keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Palvelijalta palkkaa ja muuta Kooan kiusaamista

Liina hepuloi metsässä

Kaverukset Liina ja Rin
 Kooa raukalla on olleet kovat ajat. Hakutreeneissä Kuningas Kooa on joutunut kuuntelemaan sitä turhaa keskilinjalla kököttävää ja huutelevaa ihmistä! Koska hupsheijaa, kävikin niin hassusti että maalimiehiltä ei enään palkkaa irtoa. Kooa oli vähän ällikällä lyöty kun vaan kehuja sateli ilmaisun päätteeksi. Ja sitten Hänen Korkeutensa joutui keskilinjalla ihan pysähtymään ja ottamaan palvelijalta herkkuja vastaan. Ja vasta tämän jälkeen pääsi tosihommiin eli ukkojen etsintään.

Sunnuntain hakutreeneissä oli siis vähän toisenlaiset kokeilut. Viime treeneissä Kooa ei oikein miuta kuunnellut vaan väkisin olisi itsensä tunkenut keskilinjasta yli. Nyt aloitin tyhjällä oikealle puolelle, hyvä tyhjä ja tästä Kooa sai rasiallisen nakkeja, mitä normaalisti saa maalimiehiltä. Suora lähetys vasemmalle puolelle, ei tosin ollut ihan suora kun Kooa käänti vähän alueen ulkopuolelle. Tällä löydöllä siis maalimies vapautti Kooan ja pelkästään kehui. Kooa sai jäädä istumaan takarajalla ja mie menin keskilinjalle. Täältä kutsu, pysäytys palkalle ja sitten taas suora löytö. Kyllä oli Kooalla vauhtia, ensikerralla pitää ehkä jättää Kooa vähän lähemmäksi keskilinjaa. Pysähtyi hyvin mutta namit söi vilkuillen kokoajan että minne seuraavaksi.. Yhteensä kuusi maalimiestä, viimeisellä maalimiehellä aavistuksen arpoi ilmaisun aloituksessa mutta tällä maalimiehellä olikin palkka Kooalle. Treenit menivät siis loistavasti ja tätä eläinkoetta pitää jatkaa vaihdellen vähän sitä millä maalimiehistä palkka on. Josko tällä oma arvo nousisi ja luoksetulot parantuisi :)


Muutoin Kooa reppanaa on kiusattu tylyllä esineruudulla. Sama kaava kuin viime vuonna, kapea alue tallattuna vaan reunoilta ja esine heitettynä keskelle ja useimmiten myös taakse. Kooalla on ollut aikaa 2-3 minuuttia etsiä esine ja panoksena ruoka. Jos ei esine löydy niin ruokailu siirtyy seuraavaan ruokailuajankohtaan. Useimmiten Kooalla on korkeintaan jäänyt aamuruoka syömättä, joka Kooalla on muutenkin todella pieni. Mutta tälläviikolla jäi peräti kolme ruokailua väliin. Sai Kooa välissä treeninameja mutta isommat ateriat kerryttivät esineruutukuppia. Neljännellä kerralla sitten pienellä armoajalla Kooa toi esineen ja sai ruokasatsin. Sitten taas seuraavana aamuna ruoatta ja tällöin vielä kaksi mahdollisuutta hakea esine mutta ei. Illalla löytyikin taas nopeasti. Välillä olen ruutuja helpottanut niin että esine on heti 20-30 metrissä mutta silti joko juoksee yli tai kääntää nopeasti ja lähtee juoksemaan sivu/takarajaa.

Mutta! Ihan niinkuin viime vuonnakin, tämänlainen treeni tuottaa Kooan tapauksessa tulosta. Tänään kokeilin koemaisella ruudulla. Normaali alue, tallaukset ja kolme normaalia esinettä. Ensimmäinen esine oli noin 30 metrissä, tämän paikallistamiseen meni noin 10 sekuntia. Toinen esine takarajalla, paikallistamisaika noin 20 sekuntia. Kolmas esine alle 10 metrissä ja 5 sekuntia meni tähän. Huippua Kooa! Toki lähetykset näille oli suoria mutta ei se Kooa ihan suoraan päätynyt muulle kuin vikalle esineelle. Muista haki hajut sivusta.


Rin on myös tehnyt esineruutuja ja loistanut niissä paremmin kuin Kooa. Koska Rin on mennyt vanhoille jäljille niin nämä on pitänyt suunnitella tarkemmin. Laura vei kaksi esinettä ruutuun, näytti lähemmän ja kauemmas vei samalla kerralla toisen. Lähiesine löytyi hyvin ja hetken näytti että lähtisi samoille jäljille toisella lähetyksellä mutta sitten kaarsikin takarajalle ja teki löydön :) Rin käyttää kyllä hyvin nenäänsä jos ei eksy juoksemaan samoja jälkiä. Esineet pitää olla mieluummin niin että löytäisi ensin lähiesineen. Ja lähetykset myös selkeästi eri paikasta.

Tokoilut menevät Rinin kanssa vähän niin ja näin. Eilen Katin treeneissä Rin oli todella hyvä, paikallaoloissa ja sitä seuranneissa häiriötreeneissä oli todella hyvin kuulolla. Nyt myös kun kuuli takaa ääniä niin selkeästi ajatteli että päätä ei tarvitse kääntää! Korvat kääntyilivät mutta fokus pysyi edessä. EVL paikkisluoksetulo on myös nopeutunut, pidemmän makuun jälkeen saattaa reagoida muiden koirien kutsuihin eli pidempia aikoja pitää harjoitella. Rin vähän vajoaa omiin maailmoihin ja kun kutsu kuuluu niin jalat reagoi ja pää ei taas pysy mukana. Tietää kyllä heti tehneensä väärin.

Seuruussa Rin on lähtenyt suoristumaan ja paikka tipahtanut taaksepäin. Tehtiin ensin niin että heitin kapulan ja kun Rin oli sitä tuomassa niin lähetin Rinin törppöjen kiertoon ja taas toiselle puolelle uudestaan. Nyt olin hiljaa koska olen paljon Riniä innostanut kun kapulan palautus on ollut vähän hidas. Ja nyt on siis jäänyt tähän vähän kiinni.. Kiertoja pari kertaa ja sitten niin että kierron jälkeen hyppy, tämä aiheutti vähän Rinille päänvaivaa eikä oikein vielä voi yhdistää useampaa tehtävää Rinille. Sitten ruutuun lähetystä. Ensimmäinen voittajamalliin niin että vähän kisattiin. Rin varasti, tajusi että varasti ja hiljensi mutta kun kukaan ei komentanut niin kiihdytti KOVAA ruutuun ja teki hienot stopit ihan ruudun perälle. Jes! Sitten vähän EVL malliin samaa, ensin itse vähän viivytin käskyn antoa ja siitä Rin taas meni täysiä ja pysähtyi itse ja varmasti. Sitten toinen puoli, tässä lähti ensin vähän epävarmasti hakemaan ruutuun sivusta sisään. Otin uusiksi ja käänsin Riniä vähän paremmin ruudun suuntaan. Meni hyvin mutta vähän hitaammin. Yksi vielä loppuun näytön kanssa ja saatiin vauhtia paremmaksi :)
Eteenmenon harjoittelu on Rinille vähän hankalaa. Saattaa katsoa eteen mutta lähteä käskystä oikeaan tai vasempaan. Suoraan menemistä ei sitten tarjoa millään. Vauhti on tässä aika hidas mutta eiköhän se tästä etene. Kooa on harjoitellut vähän pk-jääviä ollen niissä ihan ok. Juoksustopissa edelleen tekee sitä että pysähtyy napakasti mutta ottaa sen jälkeen pari askelta.. Rallytokossa voittajaluokan liikkeet ja käsimerkit alkavat toimia hyvin :) Kooa on siitä kiva treenieläin että se yrittää kovemmalla intensiteetillä uudelleen. "Raivo" tehdä oikein ja saada palkkaa kasvaa virheiden myötä. Kooan kanssa ei tarvitse pelätä virheitä ja toistoja. Kooa myös oppii virheistään eikä jää pitkäksi aikaa toistamaan väärin tehtyä liikettä josta ei saa palkkaa. Rin tartteisi vähän kooamaista tuhmuutta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti