perjantai 18. marraskuuta 2016

Kotiläksyjä


Puspus murut taas näyttää parastaan
Viime viikon lauantaina oli Marko Vuorenmaan koulutus. Rinin kanssa ensin katsottiin vähän seuruuta, kaikilla oli aikalailla sama aloitusteema; kontakti ja peräpään käyttö seuruussa. Rin sai kotiläksyksi opetella nenäkosketuksen miun käteen joka on vasemmassa jalassa kiinni, tämä pitäisi saada seuruuseen mukaan niin että Rin kulkee nenä kiinni kädessä. Auttaa päänheilutteluun. Tätä onkin kotona tehty, vaatii aikaa että Rinin saa ymmärtämään kuonon pidon kiinni kädessä. Olin jo ennen tätä vähän aloittanut käsitargetin tekemistä. Rin sen alkuun käsitti lipaisutargetiksi. Ajattelin että ihan sama, jäähän tuo lipsuttelu varmasti pois. No ei jäänyt vaan piti sitten alkaa naksuttelemaan pelkästään kuivista targeteista kun en halua venyvää kielitargettia.. Voin vaan kuvitella minkänäköistä kielitargettiseuruu on kun Rin tulee kuminauhana käden perässä :D

Ongelmia meillä oli tähän koulutukseen aika vähän kun jo käytiin Riitan ja Pekan kanssa niitä osittain läpi. Otin pääaiheeksi kuitenkin tuon tyhjälle lähetyksen. Tähän saatiin vähän samantyyppinen neuvo mitä kuuntelin toiselle koiralle tehtävän Pekan koulutuksessa. Eli viereisille alustoille menoa. Marko ohjeisti niin että alustat ovat seinän vieressä. Ja tämähän olikin Rinille hankalaa! Hakee selvästi ruudusta keskipistettä ja oli _todella_ hankalaa alkuun mennä ihan seinään asti, agilityesteiden sekaan. Tähän paljon näyttöä apparilta ja lähetyspaikan vaihtelua. Tämän treenaus oli nopeasti kuitenkin ohi, onneksi oli vara-aiheita mukana. Ei ne isoja "ongelmia" ole, mutta hyvä niihin olisi saada jotain uutta treenausideaa :) Eli siis merkille menon hitaus seuraavaksi kehiin. Tässä tehtiin niin että namialusta merkin taakse ja appari (Marko) varastaa namin jos Rin hitailee. Tässä tulikin hyvin vauhtia eikä tullut haukkua. Jos itse lähtisin kisaamaan niin silloin tulisi haukkua mutta vieras kisaaja ei näköjään haukkuja aiheuta.

Lenkillä mennään täysiä, treenikentillä himmaillen

Rin, Kooa, Liina ja Tosca

Ja vielä oli aikaa! Ruudusta seuruuseen tulo on ollut vähän kehno, ehkä siksi että ei sitä tule juuri treenattua :D Tähän vinkiksi ei niinkään ruudusta seuruuseen ottoa vaan niin että laitan Rinin kiertämään merkin ja siitä itse lähden kävelemään poispäin. Kun Rin on kohdilla niin tiukka täyskäännös tai kääntyminen johonkin muuhun suuntaan. Rinin pitää olla kokoajan tarkkana. Tässä tulikin aika reilusti valumisia ja ongelma (treenaamattomuus) selvästi esiin. Uusi "sivu" kehotus jos meinaa ajautua ohi. Tätä tehtiinkin hallilla myöhemmin ja nyt meni jo paremmin! Rin oli hyvin kuulolla :)

Kokeet tulossa ja siis treenin aihetta on. Siksi käytiin tällä viikolla jopa kolmesti hallilla treenaamassa. Tyhjälle menoa paljon. Ensimmäisellä kerralla ei mennyt hirveän hyvin. Tapahtui taas että Rin teki väärin ja sitten kun teki melkein oikein niin lähti tätä melkein oikein ratkaisuaan jatkuvasti tarjoamaan. Olin siis tietysti kovin iloinen tästä melkein oikein suorituksesta. Tätä hiukan pohdin ja mietin että miksi Rin jää kiinni niin herkästi vääriin toimintaketjuihin mutta ei niinkään oikeisiin. Rin toistaa väärät ketjut selvästi paremmalla toistojen onnistumisprosentilla mitä tekee jos joku liike menisi oikein ja sitä toistaisi. Ajattelin että ehkä kun Rin on jotenkin kuitenkin paineistunut kun ei saanut palkkaa, kokeilee jotain uutta joka menee sinnepäin, tässä tapauksessa pieni banaani namialustalle. Saa siitä isot kehut ja palkan, tekihän nyt hyvin lähes oikein. Tadaa, paine on poissa! Ja koska pääsi tällä toimintaketjulla pois paineesta niin alkaa toistamaan sitä. Jos on näin niin jatkossa pitää entistä tarkemmin suunnitella Rinin treenit ettei näin pääse tapahtumaan. Sitten nimittäin Rinin kanssa väännettiin siitä että tehdäänkö sinne merkille banaani vai ei..

No seuraavalla treenikerralla tiedostin jo ongelman ja aloitin tyhjän treenit jo täysin erilailla. Tehtiin alkuun hyvin lyhyestä matkasta, näin banaania ei tule. Siitä hiljalleen pidentäen ja taas lyhentäen matkaa. Nyt menikin todella hyvin! Välillä harhautui väärälle alustalle mutta banaaneja ei tullut niin paljoa. Rin myös paremmin menee pidemmälle eli seinään asti. Tällä toisella kerralla sain myös vihdoin uuden kohdennuksen tyhjään, jos Rin otti tarkennuksen väärälle alustalle niin sanoin "Ohoh, ei ole siellä" ja uuden virittelykäskyn. Rin vaihtoi ja meni oikeasti myös sinne mihin tarkennuksen vaihtoi! Myös kehuista ja odotuksesta Rin malttaa pitää katseen oikeassa suunnassa. Paljon myös mentiin lähemmäksi jos tarkennus oli muualla.


Rin teki myös sekä ohjatun että kierto-ohjatun kapulan hakua. Ohjatussa tein kaverin koiralle tehdyn treenin mukaan. Eli kävin näyttämässä kapulaa itse ennen sen hakemista ja näitä piti tehdä useampi samalle kapulalle. Ellin kapulan haut olivat nimittäin niin upeat että teki vaikutuksen :) Rinille tämä treeni toimikin hyvin! Rin lähti paljon varmemmin ja reippaammin kapulalle! Miun katse on vaan niin tärkeä tässä, jos yhtään edes ajattelen väärää kapulaa niin Rin lähtee sinne. Sama kierto-ohjatussa, parasta olisi että en edes katso Riniä kunnolla vaan katson pelkästään haettavaa kapulaa. Pitää joskus kokeilla että mitä käy jos annan käskyt silmät kiinni. Tuntuu että Rin lukee ohjeita enemmän kasvoista kuin käskyistä tai käsimerkeistä..

Kooalle teen nyt seuraavaa ketjutusta. Paikkamakuu - maltilliset kehut - seuruussa siirtyminen vähän eteenpäin - käy-käsky ja itse katson "suorittavan koiran eteenmenon" - seuruukäsky ja suorituspaikalle. Tämä siis tietenkin ilman suorittavaa paria ja lyhyillä paikallaoloilla. Kuitenkin jo tässä saan Kooalta esiin sen mikä on kokeissa ollut ongelmana, eteenmenon ennakointi. Ja tämähän on ihan huippua, josko saisin Kooan mielentilaa muutettua! Kapulan heilutteluissa on myös menty pieni askel taas eteenpäin. Teen myös seuruutusta kapula kädessä, tässäkin Kooa seuraa herkästi pelkästään kapulaa eikä miuta.. Juoksujäävät olivat hyvät, etenkin maahanmenot Kooa teki hirmu tassupamautuksilla :D

Ensi lauantaina on siis koe Rinin kanssa. Miun ei pitänyt tähän ilmoittautua mutta se lähti vähän niinkuin vahingossa. Mennään ihan avoimin mielin katsomaan miten käy, koe on Rinin agilityhallissa. Huomaan vaan että oma tokomotivaatio sai heti boostin kun on koe näkyvissä, tuttu talven tokomasennus oli nimittäin jo kovaa vauhtia tulossa!

Essi innostui heittämään lunta Rinille ja Kooalle. Hirmu hyvin koirat odottivat vuoroaan! Kun Essi sanoin "Nyt on Rinin vuoro" niin pelkästään Rin hyppäsi ja Kooa odotti :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti