keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Paljonpaljon esineitä ja Marko Vuorenmaan koulutus

Nyt on sitten tehty esineruutua! Kokeen jälkeen toinen ruutu oli neljällä esineellä. Nyt sain virheen esiin! Näin että Kooa oli lähiesineellä ja jäi tuijottamaan miuta. Jatkoin kävelyä, enkä katsonut Kooaa. Pirun rakki jätti esineen! Sanoin höpöhöpöt ja kutsuin pois. Lähetin selkeästi uudelleen kohti esinettä, juoksi vaan törkeästi ohi. Tätä tapahtui muutamaan kertaan, onneksi sain pidettyä hermoni kurissa enkä kiukustunut ;) Lopulta Kooa pysähtyi esineelle, patalappu, ja valitsi tuoda sen. Pääsin hihkumaan ja lennosta keksin taistella Kooan kanssa patalapusta. Sekös nostatti Kooaa! Sehän oli ihan innoissaan! Loput kolme esinettä tulivat hyvin, yhtä taisi hetkeksi jäädä arpomaan mutta toi kuitenkin.

Muutaman päivän päästä seuraava, taas neljä esinettä ja kaksi lähiesinettä jotta pääsen näkemään Kooan esinetyöskentelyn. Lähiesineet on selkeästi hankalimmat. Tässäkin lähti tuomaan lähiesinettä, tiputti kun kehuin ja pysähtyi tuijottamaan. En tehnyt mitään ja Kooa jätti esineen.. Oli pakko käydä varmistamassa että olihan sillä esine suussa ja siitähän se löytyi. Lähetin Kooan uudelleen ja sai taas reilut kehut ja taistelut kun toi esineen. Muut taas tulivat ongelmitta ja taistelin kaikista niistä esineistä mistä pystyin. Tämä selkeästi nostattaa Kooaa ja palkkaa sen paremmin.

Ja kolmas, taas neljä esinettä ja tällä kertaa vieraita sekä toisen koiran kuolaamat :) Kaikki toi hyvin mutta viiden metrin päässä olevan esineen yli juoksi moneen kertaan. Nostatin sen sitten ihan viimeisenä, ei selkeästi ollut nenä yhtään auki kun ei varmaan koskaan olla tehty noin lähellä olevia esineitä. Takakulman esineelle tuli vielä hyvä treeni kun Kooa lähti ensin vinoon keskelle päin. Kielsin ja kutsuin pois. Uusintalähetyksellä menikin suoraan ja löysi esineen! Toivoa ehkä vielä on..

Hakuakin on treenattu kahdesti, molemmilla kerroilla sama treenikuvio toistuu. Ensimmäisellä kerralla kuusi ukkoa ja en mennyt ollenkaan piiloille. Toteutus hieman heikko koska Kooa pääsi lähtemään itsenäisesti osalta löydöiltä pois ja yhdeltä kutsuin Kooan liian aikaseen. Seuraavalla treenikerralla menin jokaiselle, paitsi viimeinen sai palkata itse. Maalimiehet vaan eivät ihan ymmärtäneet kupletin juonta ja kun olin menossa ensimmäiselle löydölle niin haukku katkesi yhtäkkiä. Jäin odottamaan ja sieltähän Kooa tulikin hyvin hämmästyneenä vastaan. Itse tuijotin yhtä hämmästyneenä Kooaa ja tietenkin luulin että nyt se jätti ilmaisun kesken ja karkasi maalimieheltä. Kooa ei selkeästi tiennyt mitä tehdä ja onneksi miekin odotin vaan hiljaa. Sitten näin maalimiehen etenevän ja sain kysyttyä että mitä tapahtui, hän siis oli palkannut Kooan vaikka piti odottaa miun saapumista piilolle. Seuraava maalimies teki myös saman virheen.. Tässä sinällään hyvä niin, koska kun Kooa aloitti ilmaisun niin viereisellä tiellä meni lenkkeilijät koirineen ohi. Mutta onneksi siis ei jättänyt maalimiestä! Loput menivätkin todella hyvin.


Kooa tyytyväisenä treeneissä :) ©Maarit Karhu-Teiskonen
©Maarit Karhu-Teiskonen

Rin nauttii sosiaalisesta palkasta. ©Maarit Karhu-Teiskonen

Rin ja rakasrakasrakas kapula!! ©Maarit Karhu-Teiskonen

Ei irtoa millään. ©Maarit Karhu-Teiskonen

©Maarit Karhu-Teiskonen

<3 ©Maarit Karhu-Teiskonen
Sitten ollaan tokoiltu hieman. Tänään kotipihatreeniä. Kooa teki rally-tokoa, tuppaa vinkumaan siinä missä peruutetaan askeleittain. Ja välillä tunkee kuononsa haarojen väliin ja jää seisomaan. Tai sitten ei tule mukaan. Tai tulee suoraan sivulle.. Muutoin osaa liikkeet, kunhan ohjaajakin osaisi käyttäytyä kylteillä :D Juoksusta jäävät olivat todella hyvät, niinkuin ne aina ovat kotitreenissä. Seisomiseen keksin hyvän jipon millä Kooa stoppaa vielä paremmin! Rin teki seuraamista, erimittaista pätkää. Sitten liikkeestä maahan meni ensin hyvin mutta sitten alkoikin show. Rin nimittäin rupesi ennakoimaan maahanmenoa samassa paikkaa. Jatkoi ennakointia tai jäi seisomaan. Sitten kun oli mennyt jo useammin pieleen ja saanut pääosin sosiaalista palkkaa niin eipä meinannut viihtyä sivulla. Tätä en hyväksynyt ja pidin pienen puhuttelun ja iloisesti jatkettiin. Saatiin sitten pari onnistumista ja pystyin lopettamaan treenin. Piti tehdä vielä seisomista mutta otinkin noutoleikkiä ettei mene ihan pieleen koko treeni. Ensin Rin sai noutaa normaalisti. Sitten oli leikittävä, kapulan piti antaa olla maassa. Pariin kertaan jouduin kieltämään Riniä ottamasta kapulaa. Hyvästä leikistä pääsi palkaksi hakemaan kapulan ja tätä toistettiin muutamaan kertaan. Seuraavaksi kapulan pitoa ja eteentuloa ja taas vähän kapulaleikkiä loppuun.

Vielä viimeiseksi tokomuistio, oltiin Marko Vuorenmaan koulutuksessa Kooan kanssa :) Aiheina oli kapulalle haukahtelu ja huono pito-ote. Tehtiin ensin hyppynoutoa ohjatun kapulalla. Tuli ääntä, joten päästiin ongelmaan käsiksi! Seuraavaksi tehtiin niin että kapulan edessä oli targetalusta ja siinä nakki, siitä piti sitten nakinsyönnin jälkeen nostaa kapula. Noh, Kooan putkiaivot ei tällaista käsitä ja söi herkut mutta jäi toljottamaan että mitä kummaa. Sama tehtiin ihan ohjattuna noutona eikä Kooa oikein hiffannut. Tätä pitänee harjoitella, Kooa oli nimittäin hiljaa kun joutui keskittymään. Tätä vaan ei pidä ottaa sivullaolosta vaan pienellä hetsauksella ja nakki on syötävä! Seuraavaksi niin että Marko piteli kapulaa hieman ilmassa, tässä ei ollut tuontiongelmaa ja äänetkin olivat poissa :) Ja tulipa muuten vauhtia! Ikinä Kooa ei ole tehnyt tuollaisella temmolla noutoja :D Laitettiin myös niitä lättäniä merkkejä ennen hyppyä, ajatuksena että Kooa joutuu keskittymään. Tämänlaisia virityksiä voidaan tehdä myös pk-esteelle. Kapulan pitoa myös niin että mie juoksen lelu kädessä ja Kooa joutuu keskittymään pitoon eikä leluun. Tämäkin oli Kooalle melko hankalaa, lelu veti kovasti puoleensa. Rinille olenkin tehnyt kapulanpidossa namihäiriötä mutta Kooalle oli ihan uusi ja hankala juttu!

Kummaa, tuumaa Kooa
Mutta mitä ihmettä tämä pelleily on!
 Seuraamisen/perusasennon kontaktiin saatiin myös neuvoa. Eli miulle nami vasempaan käteen kun Kooa on sivulla, tämäkin oli Kooalle hyvin hankalaa :D Etenkin kun tiputin namin maahan, Kooan ilme oli näkemisen arvoinen! "O-ou, jotain taisi tipahtaa! Olikohan se nakki? Mitä se oli? Ei voi katsoa!!" Tehtiin myös ryhmäpaikkamakuutreeniä. Tässä oli paljon variaatioita ja kaikki koirat toimivat todella hyvin :) Oli perusmakuuta niin että rivistöissä eri ajoitus, ringissä koirat selät vastakkain tai nenät vastakkain. Vähän jotain uutta! Paljon uutta ajateltavaa taas ja ennenkaikkea treenattavaa :) Hyvä että on talveksi tekemistä..

Tuttua juttua!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti