tiistai 9. helmikuuta 2016

Koulutusta ja TAAS kadonnut hammas

Viime perjantaina kävimme Paulan kanssa taas tokoilemassa hallilla. Rinin kanssa tein kisamaisen setin johon kuului seuruu, luoksetulo, nouto ja ruutu. Ihan ensin tein ruutua niin että Paula vapautti Rinin lelulle heti kun Rin pysähtyi, ajatuksella että Rin tietää ruudun paikan ja sinne on kiva mennä. Toimiko tämä? No ei! Rin meni himmaillen ruutuun ja jäi eteen. Siitä sitten kyllä korjasi taakse. Saatiin lopuksi silti vähän parempi ruutu. Muutoin liikkeet menivät hyvin. Kooa teki taas hyppytekniikkaa ja tässä korkeuden arviointia. Ensin oli tokohypyssä neljä lautaa, siitä nostettiin jopa kahdeksaan asti ja taas pari lautaa tiputettin yksi kerrallaan pois. Tämä menikin todella hyvin! Itse olin sydän syrjälläni kun Kooa hyppäsi niin naftilla välillä kaikki mutta meni silti todella hienosti korkeankin hypyn. Vähän tuli väliaskelia välillä. Hienosti arvioi korkeuden eikä yliyrittänyt.
Tokokoiran elämä on välillä vähän surkeaa


Sitten kiusataan nakinpaloilla
 Sitten lauantaina olikin Oili Huotarin koulutus! Rinille piti otttaa jäävät käsittelyyn mutta ei päästykään ihan sinne asti kun käytiinkin läpi Rinin seuruuta ja häiriöherkkyyttä. Ensin Oili häiriköi Riniä "Maahan" -käskyillä ja näihin Rin meni lähes jokaiseen. Tähän sain ohjeen puhutella Riniä vähän tiukemmin kun "höpöhöpöt" eivät tepsineet ja Rin ei skarpannut. Tämän jälkeen Rin oli tarkempi ja kun hiffasi taas jutun juonen niin oli todella topakkana. Seuruussa tehtiin niin että lelu roikkuu miun vasemmassa kädessä, jos Rin meinaa poikittaa niin lelua pitää siirtää niin että osuu vähän Riniä pyllyyn. Omanlainen pakote siis. Vapautus leluun niin että Rin itse nappaa lelun kädestä, ei heittoa. Kuurina poikittamiseen muutama askel ja käännös vasemmalle seis. Näissä Rin ei oikein ollut tarkkana. Tarvittaessa "Sivu" -käsky ennen käännöstä ja nämä menivätkin paremmin. Tämä tuo tarkkuutta seuraamiseen ajatuksella että jos Rin ajatteleekaan poikittamista niin heti joutuu tekemään tiukan vasemman käännöksen :)  Kuvista kiitos muille osallistujille, kamera kiersi muillakin niin saatiin Rinistäkin kuvia :)

Toinen hyvä tarkkuuskikka seuraamiseen tuli että pitää kumartua vähän eteenpäin tai heilauttaa oikeaa jalkaa eteenpäin. Näihin Rin ei saa reagoida koska seuruussa seurataan vasenta jalkaa. Ja muutenkin seuruussa jos menee edelle vasenta jalkaa niin torut tästä. Myös seuruutusta häiriöiden yli olisi hyvä tehdä, Rinille kun kaikki tassua koskevat ovat vähän hankalia. Jos menee paineeseen niin taas autetaan hihnalla yli. Lauantaina ei ehditykään muuta, toki sai kuunnella muille annettuja neuvoja :)

Tarkkailun alla


Oikea liikkuu, Rin ei.
Sunnuntaina uudestaan. Nyt keskusteltiin alkuun vähän Rinin luonteesta. Toin suoraan autosta ja oli vähän pöhpöh ja vauhti päällä. Lauantaina kun oli ollut häkissä hallissa neljä tuntia ennen omaa vuoroa niin oli kuin enkeli! Teki kaiken mitä pyysin ja oli todella tarkkaavainen. Oili sanoi että Rinin on hyvä saada juosta vähän pallon kanssa päästelemässä höyryjä ulos. Jos menee vieraiden ihmisten luokse, mitä tekee paineistuneena vaikka sitten toisaalta paineistuu vieraista myös, niin pannasta haku pois. Rinille ei saisi myöskään koskaan treeneissä hermostua, hirmu vaikeaa ;)

Pitiköhän tässä istua?

Istutaan sitten..
Sitten niitä jääviä. Kisamaisena ällä, ensin seiso ja maahan jotka menivät hyvin. Sitten takaisinpäin seiso-istu ja tässä ylläriylläri seisoi istumisen. Ohjeena tulikin että ensin tietty korjaus istumaan ja sitten vaan jatketaan liikettä. Merkiltä täyskäännös ja uudestaan seiso-istu vaihdot. Nyt Rin tekikin molemmat oikein. Ajatuksena että ei aina aloiteta alusta jos koira mokaa vaan jatketaan liikettä niin kauan kunnes koira tekee oikeat liikkeet. Ei palkata välissä mutta jos menee paineeseen niin kehutaan kun tekee oikean vaihdon. Palkka vasta kun liike on päättynyt. Vääristä asennoistakaan ei vapauteta. Tällä haetaan mielentilaa zetaa kohtaan oikeaksi, jos aina joutuu palaamaan alkuun virheen jälkeen niin se voi stressata koiraa. Jos paine on niin suuri että Rin ei pysty seuraamaan niin Rin hihnaan ja autetaan tällä suoriutumaan, ei siis käyttämällä pakotteita vaan että on hihnassa ja näin ollen "pakko" seurata.

Tämän kuvan jälkeen Riniltä lähti tassukarvat!

"Ihanaa että näytit oikean paikan ja onnistuin!!!"

The Paikka

Lopussa tulikin väsy


Sitten katsottiin sitä ruutua missä Rin vetää niin herkästi paineeseen. Ensin kisamainen ja Rin jäi vähän etureunaan, hyväksyin. Sitten uudelleen lähetys ruutuun ja Rin jäi taas eteen ja tästä pyysin korjaamaan. Meni paineeseen ja lähti kipittelemään. Tässä sain neuvoksi että Rinin ei saa antaa kipitellä vaan käskyn alla vietävä takaisin lähetyspaikkaan. Nyt jäin lähemmäs ruutua ja koska ei itse korjannut hyvin vaan pyrki kipittelemään niin pannasta vein oikealle paikalle. Lopulta parin yrityksen jälkeen Rin löysi ekalla oikean paikan ja sai siitä palkan. Koskaan ei siis pitäisi hyväksyä väärää paikkaa! Ruutua on tehtävä niin kauan että onnistuu. Tässä tuli myös uutena ajatuksena se että ei voi olla montaa kriteeriä. Jos on ruudun paikka tärkeä niin saa kipitellä ruutuun, kunhan menee oikealle paikalle. Vauhti tulee varmuuden myötä. Koiran pitäisi myös oppia että vaikka jessaa niin ei silti saa liikkua. Toistoja ei pidä pelätä onnistumisenkaan jälkeen!

Sitten sunnuntaina kun Rin oli sylissä niin tuli taas ajatus kurkata suuhun ja kippaskappas! Siellähän oli enään pienet pirstaleet jäljellä yhdestä etuhampaasta. Voihan Rin! Mitä olet mennyt taas tekemään. Nyt on hammas poistettu ja kysytty myös Kennelliitosta että saako osallistua epävirallisiin kokeisiin. Saa onneksi. Meillä on nimittäin lauantaina Nuorten koirien tokoringin valintakoe :) Vihdoinkin saadaan rinki pyörimään myös tänne idän suuntaan!

Hymy kaunoinen <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti