maanantai 1. syyskuuta 2014

Voihan esine ja esineettömyys!


Kaikki iloitsevat uudesta kivasta esineestä, tervetuloa joukoon Canon 7D!


Voi myrkky minkälaiseen tulokseen päätyi meidän hakukoe :( Tai mitä jäi uupumaan, kaksi esinettä. Nyt tapahtui kokeessa juuri se mitä treeneissä on tapahtunut, tosin tätä Kooa ei ole treeneissäkään pitkään aikaan harrastanut. Eli jää vaan ruutuun rallattelemaan, merkkaa esineet, jää kyselemään mutta ei tuo. Palataan kuitenkin ensin kokeen alkuun ja mukavampiin fiiliksiin.

Koe alkoi hakuosuudella, ensimmäistä kertaa! Aattelin että Kooa saa hyvin päästeltyä hieman höyryjä metsässä ja tottiksessa olisi sitten rennompi kaveri matkassa. Niinhän sitä aina voi haaveila.. Metsässä oli hirmuisesti hirveitä hirvikärpäsiä ja niitä saikin napsia itsestä ja Kooasta jatkuvasti pois. Rin ei jostain syystä turistina houkuttanut yhtään kärpästä turkkiinsa.. Rata oli omaan mieleen normikisarata, ei helppo mutten kokenut että olisi vaikeakaan ollut. Oikealla puolella oli ensin pienen joen ylitys ja sitten jyrkkään rinteeseen/kallioon etenemistä ekat 100 metriä ainakin. Vasen puoli ajoittain aika tiheätä ja koiran etenemistä ei juuri näkynyt. Eka lähetys oikeaan ja Kooa oikaisi taas kulman, suoraan vasemmalle eikä sekään viivasuoraan mennyt. Paikkasin nämä lähettämällä seuraavat pistot naftilla välillä. Koska ei ketään löytynyt niin eikun eteenpäin. Oisko ollut seuraava pisto oikealle, jonka jouduin uusimaan kun Kooa lähti niin selkeästi vinoon, paikkasi taas hyvin suorempaan :) Ensimmäinen ukko löytyi alle satasesta oikealta, Kooa haukkui niin että oli pötköllään kalliota vasten pää alaspäin :D Ois sen kallionjuurella olevan ukon voinut ilmaista helpomminkin. Ukko oli ehkä noin 30 metrissä ja ilmaisu hieman pätkivä miun mieleen.

Seuraavat kaksi pistoa ok, ja sitten taas oikealta ukko. Ilmaisu edelleen pätkivää, johtui ehkä että olin edellisissä treeneissä ottanut hallintaa, tätä virhettä ei pidä enään tehdä ennen kokeita! Kooa tottelee todella nätisti piilolla :) Sitten tuli parit tyhjät ja taaksepäin etenemisetkin tuli jossain vaiheessa. Viimeinen maalimies olikin vasemmalla ja syvempänä. Nyt ilmaisu oli parempi mutta oli yksi isompi tauko haukussa.

Summasummarium, kaksi ensimmäistä ilmaisua erinomaiset viimeinen oli jotain muuta, en muista mitä. Pisteet yhteensä 167, noottia tuli siitä että tein vain 12 (!) pistoa koko radalla. Eli lisääkin voisi tehdä, itse taas välttelin liikaa pistottamista mutta kuulemma kuusi pistoa satasella on hyvä määrä. Aikaa kului ainoastaan 13 minuuttia. Kooa oli todella tottelevainen, kerran taisin kutsua kahdesti. Tuli paljon itsenäisesti pois pistolta.

Sitten tottiksiin pienen odottelun jälkeen, väsytin taas Kooaa palloleikillä mutta yhtä tyhjän kanssa tämä. Ei paljoa auttanut. Ekana paikkamakuu, nousi taas huonosti ylös. Oisko ollut erittäin hyvä. Sitten omaan suoritukseen ja saatanan elukka oli alusta alkaen menossa eteen! Voi myrkky! Edisti hirmuisesti, kontakti, siis mikä kontakti? Sitä ei ollut. Vinkui laukausten jälkeen ja haahuili. Arvosanalla hyvä silti mentiin. "No nyt on varmasti eteenmeno!" tuumaa Kooa.. Liikkeestä istuminen meni hyvin, oisko ollut hyvä. Juoksusta maahan ja luoksetulo oli hieno, Kooa tulee nyt luokse todella nopeaan! Ja osaa myös tuolla eteen. Arvosana erinomainen. Juoksusta seisominen myös erinomainen. Tasamaanoudossa murahti kapulalle, saisi pitää tiukemmalla otteella kiinni ja palautus nopeammin, arvosana hyvä. Hyppynoudossa rapsautti ihan vähän mennessä mutta haukahti taas kapulalle molemmilla laskeutumisilla. Kyllä, kapula suussa palautuksessa myös. Arvosana hyvä. Estenoudossa sama, arvosana erittäin hyvä. Piti kuulemma paremmin kapulaa suussa. Ja sitten eteenmeno, treeni on tuottanut tulosta ja ei edistä niin pahasti mutta perhanan piski ei mennyt ekalla käskyllä maahan! Ennenkuulumatonta! Arvosana siis tyydyttävä. Pisteitä yhteensä 87. Teki kyllä mieli taas ravistaa tuota elukkaa. Ei kuunnellut yhtään ja paineli vaan omiaan. Seuruu/mikä tahansa muu hallintakäsky meni kuuroille korville.

Pisteet siis paremmat miltä suoritus tuntui ja tällä mielialalla olikin hyvä lähteä suoriltaan esineruutuun! Jouduttiin silti odottelemaan viitisen minuuttia suorituspaikan lähistöllä. Ensimmäinen lähetys ja lompakko nousi samantien. Sitten seuraava ja jää haistelemaan keskelle. Pysähtyy ja tuijottaa. Muistaakseni annoin uuden käskyn ja lähti taas liikkeelle. Sitten toisti saman, tuli sillä ilmeellä että "täällä ois jotain, mitä tälle teen?". Tässä vaiheessa jäädyin täysin, ei älä tee tätä kokeessa, ei nyt! En tiennyt yhtään miten toimia! Annoin Kooan etsiä pääosin itsenäisesti ja pari kertaa otin ruudusta pois uudelleen lähetykseen. Näin että merkkasi molemmat esineet muttei tuonut :( Aika loppui kesken ja pisteitä vaivaiset 10. Voi että ketutti, harmitti, ärsytti ja ties mitä muuta! Yhteensä pisteitä kertyi 264, HK3 ja sijoitus 3/6.

Kunhan olin kiukut kiukutellut ja kitinät kitissyt niin pystyin pohtimaan että miksi tässä nyt näin kävi. Ehkä olisi pitänyt tottiksen jälkeen hieman vaikka leikkiä Kooan kanssa. En tätä normaalistikaan kokeissa tee mutta en ole koskaan näin pikaisesti mennyt suorituksesta toiseen. Ja aina on olevinaan niin hirmuinen kiire! Jos oltaisiin odotettu autolla edes parisen minuuttia niin tilanne EHKÄ olisi toinen. Sitten taas oma jäätyminen. Viime kokeessa Kooa kyseli, käänsin Kooalle kylkeni. Toi itsenäisesti esineen samantien. Nyt vaan tuijotin Kooaa paikallani, paineistinko näin Kooaa? Mitä olisi käynyt jos olisin sanonut "Tuo!"? Olisinko saanut sanoa niin? Sinällään ihan sama kun vaan oisin saanut Kooan pois tuosta rallattelutilasta. Meni häntä viuhuen pitkin ruutua, näyttää siltä että tekee töitä mutta ei todellakaan ole tuomassa mitään. Mitä jos olisin ottanut Kooaa pois ruudusta, tsempannut jotenkin, olisiko tuonut loput esineet? Ärsyttävää kun ei itse osaa myöskään toimia oikein :( Ei auta kun varailla seuraavia koepaikkoja..
 Rin taas käväisi Oili Huotarin koulutuksessa. Käsittelimme Rinin terävyyttä ja sitä miten siihen tulisi suhtautua. Helpompi aihe oli kaukokäskyt ja seisomaan nousussa eteenpäin liikkuminen. Leikkimistä käsittelimme myös, miusta on tuntunut että Rin on turhan vakavamielinen nykyään. Onneksi leikki kuulemma näyttää ihan hyvältä :) Tässä tuli myös samalla hyvin yksi ongelma esiin, seuraava koira oli odottamassa vuoroaan ja kun Rin tämän huomasi niin samantien lopetti leikkimisen vetoleluilla ja yritti kerran mennä toisen koiran luokse. Ja kuului perus pöhpöh. Palloleikki toimi tälläkertaa hyvin ja Rin haki jopa toisen koiran suunnasta palloa. Palauttaessaan kiersi muut ryhmäläiset ja Oilin mukaan vältti sitä ettei joudu menemään lähemmäs toista koiraa. Epävarmuutta siis ja miun pitää luoda Rinille turvallinen olo, olla myös mustavalkoinen juuri tässä pöhinässä. Tehdä selkeästi selväksi se, että mie määrään ja kun tekee kuten käsken niin kaikki on hyvin.

Muutoin terävyyden ilmaisusta eli haukahtelusta puhuttiin että on kitkettävä pois, koskaan ei saa antaa Rinin luulla että on ok haukahdella. Pahimmillaan tästä voi tulla käytösmalli Rinille ja kun tarpeeksi toteuttaa itseään niin sitten käytöksen kitkeminen on entistä hankalampaa. On kyllä myös suurilta osin ikäjuttuja ja kunhan Rin saa paljon kokemuksia vieraista koirista niin ongelman pitäisi myös helpottua :) Kiellon voimakkuudesta oli myös paljon puhetta. Kun kerta kieltää niin pitää sitten kieltää kunnolla jos ei ensimmäisellä kehoituksella tottele.

Kaukojen korjaus tuntui huomattavasti helpommalta ;) Ongelma on siinä että Rin nousee aivan liian etupainoisesti ja kun kerta on tuollainen taskuraketti niin ei malta/osaa pysyä paikoillaan. Seisomisen nouseminen pitää tehdä niin että seison sivuttain Rinin vieressä ja oma jalka Rinin jalkojen edessä, voi myös potkaista hieman hiekkaa tassuille niin että selkeämmin siirtää painoa ennemmin taakse kuin eteen. Namit pois ohjauskädestä, ne toiseen käteen tai pöydälle. Palkka kuitenkin ohjauskädestä, muutoin rupeaa seuraamaan vasempaa kättä. Keskittyminen painon pitämiseen takana ja vaan siitä palkka. Ja voi opettaa takajalkojen tärkeyttä! Seinän vieressä treeniä niin että oma käsi on toisen takajalan päällä, tai sitten että jonkun muun käsi on takajalan päällä. Hernepussit takajaloilla tms. Kun seisoo niin voi yrittää saada pois seisomisasennosta työntämällä sivulle tai eteenpäin. Rinin on tiedostettava että liikkua ei saa ja tajuttava takajalkajuttu :) Maahanmenoissa oltava myös tarkka ettei mene lonkka-asentoon ja istumisessa vaadittava sama hyvä ryhti kuin mitä se on sivulla olossa. Nyt istuu huonosti. Rinin pitää myös oppia ettei ohjauskättä sovi tökkiä ja luovuttava siitä, jotta saa palkan.

Leikkimisestä kuuntelin mitä muille neuvottiin. Se oli hyvä neuvo että koiran pitää oppia leikkimään myös lelutta, on helppo palkata sosiaalisesti kokeessa kun koira innostuu ihan vaan omistajan kanssa pelleilystä. Eli voi puuhata koiran kanssa kaksisteen lattiatasossa niin että molemmat siitä nauttivat :) Paikkamakuun riehumisesta puhuimme myös. Jos Rin kiskoo muiden koirien luo niin siitä selkeä kielto, sellainen käytös ei ole todellakaan sallittua. Samoin jos karkaa toisten koirien luokse niin silloin taivas tippuu niskaan. Voin myös komentaa kovempaa jos karkaa/yrittää karata muiden ihmisten luokse. Kentällä ei pelleillä ja kaikista viimeisimpänä ei leikitä muiden koirien kanssa.

Paljon mahtuu viikonloppuun :) Monia oivalluksia kuitenkin, jotka toivottavasti vievät treeniä eteenpäin. Ensi viikonloppuna lähdetäänkin hakemaan lisää oivalluksia Funway-leiriltä! Minä, koirat ja uusi ihana kamerani odotamme tätä reissua kovasti. Vanha kamerani hajosi ja sain hyvällä syyllä siis ostaa uuden kuvausvälineen. Tämä oli pitkään haaveilemani, nyt jo halvemmissa hinnoissa oleva Canon 7D. Ja kunnon valovoimainen putki <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti