maanantai 10. marraskuuta 2014

Nytkö jo!?! Rin 1 vuotta!!


 


Kylläpäs aika rientää! Jo vuosi on kulunut kun Rinpulainen syntyi ja sitä jännitti tuleeko meille pieni harrastushauvan alku. Tulihan sieltä :) Vuosi on mennyt pääosin hyvin, Rin on osoittautunut mahtavaksi harrastuskoiraksi. Vaikka keskittymiskyky etenkin alkuun oli vähän heikko (ihmiset on niiiiiin iiiihania!) niin Rin tekee täysin miun kanssa hommia kun siihen ryhtyy. Nauttii sosiaalisesta palkasta ja on työnarkomaani treeneissä. Kotona rauhoittuu todella hyvin ja on Essin paras kaveri :) On sillain sopivan "kova" että kestää miun hermostumisen ja komentamisen mutta ei jää vatuloimaan asioita, seuraavassa treenissä kaikki ikävä on unohtunut. Ei tartte tapella samalla lailla kuin Kooan kanssa, uskoo paremmin. Juuri sellainen mitä hainkin! Tekee kaiken satalasissa, ellei enemmänkin. Haluaa onnistua. Pienenä negatiivisuutena kaiken tämän positiivisen hehkutuksen lomassa on Rinin lenkkikäyttäytyminen. Hihnalenkeillä menee hermot, ei osaa kävellä rauhallisesti vaan kiskoo joka ilmansuuntaan. Ääntä tulee myös todella helposti, kiihtymyksestä ja epävarmuudesta johtuvaa pöhkimistä. Mutta onneksi plussat voittavat miinukset <3

Rin on treenannut tällä viikolla: agilityä (!), koemaisen tokon, luoksetuloa, paikkamakuuta ja seuraamista. Agilityn ryhmätreeneihin päästiin kerrankin mukaan. Rin aloitti puomin harjoittelun kontakteilla. Suunnittelin että opetan juoksukontaktit mutta ei siihen miulla aika riitä, joten 2on2off. Keinua tehtiin niin että Rin juoksi keinun päähän ja siellä söi nakkeja. Sitten pientä hyppy-hyppy-putki variaatiota. Todella hyvin meni! Eilen Rin teki myös hieman puomin alastulokontaktia, nyt oli jo paremmin muistissa mitä tehdään. On kuitenkin pentuna opetellut takajalkojen noston tasapainotyynylle. Sitten kolmen hypyn kanssa pyörittelyä, rimat 30cm.

Tokossa tehtiin ensimmäinen täysin kokeenomainen treeni. Meni aivan loistavasti! Rin palkkautui sosiaalisesta palkasta upeasti. Seuraavana päivänä tiputtiin korkealta kun kaikki meni päin metsää.. Vaikka hallissa ei ollut ketään meidän lisäksi niin Rin oli jotenkin tosi kummallinen. Seuruussa poikitti hirmuisesti ja kontakti huonoa. Luoksetulossa tulee haukku herkästi ja sitä on nyt hinkattu. Eilen keksin ratkaisun, ehkä. Yritin ensin eri käskysanoilla ja sitten ajattelin että tuijotan tiukasti Riniä kun tulee, nythän olen katsellut taivaalle. Tiukka tuijotus hiljensi vauhtia, hiljensi Rinin haukahduksen ja vähensi törmäysvoimakkuutta! Kokeillaan tällä jatkossa, Rin ei kuitenkaan mennyt tippaakaan epävarmaksi. Seuraamiseen on haettu hauskuutta ja tarkkuutta, mie kävelen ihan kummallisesti kuulemma! Ei mikään ihme että Rin ei viihdy vieressä.. Paikkamakuussa olen nyt kutsunut Kooaa vierestä pois, jotta tulisi "lähtevä koira". Kerran kokeiltiin myös vieraalla koiralla, kolmannella pysyi. Eilen tulikin juuri paikkamakuun loppuvaiheessa lumet hallin katolta alas. Kooa ei korvaansa heilauttanut mutta Rin ampui karkuun. Vein eleettömästi takaisin paikoilleen ja makasi nätisti uudet noin kolme minuuttia :) Ei jäänyt onneksi mitään pelkoa, toki Kooankin rauhallisuus varmasti auttoi.

Kooa on tehnyt: ohjattua, paikkamakuusta perusasentoon nousemista, ruutua, metallinoutoa ja tunnaria. Sekä ihan pikkasen agilityä eilen! Tein samaa kolmen esteen sarjaa mitä Rinille, rimat 55cm. Alkuun tipahteli mutta sitten pysyivät paikoillaan, haukkua tuli yllättävän vähän! Itse pidin oman liikkeen minimissä ja käskyt mahdollisimman eleettöminä. Paikkamakuun kanssa olen tehnyt Kooalle pientä merkkiä että nostaisi päätänsä hieman kun tulen viereeen. Ja palkka aina kädessä.

Tunnarissa on tehty hankalia tapauksia. Hirmu määrä kapuloita ja Essi+Essin rakennelmat keskellä. Eilen isolla välillä tunnareita ja sitten taas tunnarit vierivieressä. Oikeat tulleet lähes aina. Työskentely tarkkaa ja hyvää, jaksaa tarkentaa vaikkei heti löydä. Luovutus myös hyvä. Ohjatussa tehty käskytettynä hiljaista merkille menoa, hyvin hankalaa, pieni piip tulee helposti. Sitten merkillä kaukoja tms. Herkästi myös hakeutuu suoraan keskikapulalle jos ei heti bongaa oikeaa :( Eilen yksin hallissa meni merkille hiljaa ja hyvällä asenteella. Mutta lähes joka kerta keskikapulalle ensin kun reunimmaiset olivat isolla etäisyydellä! Sitten kun olivat ihan vierekkäin niin valitsi aina oikean.. Ruudussa samaa merkin äänettömyyttä, ruudun löytääkin hyvin. Metallilla myös äänettömyyttä, kapulalle urahtamisen olen sallinut. Siitä en uskalla kieltää kun kapula on muutenkin niin vastenmielinen.

Ja itseasiassa Kooa pääsi myös vetotreeneihin, tosin mie en ollut vedettävänä :) Heidi otti Kooan vetoavuksi ja kyllä Kooa muisti tasan tarkkaan mitä oltiin tekemässä kun päästiin tutulle paikalle ja valjaat laitettiin selkään. Oli kuulemma mennyt hyvin kaikkien ohi, ei rähinää tms. Mutta kärkipaikalla iski mamman ikävä ja Kooa laittoi jarrut päälle ja suunta takaisin. Heidi sai kuitenkin Kooan jatkamaan eteenpäin. Uudestaan tätä ongelmaa ei onneksi tullut, muut vetopätkät menivät hyvin ja kerran Kooa jopa jatkoi miun ohitseni! Ei myöskään välittänyt ohitettavista/ohittavista koirista.

Palkintopossut! Rin vahtii ettei Kooa vie Rinin pusseja ja Kooa ei silmiään räpäytä
Eilen vielä käytiin mätsärissä ja rallytokomölleissä :) Koska oli nenäpäivätempaus niin osallistuttiin kaikkiin! Rinkin osallistui mätsäriin, ei ollut hyvä idea :D Ei malttanut seistä, ahdistui kun joutui juoksemaan kehän reunalla olevia koiria kohti, haukkui ja meni sinnesuntänne. Sininen nauha saatiin ja jätettiin sinisten kehä suosiolla väliin.. Kooa taas teki omalla "tiedäntämänjutunjuonen" asenteella ja oli sinisten kolmas. Möllirallyissä oltiin kisaavien joukossa ja oltiinkin ainoat eli kaksoisvoitto oli taattu! En mennyt rataantutustumiseen, joten Kooan kanssa starttasin kylmilteen. Radan katsoin seinältä. Tämä tiesikin virheitä! Pujottelun kuvittelin aloittavani oikein mutta menin kyltin väärältä puolelta :D Peruuttamisissa ei saakaan istua perusasentoon viimeiseksi, tästä en ollut varma. Ja sitten tulosteessa oli todella huonosti tulostunut "Täyskäännös vasempaan" kyltti, siinä ei näkynyt sitä koiran pyörähdystä. Enhän mie nimeltä niitä muista, radalla mietin että hetkinen mutta tein vasemman täyskäännöksen. Tätä ei tosin tuomari huomannut rokottaa. Kooalle siis 80 pistettä. Rinpulainen oli aika kuutamolla, kontakti levisi ja seuraaminen yleensä. Välillä mentiin vähän kuin sunnuntai kävelyllä ja ärähdin pari kertaa kun meinasi haistella/jäädä tutkimaan kylttiä. Kyltit moitteetta, samoin ongelma kyltit eli 1-2-3 askelta peruuttaen ja eteenpäin :) Pisteitä 96, joten Rin vei voiton!

Rin teki myös viikolla hieman hakua kun oli niin hyvä tuuli. Eli lenkin yhteydessä Henri hyvin piiloon noin 40 metriin. Ei taaskaan tarvinnut hajua lähteä hakemaan kun nenä aukeni jo keskilinjalla. Kiintorullan toi hyvin! Kolmas kerta oli huonoin, lähetin liian aikaiseen ja kun käskin takaisin nappasi kiinnon suuhun! Pieni toruminen ja tiputti. Sitten hetken odoteltuamme Rin sai hajun ja teki hienon suoran piston :)

Lenkillä Lauran&Liinan kanssa :) Liina jättäytyy viisaasti eroon pönttökaksikosta

Liina, Kooa ja Rin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti