torstai 27. elokuuta 2015

Kuvauksellista

Rinillä oli viime lauantaina tärkeä päivä, MH-kuvaus. Testissä tuli yllätyksiä ja sitten vahvistuksia omille ajatuksille. Testi pidettiin Kouvolassa, joten tämä testipaikan ympäristö oli Rinille jotenkuten tuttu. Itselle ainakin :)

Testiin Rin lähti reippaalla asenteella, miten nyt aina menee kaikkiin paikkoihin. Avustajan kävi hyppimässä läpi kun keskusteltiin ja härväsi siinä sitten omiaan. Kun piti lähteä avustajan mukaan tuli Rinille hetken päästä "Ounou!" hetki kun tajusi että en tullutkaan mukaan. Siitä kuitenkin sitten lähti häntä heiluen avustajan mukaan. Sitten kun hän yritti jalkoihin taputtamalla ja kyyristymällä kutsua Riniä luokse niin tuli eka "En varmana!" hetki ja Rin pakitti. Ei ollut enään Rinistä kivaa. Sitten oli vuorossa käsittely ja siihen Rin ei halunnut lähteä enään ollenkaan mukaan. Väisti todella voimakkaasti avustajaa ja halusi vaan pois tilanteesta. Tätä ei siis suoritettu loppuun.

Seuraavaksi oli leikin aika. Rin vähän katseli lelun perään, joka oli muuten aika iso möhkö Rinin kokoiselle koiralle. Heitellessä hetken pyöri mukana mutta sitten kyykistyi kun avustaja heitti lelun kauemmaksi. Meni lelua katsomaan, vilkaisi avustajaa ja sitten riitti. Rin lähti haukkumaan ympäri aluetta ja kiersi kaarella meidän ympäri. Uusintaleikillä saatiin sitten yksin leikkiä avustajan kanssa kun Rin otti samantien hatkat ja lähti haukkumaan kauemmaksi. Tuntui haukkuvan sekä avustajalle että lelullekin. Lie turhaa todeta että avustajan kummalliset hyppimiset ja leikkiinkutsumiset eivät Rinille toimineet vaan saivat Rinin juoksemaan vaan kauemmaksi. Kummallista leikkiä MH-kuvauksessa, ei yhtään "normaalia" taisteluleikkiä. Etenkin Rinin mielestä hyvin huolestuttavaa.

Näissä arvosanat olivat vähän jänniä:

1a KONTAKTI Tervehtiminen: 4
1b KONTAKTI Yhteistyö: 2
1c KONTAKTI Käsittely: 1
Käsittely siis suomennettuna näin: "Torjuu murisemalla ja/tai yrittää purra" O_o Olin ihan että mitä ihmettä!?!?! En tajunnut tätä kysyä tuomarilta että miksi ihmeessä tällainen arvosana kun Rin ei todellakaan yrittänyt purra eikä edes murissut. Käsittelyssä oli itseasiassa hyvin hiljaa vaan väisti voimakkaasti. Tuomari laittoi lisäkommenteiksi että ""Väistää, ei suoritettu loppuun". Ei miun pieni ja kiltti Rinpulainen nyt ketään purisi :(

2a LEIKKI 1 Leikkihalu: 2
2b LEIKKI 1 Tarttuminen: 2
2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu: 1

Takaa-ajot eivät Riniä kiinnostaneet, oli tosin tässävaiheessa jo sen verran paineistunut ettei varmaan senkään puoleen lähtenyt vieheen matkaan tai edes nähnyt sitä. Kaikista näistä arvosana 1.

Sitten huili. Rin oli yllättävän rauhallinen. Pääosin makoili ja pari kertaa vaihtoi paikkaa. Hieman piippasi välillä.

4. AKTIVITEETTITASO: 4

Sitten oli vuorossa etäleikki. Rin kiinnostui sadetakki päällä hyppivästä leikkijästä ja kun päästin irti niin juoksi kohti. Tätä en olisi uskonut kun hetki sitten oli sen verran ahdistunut. Kun Rin haistoi että piilossa onkin ihminen niin haukku ja kiertely alkoi taas. Ei mennyt lähemmäksi enään leikkimään.

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus: 3
5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio: 1
5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus: 1
5d ETÄLEIKKI Leikkihalu: 1
5e ETÄLEIKKI Yhteistyö: 1

Seuraavaksi siirryttiin niihin oikeisiin pelotteluihin, ihan niinkuin näissä ekoissa ei olisi ollut jo tarpeeksi pelotteita Rinille. Haalariin reagoi mutta ei ensin lähtenyt kuin pienen matkan päähän. Sitten kun odotettiin kontaktia niin lähti kiertämään ja kaartamaan välillä puhahdellen. Tuli haalarin tsekkaamaan kun olin kyykyssä ja kutsuin. Sitten se olikin siinä, ei tarttenut haalarin hyökkäyksiä enään pelätä. Ohitukset menivät ilman huolta.

6a YLLÄTYS Pelko: 3
6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio: 1
6c YLLÄTYS Uteliaisuus: 2
6d YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko: 1
6e YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus: 1

Sitten räminälaitteen luokse. Tämä ei Riniä juuri hetkauttanut, teki toki napakan väistön mutta samantien tallusteli laitetta katsomaan.

7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko: 3
7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus: 5
7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko: 1
7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus: 1

Sitten aaveisiin. Tämä oli taas pelottavaa. Rupesi nopeasti haukkumaan aaveille ja vapaana tehtiin taas tuttua "jalat vie" kaartelua. Tuli kuitenkin aaveen tsekkamaan kun Riniä kutsuin ja aaveelle juttelin. Toisenkin kurkisti kun menin luokse.

8a AAVEET Puolustus/aggressio: 2
8b AAVEET Tarkkaavaisuus: 4
8c AAVEET Pelko: 4
8d AAVEET Uteliaisuus: 2
8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen: 4

Loppuleikissä lähti paljon alkua innostuneemmin ja vapautuneemmin mukaan. Sitten kun lelu tömähti maahan niin Rin oli että "OMG! Tää oli se pelottava juttu!". Rin kurkkasi lelun ja avustajan ja päätti että tuohon en ainakaan koske. Vaihdoin omaan leluun ja nyt lähti paremmin leikkimään, ei toki yhtä hyvin mitä normaalisti. Ekan paukun aikana Rin irroitti lelusta ja katseli äänen suuntaan. Vähän yritti leikkiä. Toisella pamauksella lähti sitten agilityhallin suojiin piiloon. Tuli kutsuttaessa pois ja kun olin Rinille oman pannan ja hihnan saanut laitettua niin olikin jo palautunut ampumisista. Tuomarin jutellessa meille makoili rennosti tuomarin jaloissa.

9a LEIKKI 2 Leikkihalu: 3
9b LEIKKI 2 Tarttuminen: 1
10 AMPUMINEN: 5

Testi toi siis hyvin suurena yllätyksenä Rinin pidättyväisyyden vieraita kohtaan. Etenkin sellaisia jotka käyttäytyvät vähän epänormaalisti. Jälkikäteen pohdittuna onhan tätä ollut jo aikaisemminkin satunnaisesti mutta olen pistänyt sen reaktiivisuuden ja iän piikkiin. Testissä huomasi että Rin ei pidä yhtään että häneen väkisin tutustutaan ja kopeloidaan mutta sittenkun saa itse todeta ihmisen vaarattomaksi niin ei ole ongelmaa. Lopputestissäkin Rin ihan rennosti käveli avustajan vierellä vaikka alussa niin kovin väisti häntä. Se on toisaalta hyvä että tuli nyt ilmi, vielä on aikaa korjata tilannetta. Rin menee usein ihmisten luo hirmu innolla, hyppii päin jne. mutta voipi olla että tässä on kuitenki pientä epävarmuutta takana.

Itse olen ajatellut että Rin on "kova", se ei siis paljon vanhoja muistele. Tämän testi myös vahvisti. Rin ei ole kuitenkaan yhtään samalla tavalla kova mitä Kooa on. Rin on herkempi mikä tekee tästä kovuudesta voimavaran. Kooa taas on hieman eritaajuinen kovuudeltaan ;) Tämä varmasti pelastaa paljon niitä tilanteita mitä Rin on jännittänyt. Kun tilanne on ohi niin se on ohi eikä niitä jäädä pohtimaan. Ihmispelotteet kuten haalari ja aaveet olivat alkuun pelottavampia kuin räminälaite, kaikki kuitenkin olivat selvityksen jälkeen Rinille kuin ilmaa.

Ampuminen oli sinällään odotettavissa kun Rin on siihen ennenkin reagoinut kuten reagoi jaloillaan moneen muuhunkin yllättävään asiaan. Onko se laukausaltis vai ei? Ihan sama, se kuitenkin pystyy treenaamaan ja leikkimään normaalisti 6mm starttarin paukuttelun aikana/jälkeen. Toki tämäkin on vaatinut totuttelua kun Rin kiinnostuu muuttuvasta ympäristöstä muutenkin niin herkästi. Itsekin olen paukuista tehnyt turhan tärkeitä hössöttämällä alussa aivan liikaa. Tärkeintä miulle oli kuitenkin se että heti ampumisen jälkeen Rin oli unohtanut jo miksi halliin juoksi ja oli normaali itsensä :) Treenataan/lenkkeillään myös sotilasalueella jossa paukkuu vähän isommat aseet eikä Rin niistä välitä pätkääkään.

Huh, testi on ohi ja Rinistä opin jotain uutta. Olkoonkin vaikka vähän ikäviäkin asioita mutta nämä selittävät Rinin käytöstä jonkinverran. Toivottavasti osaan nyt Riniä luotsata kohti parempaa huomista ja näyttää että eivät ne ihmiset ole niin kamalia miltä ne Rinistä taitavat välillä näyttää.

Nyt on sitten vähän pipoa höllätty ja Rin on päässyt treenien ohella hyppimään treenikavereita vasten, syömään nakkia ja muuten vaan pitämään hauskaa. Tänään käytiin vielä lampaillakin ja siellä ei tarttenut pelätä. Ihan vähän Riniä jänskätti ammattilaisbeecee joka oli Rinputtia auttamassa ja pitämässä lampaat paikoillaan. Siitäkin Rin pääsi yli. Ensin hieman ajoa ja nyt toimi muuten maahanmeno käsky hyvin! Lampaat eivät olleet ihan niin liikkuvaisia kuin viimeksi joten ei tullut kovia säntäyksiä. Sitten yritettiin löytää Riniltä tasapainoa ja Rin sai kiertää molempiin suuntiin lampaita. Pieniä hetkiä siellä näkyi mutta ei itsenäisesti pysähtynyt. Nyt pääsi vapaana menemään ja oli oikein kuuliainen.

Lopuksi vähän uimakuvia kun kerrankin on ollut biitsikelit!

Kooan viikset


Rin tsekkaa pinnan alaisen elämän

Ei ollutkaan hyvä idis..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti