sunnuntai 26. lokakuuta 2014

"Ohjaaja keskeytti"

Palveluskoirapuolella tunnutaan keräävän näitä "ensimmäinen ikinä" -kokemuksia. Viime kerralla ensimmäinen ikinä ei-tulosta ja tällä kertaa ensimmäinen ikinä keskeytys. Tämä tosin johtui omasta järjen käytöstäni, vaikka sisu huuti ja valitti koko kotimatkan ajan että olisi pitänyt jatkaa. Mutta kova väsymys ja aikaisempi kotiinpääsy tuntui järkevältä syyltä ja onneksi järki voitti tämän erän ;) Aina ei tartte jaksaa.

Koe oli siis Kotkassa. Aikatauluissa oli että osa voittajan koirista aloittaa henkilöetsinnästä ja osa esineruudusta. Heti toivoin että emme aloittaisi ruudusta mutta toisin kävi. Esineruutu oli hankalassa maastossa eikä muistaakseni ole koskaan yhtä näin hankalaa ruutua ole ollut. Oli kiviä, kuoppaa, kaatunut puu ja matalaa havutiheikköä. Tuulta ei ollut ollenkaan. Kooa liikkui ihan ok ruudussa, täysin taakse ei uponnut kunnolla. Keskialueen tutki kunnolla ja TAAS näytti ihan siltä että oli just esinettä tarkentamassa. Lopputulos oli kuitenkin 0 esinettä ja 0 pistettä :( Olen sitä mieltä kuitenkin että Kooa tiesi missä esineet olivat, kaikkien lähistöltä oli mennyt. Mutta joku klikki Kooalla/meillä on nyt esine-etsinnässä.

Meinasin pakata auton ja lähteä heti kotiin mutta hetken treenattuani Rinin kanssa, joka muuten teki todella nätisti hommia, päätin että otetaan rahalle vähän enemmän vastinetta ja jäin odottamaan henkilöetsintää. Tässäkin maasto vaikein mitä meillä on kokeessa ollut! Kallioista laskevaa maastoa, nousua, tiheikköä ja liukasta kalliota. Etukulmiin Kooa ei mennyt suorilla pistoilla, toki tuossa maastossa suorat pistot olivat aika mahdottomuus kun kallionmuodot pakottivat koiran etsimään parempaa reittiä. Mutta olisi silti saanut upota syvemmälle. Heti ekojen pistojen jälkeen taas hävisi näkymättömiin eikä tullut parilla käskyllä luokse. Ajattelin että on maalimiehellä koska olin kuullut muiden koirien ilmaisua aloittamisen alkupuolelta. Olihan se, tässä kävi jotain koska hetken edettyäni Kooa piti pidemmän tauon ilmaisussa mutta jatkoi omatoimisesti. Oli aika suunnistaminen kallioita alas kiivetessäni ja tiheikköjä väistellessä :D Onneksi tuomari johdatti parempaa reittiä takaisin keskilinjalle. Maalimies oli noin 80 metrissä oikealla ja suoraan jyrkän kallion alapuolella umpparissa.

Taas kasa vinoja pistoja ja jonkinverran taaksepäin etenemistä. Kurittomuutta! Ei tullut yhtä nopeasti luokse mitä viime kokeessa. Lähetin jopa kolme kertaa putkeen vasemmalle kun Kooa oli niin paljon käynyt oikeaa puolta läpi eikä suostunut kunnolla vasuriin uppoamaan. Oli sitten vasemmalla etenemässä taas 40 metrissä ja kutsuin pois, samalla huomasin Kooan pienen ryhdin muutoksen ja korvien eteenpäin hörähtämisen. Arvelinkin että nyt on hajulla ja annoin mennä. Kohta kuuluikin haukku. Olipa piilo! Taas kerran jyrkän kallion alapuolella ison lohkareen alla pienessä kolossa! Taas jouduin itse hetken miettimään alasmenoa.. Nyt oli Kooa lipaissut maalimiestä ennen ilmaisua.

Sitten taas samaa, huonohkoja pistoja. Nyt muistin edetä 200 metrin jälkeen noin 130 askelta. Kooa vietti oikealla aika pitkän aikaa, joten ajattelin että maalimies on varmasti vasurissa ja annoin Kooalle taas reilummin aikaa työskennellä. Sieltähän se löytyi ja vaikka maasto oli hankalaa ja väsyttävää niin Kooan ilmaisu oli mahtava! Haukussa ei kuulunut merkkiäkään väsymisestä :) Taas mentiin kalliojyrkänteen alapuolelle nostamaan maalimies. Pisteitä lähti työskentelystä ja taaksepäin etenemisestä, kurittomuudesta. Ilmaisut olivat erittäin hyvät ja viimeinen erinomainen. Ekasta miinus haukun keskeytyksestä ja tokasta maalimiehen lipaisusta. Pisteitä 164 ja tähän keskeytin. Olisihan sieltä todennäköisesti tulos tullut jos tottikseen olisin jäänyt mutta siinä ei nyt sen suurempaa ongelmaa ole ollut. Hieman kyllä edelleen soimaan itseäni tästä mutta välillä näin :)

Esineruutu oli kyllä todellinen yllätys vaikka siinä ongelmaa onkin ollut. Keskiviikkona nimittäin käytiin hyvässä porukassa treenaamassa Kouvolassa, vieras maasto ja vieraat esineet. Ei ongelmaa, pientä hömpsöttelyä mutta neljä esinettä kuitenkin löytyi ehkä hieman reiluun viiteen minuuttiin. Tehtiin myös 200 metrin rata kahdesti. Ekalla kertaa maalimies etukulmassa jonne ei meinannut upota millään suoraan! Käänsi jatkuvasti aikaisessa eteenpäin. Sama ongelma molemmissa etukulmissa. Sitten seuraavaksi oikaisikin hyvän tuulen saattelemana suoraan takakulmaan ja viis veisasi kutsuista. Toki sinällään oikein kun oli selkeästi hajulla. Seuraava treeni olikin suoraa löytöä mutta etukulmissa taas isot ongelmat. Kiitoksia vaan Arille ja Annalle hyvistä treeneistä :)

Rinpulalle oli askarreltu swedu kun norski ei vaan toimi. Rin pääsi tekemään neljä pistoa ja voi vitsi miten hieno se oli tällä kertaa! Maalimies ehkä noin 40 metrissä ja yksi liikkuva, irtorullat ja ääniapu näytölle. Ekalla lähetyksellä oli vähän ulalla eikä suostunut heti lähtemään mutta lopulta upposi suoraan maalimiehelle. Millään pistolla ei tarvinnut hakea hajua vaan Rin sai hajun keskilinjalta :) Kokeiltiin myös kiintoa hyvin lyhyeltä matkalta. Olin tehnyt kiintorullasta hieman liian lyhyen eikä Rin oikein tätä hiffannut. Askartelin muutokset ja lauantain kokeessa Nean kanssa otettiin Rinille kolme lyhyttä pistoa kiintorullatreeninä. Rullan nostoa oli siis harjoiteltu kotona kun testasin rullan pituutta. Kahdella ekalla Nea sanoi Rinille "Pidä" ja Rin nappasi kiintorullan ongelmitta. Kolmannella Nea ei sanonut mitään ja Rin otti ihan itse kiintorullan ja toi sen minulle. Rin on niin <3! Tai ainakin treeneissä, joskus ehkä muutoin menee hieman hermot..

Torstaina taas matkasimme Jessica Svanljungin yksärille. Aika menikin kokonaan Rinille ja jälkikäteen tajusin että hitto miten hölmö olin! Olisin voinut ottaa Kooalla edes sisääntulon kun vieraat hallit ovat sille niin hankalia hajujen kanssa. No, minkäs teet.. Aloitin tekemällä koeliikkeet käskytettyinä, jotta tietenkin Jessica näkee missä mennään mutta myös itselleni hyvin tärkeää tietoa siitä miten Rin ja minä toimimme vieraassa ympäristössä lähes palkatta. Meni hyvin :) Kaikki liikkeet onnistuivat paitsi hyppy.. Oli sellainen pressueste ja Rin on muutenkin arastellut uusia esteitä. Myös muutama ääni pääsi, etenkin luoksetulossa jossa haukahti ja tuli suoraan sivulle. Tai ainakin melkein.

Paljon saatiin sitten vinkkejä! Seuruussa hieman poikittaa ja tätä lähdetään korjaamaan niin että miulla on nakki vasemmassa kädessä ja Rin ei saa tätä huomioida, palkka reilusti vinoon vasemmalle että joutuu oikein kääntämään päätään. Luoksetulossa kun ei suostu tulemaan eteen niin siihen apuna Rin maahan ja miun kengät Rinin tassujen eteen. Kutsu ja Rinin pitäisi oppia tässä siirtämään peppu lähelle. Tässä ei myöskään tule vauhtia niin ei opi törmäämään, mitä nyt tekee. Haukahteluun nakit tassujen viereen jätössä. Ensin lupa syödä nakit ja sitten kutsu luokse, toimi hyvin ääneen. Mutta seuraavalla toistolla Rin meinasi että tee nämä tyhmät "ei saa syödä nakkeja" harjoitukset ihan yksinäsi ja yritti häipyä paikalta. Se nyt vaan ei käy ja Rin joutui silti istumaan nakit tassujen vieressä.

Nouto on monelta osalta hyvä mutta alku ja loppu teettävät työtä. On niin kovasti kiinni kapulassa että tätä pitää saada pois. Nyt tehtiin niin että kontaktista lelupalkka, Rin on aina kontaktista päässyt noutamaan. Tämä olikin hankalaa mutta leikki kuitenkin hyvin :) Kapulat voivat olla useassa treenissä myös maassa eikä Rin saa niihin kiinnittää huomiota. Palautuksessa kun herkästi pyörittelee kapulaa niin tähän nostoharjoituksia. Kapulan nosto maasta ja heti palkka, tässä pitää käyttää molempia käsiä, ei aina vaan vasempaa! Palkka voi olla myös suoraan kädessä ja Rin ei saa sitä yrittää ottaa. Hypyssä pallon heittoa eteen niin että pallo lentää kun Rin ponnistaa, heti rupesivat hypyt viemään paremmin pidemmälle eikä Rin hypännyt niin vinoon mitä yleensä :)

Ohjatun treenaaminen korkattiin myös tällä käynnillä. Avustaja vie merkiltä kapulan samaan linjaan noin 7-8 metrin päähän. Mie vien Rinin merkille, peruutan ja lähetän kapulalle. Ihan nätisti Rin haki pienen ihmettelyn jälkeen. Ruudussa pitää jäädä lähemmäs blokkaamaan Riniä ettei kierrä niin hirveästi oikealle puolelle ruutua. Paljon tuli neuvoa :) Ääni myös väheni kun paikka tuli tutuksi, joten koepaikoille pitää lähteä ajoissa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti