maanantai 23. maaliskuuta 2015

Saa treenata


Maata oli näkyvissä, nyt on kaikki taas lumen peitossa :(


Olen välillä miettinyt että treenaanko liikaa. En välttämättä käy joka päivä kodin ulkopuolella treenaamassa mutta aika harvassa on ne päivät jolloin Rin ei tee edes yhtä ruokakippo tunnaria tai häiriötreeniä. Lenkkien jälkeen tehdään pieni pätkä seuruuta pihalla tai sitten pidempi setti. Muutama kerta viikkoon sitten kavereiden kanssa treenaamaan tai ihan yksin. Kooa tekee paljon vähemmän, etenkin kun sen pää ei kestä ruokakuppitreenejä. Sapuska on vakava asia.

Kävin Kouvolassa Pekka Korrin ja Riitta Jantunen-Korrin luennolla kilpakoirista. Pekka luennoi ja Riitan koulutukseen osallistuin Rinin kanssa. Luennolla puhuttiin siitä että kilpakoirana oleminen on koiran työtä. Eli treenata saa ja pitääkin usein, parikin kertaa päivässä ei työkoiraa lannista. Tietty koiran mukaan mutta Rinissä en ole huomannut että pari treeniä päivässä olisi jotenkin liikaa. Etenkin kun ajattelee vielä että toinen on usein ruokakippotreeni. Hän myös puhui että kilpakoiran kanssa pitäisi kisata usein. Itse olen Kooan kanssa vähän laiska kisaamaan tokossa kun tavoitteet on suoritettu mutta Rinin kanssa taas kisaan mielelläni jotta oppisin tuntemaan Rinin käyttäymisen koetilanteessa. Ja hän kertoi tekevänsä palkattoman koesuorituksen noin kerran viikossa, kun kisat sitten ovat niin palkattomuus kuuluu jo koiran treenirutiineihin. Palkattomia kisasuorituksia pitäisi tehdä kyllä paljon enemmän mitä nyt tulee tehtyä! Usein tulee tehtyä vaan muutamaa liikettä putkeen palkatta.

Rinin luovutus tuntuu liian väljältä vaikkei se tästä siltä näytäkään..

Apuna lelu leuan alle ja Rin on ihmeissään kun leluja tippuu naamalle :D

Pekka puhui myös paljon sosiaalisesta palkasta ja sen tärkeydestä. Rin onkin ihana kun tykkää rapsutuksista ja olla lähellä. Ja Rinin kanssa olenkin pystynyt paljon harjoittelemaan sosiaalista palkkaa, vaikka sekin meinaa välillä unohtua. Siirtymiin pitäisi olla myös käskysana, eri käskysana mitä on arjessa. Olen käyttänyt "Tässä"-käskyä kokeissakin mutta kun ollaan lenkillä niin se on kyllä aika tiukka ja ikäväkin käsky koiralle. Tällaista mielentilaltaan huonoa käskysanaa ei siis kannata ottaa kokeisiin mukaan! Luennolta sain paljon uutta ja vanhaa ajateltavaa. Ja etenkin sen että saa treenata :)

Käytännön koulutuksessa käytiin Riitan kanssa läpi Rinin mielentilaa. Sinällään oli hyvä että toisella puolella hallia oli agilitytreenit. Ja Rin oli "kauheimmillaan" eli vinkui, haukahteli ja oli muutenkin levoton. Ei pysynyt millään "Käy" käskyllä maassa. Aivan eri koira mitä normitreeneissä on mutta eipä ne noin häiriöiset juuri koskaan ole. Riitta huomautti heti että miun tapa palkata Riniä kun se on "Käy"-käskyn alainen voi hyvinkin lisätä vinkumista. Palkkaan väkisinkin väärää mielentilaa ja väärään aikaankin. Eli namipalkat pois ja teen niin että jätän Rinin käskyn alle, poistun ja kun on nätisti niin palaan luokse ja saa sosiaalista palkkaa. Tai sitten vaihtoehtoisesti lelu Rinin eteen ja vapautus sille. Puhuttiin myös Rinin terävyydestä ja Riitta lohdutteli että Rinin ylireagoimisen pitäisi kohta alkaa helpottaa. Samaa olen kuullut Julialta ja Katjalta mutta jotenkin vaan pelottaa että Rinin ääniongelmat vaan pahenevat. Toivotaan siis edelleen että vuoden päästä olisi helpompaa :) Muutoin terävyyden kanssa pitää olla hyvin tarkkana. Lenkeillä tai muutoinkaan Rin ei koskaan saa mennä ensimmäisenä tervehtimään koiria tai ihmisiä, ei saa toimia "poliisina" ja enemmänkin miun pitää hoitaa tilanteet. Miun ja Rinin suhdetta pitää vaalia, lenkki käytös on edelleen kaameaa mutta tässä pitää olla tarkkana ettei lenkkien huono fiilis tule treeneihin. Ja Riitta sanoi juuri sitä minkä itse usein unohtaa. Rin osaa niin paljon ja niistä pitää olla iloinen. Sitä niin herkästi tulee ajateltua missä Rin on huono eikä niitä asioita missä se on oikeasti hyvä. Tätä olen harjoittanut välillä lenkeillä kun on harmittanut Rinin käytös niin paljon. Mitä Rin osaa lenkeillä superhienosti: Osaa kävellä jo aika hienosti samaa puolta miun kanssa, osaa vapauttaa itsensä jos on kiertänyt hihnan puun/aurauskepin tms. ympärille, osaa liikkua niin ettei hihnat mene solmuun, osaa "Tässä"-käskyn alkeet, osaa ohittaa autot, pyörät, jalankulkijat vaikka pitkässä flexissä! Rin osaa paljon enemmän positiivisia kuin negatiivisia asioita ja niitä pitäisi muistaa ajatella enemmän <3

Muuta antia oli koulutuksesta että nyt Rinin ongelma liikkeestä maahanmenossa tuli esiin eli seisoi. Riitta sanoi että käyttämäni pallon heitto taakse on sellainen mikä herkästi jättää bortsun seisomaan. Eli palkka maahan ja Rinin eteen. Virittelyyn äänellinen maahanmenoon ja seisomiseen käsimerkki. Noudosta kolmionmallinen treeni, Rin jätetään keskelle, kapulan heitto. Mie peruutan ja käsken noutaa. Nostaa kapulan huomattavasti nätimmin! Tunnarin palautushidasteluun niin että kun nostaa oikean niin mie käännän selkäni ja olen valmiina ottamaan kapulan vastaan. Tätä kokeilin yksin hallilla ja hieman Riniä ihmetytti. Toi kuitenkin kapulan käteen. Ja oikean.

Treeneihin olen nyt Rinille hakenut hieman vaihtelua ja hauskuutta. Nyt on treenattu ruutua, kisamatkaltakin meni hyvin ruutuun! Kahdessa treenissä paikka on löytynyt hyvin, tänään taas fokusoi koko ajan ruudun ulkopuolella oleviin kapuloihin ja kasseihin.. Luoksetulon stoppia ja maahanmenoa tehty. Olen pysäyttänyt käsimerkillä ja käskyllä. Nyt kokeilin kumpi toimii, käskyllä otti askelia mutta käsimerkillä pysähdys oli todella napakka. Eli tämä taitaa olla Rinin malli. Otin pysäytyksen myös suorasta luoksetulosta ja se oli aika hieno. Tosin luoksetulon vauhti kärsi heti. Häiriöseuruussa Rin on nyt ollut aika pop! On vihdoinkin tajunnut kupletin juonen ja pitää hienosti kontaktia. Tänään tein palkattoman ALOn Rinin kanssa. Seuruut menivät hyvin, yhdessä perusasennossa ei istunut. Jäävät tosi hyvin. Luoksetulossa lähti perään ja tämän korjasin. Hypyssä lähti liikkurin käskystä. Näistä kahdesta otin vielä erikseen treenin ja siinä Rin ei reagoinut mitenkään.

Eteenmenotreeniä, Kooa ei malttaisi millään seurata

Kooa on tehnyt merkin kiertoa kapula- ja hyppyhäiriöllä. Pientä mutinaa tulee kun Kooan pitää muistaa kiertää myötäpäivään! Menee merkille aika suoraan ja kohdalla vasta kääntää myötäpäivään. Hidas merkille meno mutta enpä uskalla sitä oikein nopeuttaakaan. Kun kapulat ovat lähellä lähetyskohtaa ei niitä juuri huomioi mutta heti kun matka pitenee niin kiusaus ottaa kapula on aika suuri. Kooa teki myös merkitöntä merkkiä. Tähän pitää molemmille liittää virittely. Pienen alkukankeuden jälkeen Kooa lähti hyvin suoraan. Tänään meni kokoajan omia jälkiään pitkin hirmu vinoon! En edes viitsinyt helpottaa kun Kooa vaan kiroillen meni jatkuvasti vinoon. Joutui siitä hyvästä autoon. Toissapäivänä Kooa pääsi tekemään aivotyötä niin että laitoin tunnarikapulat ruutuun lähetyksen tielle. Ensin yritin lähettää VOI malliin mutta meni suoraan tunnareille eikä suostunut lopettamaan etsimistä. Sitten lähetin EVL malliin sivusta niin meni kiroillen kapuloiden yli. Ettei aina ihan samanlaisia treenejä :) Muutoin nyt kuntoutustauon aikana Kooa on harjoitellut eteenmenon valmistelevaa osaa. Kontakti ja paikka ovat parantuneet huomattavasti.

Esineruutukin tehtiin. Kooalle kokeilin nyt Paulan ehdotuksen mukaan niin että esineet ylös maasta, lähelle ja tuuliavulla. Kolme esinettä valmiina noin kymmenessä metrissä. Ensimmäinen ja toinen löytyivät todella hyvin mutta kolmannesta meni ohi. Lähetys oli kyllä hieman vinoon ja kun kutsuin niin bongasi hajun. Sitten tapahtui jotain ja Kooa pysähtyi, katsoi minuun, KUSI (PRKLE!!!) ja jätti esineen. Hemmetin rakki, tää esineruutuun kuseminen on nyt ollut muissakin tämän vuoden treeneissä.. Rin teki niin että esine vietiin ekaa kertaa ruutuun, tähän asti olen itse vienyt esineen. No, juoksemiseksihan se meni. Rin kaartoi kokoajan omille jäljilleen eikä mennyt tarpeeksi syvälle. Sitten tehtiin niin että viejä jäi paikoilleen esineen viereen ja nämä kaksi esinettä löytyivätkin paremmin.

Ja sitten vielä kävin katsomassa Paulalla Nanon pentuja, olivat vallan vallattomia! Pentukuumetta ei onneksi ole, Rinissä on vielä niin paljon hommaa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti