäytyviä ihmisiä, meni ihan hämilleen. Näitä siis pitää harjoitella samaan tapaan kuin koirien lähestymisiä myös. Haukkuva koira ei myöskään ollut Rinin mielestä yhtään siistiä. Sivulla olosta pitää tehdä turvallinen paikka, siinä mie vartioin eikä Rin :) Myös pitää muistaa etten saa kumarrella Rinin päälle.

Ruudun paikkaa tehtävä läheltä, näytä paikka ja palkkaa nakilla. Kriteerit muistettava! Huonosta työskentelystä vain sosiaalinen palkka, pitää mennä nappiin että saa aineellista palkkaa. Vauhtiruutua erikseen. Kapulasta on tullut Rinille myös liian suuri juttu. Ei meinaa irroittaa ja hakee jatkuvasti kapulaa jos sellaisen näkee. Tähän leikkiä mukaan, kapula on pakko vaihtaa leluun ja tällä lelulla on pakko leikkiä. Sitten saa taas palkaksi hakea kapulan. Noutoa niin että avustaja vie kapulan.

Odottavan aika on pitkä


Kooan tokomuistio: Eli rauhoittuminen myös ennen kehään menoa! Palloleikkiä, palautuspalkkana nakki jottei tule riitelyä palautuksesta. Kaukoja tms. aivotyötä. Ei vinkumalla kentälle! Häirintää voisi myös ottaa ennen kehään menoa, Kooa tsemppaa paremmin kun on muistutukset alla. Tässäkin pitää olla rentona, eikä kumarrella. Kuulemma kilteistä ihmisistä tulee helposti vihaisia kun komentavat koiraa ja mie niin voin allekirjoittaa tämän! Pitää siis olla enemmän auktoriteettiä kuin vihaa komentaessa. Myös aina ensin kehu ja sitten vasta vapautus palkalle. Sisääntuloista puhuttiin myös, mitä kokeessakin kokeilin. Kooa ei saa mennä yksin! Sen pitää seurata miuta eikä päinvastoin.

Noutoääntelyssä ei saa päästää noutamaan huonolla mielentilalla. Ennen kapulaa pysäytys ja kaukoja tms. Riko kaava! Sama kun tehtiin merkille, kaukoja, seuraamista tms, Kooa ei koskaan voinut olla varma mitä odottaa ja suoritti liikkeen paljon rennommin. Yhdenlaista treeniä tehtiin niin että vapautin Kooan syömään nameja Maaritin kädestä, siitä miun piti sitten saada Kooa kutsuttua pois. Jos ei tottele niin pieni nappaus perskarvoista. Tässä huomasi äänensävyn merkityksen! Ensin pyysin Kooaa sivulle, ei mitään merkitystä. Kun käskyt olivat napakoita, selkeitä ja itsekin todella tarkoitin että nyt ois tultava muuten sivulle niin Kooa tuli samantien. Miten sitä osaakaan sanoa saman käskysanan niin erilailla :D Oma mieliala ja asenne pitää olla kohdillaan niin koirakin luottaa ja tottelee paremmin. Tämän varmasti huomaa kokeissa kun jännittää ja ärsyyntyy niin koko olemus ja käskytys muuttuvat niin että Kooa ei vaan saa samanlaista signaalia kuin treeneissä eikä tietenkään toimi samalla tavalla..

Tunnaria tehtiin temppuratana. Ensin lähetys ruutuun ja sieltä tunnareille. Sitten hypyn kautta tunnareille. Taas niin että pysäytin Kooan ennen tunnaria, tässä oli Kooan ilme kyllä näkemisen arvoinen :D Lopuksi niin että Kooan piti juosta tunnarikapuloiden yli ruutuun, tämä olikin hankalaa! Hirveällä mutinalla Kooa pysähtyi muutamaan otteeseen kapuloille ennenkuin suostui menemään niiden yli ruutuun. Sitten vielä niin että samasta paikkaa lähetin Kooan kyseisille kapuloille. Kooa toi aina oikean <3 Jos Kooa jää pohtimaan kapuloille niin ennemmin pysäytys kuin että odottaa että nostaa väärän tai tekee liikkeen huonosti.

Kooa keskittyy. Ja ohjaaja myös!

Sitten agilitymuistio, joka onkin samanlainen molemmille ;) Santun kehoituksesta myös Kooa kokeili agilityä. Niinkin hyvällä kannustuksella että ehkäpä yritetään vielä tätä Kooan kanssa. Kooa teki yli vuoden jälkeen kepit useaan kertaan virheettömästi, superKooa! Molemmilla siis perusasiat kuntoon, miun liike kokonaan pois! Kun en osaa liikkua tai en pysty olemaan kumpaakaan koiraa nopeampi niin miksi edes yrittää. Harjoitellaan ensin perusohjaus ja sitten joskus otetaan vauhtia mukaan kunnolla. Kooankin pitää oppia odottamaan ohjeita eikä vaan räiskimään sinne ja tänne. Takaakierroissa lisäsiiveke auttamaan hyppäämistä, Kooa keskittyy paljon paremmin eikä tiputa rimaa! Jos tiputtaa riman niin toru. Rinille putkelta kääntymistä niin että ennen putkea sanon "Rin täällä!" tms. merkin jotta Rin tietää että putkesta ulos tultua pitää tehdä tiukka käännös takaisinpäin. Palkkaus aina liikkeestä! Otan molemmat koirat liian helposti syliin kun pitäisi juosta poispäin! Palkkakäsiä myös vaihdeltava, opetettava koira seuraamaan ohjaavaa kättä. Pitää opettaa että ojennettu käsi ohjaa eikä tehdä turhia liikkeitä.Tää kuvaa niin hyvin Kooan aksailmettä ja asennetta!
Kyllä onkin muistettavaa! Leiri oli monelta osin silmiä avaava :)

Kooa käväisi myös tokokokeessa, ihan vaan kun kerta omalla kentällä pidettiin :) Ykkönenhän sieltä tuli, todella vähän ollaan tokoa treenattu. Enemmänkin tottista, ehkä ihan hyvä vaan. Vire pysyi hyvänä ja sain Kooan pidettyä aisoissakin kun tajusin että kyllä tuomari ja liikkuri odottaa sen ylimääräisen 10 sekuntia että en anna Kooan mennä omia menojaa ja mie kipitä perässä ;) Eteenpäin ei yksin päässyt vaan ainoastaan miun matkassa.

Paikkaistuminen 9,5: Oli liikautellut vähän tassujaan.

Paikkamakuu 8: Ei mennyt ekalla maahan. Tajusin että hölmönä en vapauttanut Kooaa kunnolla istumisesta niin istui sitten kuin tatti. Ensikerralla pitää ottaa pylly maasta irti ja tehdä vaikka yksi maahanmeno. Nousi myös huonosti ylös.

Seuruu 8,5: Kooa teki oikeasti hyvin! Ei tullut muistaakseni kuin korkeintaan yksi pieni piip. Kontakti toki tippui ja perusasennot olivat vinoja mutta on sitä kamalampiakin suorituksia tehty.

Zeta 6,5: Kyttäsi hieman merkkejä, maahanmeno ja seisominen hitaita eikä TAASKAAN istunut..

Luoksetulo 9: Valui pysähdyksissä.

Ruutu 10: Ihan pieni piip merkille menossa, muutoin <3

Ohjattu 10: Oisi saanut palauttaa nopeammin ja pitää paremmin kapulasta kiinni. Ei ääntä <3

Metallinouto 6: Ei suostunut nostamaan. Sitten möristen nosti ja kolautti vielä estettä tullessaan. No, tätä ei tehtykään kuin pari kertaa kesässä..

Tunnari 9,5: Teki hienosti töitä ja Kooa otti myös hienon kopin kun meinasi tiputtaa tunnarikapulan :D

Kaukot 8,5: Eteni.

Yhteensä siis 276p., I-tulos ja sijoitus 3. Olin hyvin tyytyväinen tähän :) Rin pääsi myös palloilemaan menossa mukana ja oli hyvin vaikka ääntäkin välillä pääsi. Tehtiin sivulletuloa ja leikkimistä. Kooan tokovideo pitkästä aikaa! Kiitos kuvaamisesta Tuija :) Ja perään vielä Kooan tottisvideo, tässä kuvaajana Paula.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti