maanantai 9. tammikuuta 2017

Huisisti tokoaVuosi alkoikin heti Nuorten koirien tokoringin koulutuksella johon meille tuli Susan Miiro kouluttamaan. Hänellä olikin vähän erilaisempia ajatuksia koirien koulutuksesta jotka olivat todella mielenkiintoisia ja antavat aihetta pohdinnalle. Hän palkkaa koiransa myös jos koira tekee virheen mikä on alkuun todella erikoisen kuuloista mutta pohdinnan jälkeen toisaalta myös ehkä toimivakin keino. Näin ei ainakaan herkälle koiralle tule "ounou teinpäs väärin" tunnetilaa vaan on tekevinään aina oikein ja siitä iloinen. Sitten vaan tietenkin auttaa koiraa senverran että se ei pääse virhettä jatkuvasti toistamaan. Rinin kanssa ajatellen myös hyvä keino kun Rin saattaa miun eleistä lukea jotain toista mitä suu puhuu. Voiko sitä koiraa sitten tästä syyttää vai enemmän itseään? Tietty palkkaamattomuus ja etenkin palkkaamattomuus signaalit ovat itselläni turhankin herkässä vaikka näitä "oho!" juttuja pyrinkin välttämään. Kooaan taas tällainen vääristä palkkaus ei välttämättä toimisi.

Rinin kanssa otin aiheeksi ensin jotain uutta tyhjälle lähetykseen. Seinän vierellä olevat namialustat ovat toimineet mutta vaihtelua kaipaisin. Etenkin kun namit eivät ole Rinille niin suuri juttu kuin lelut ja vauhtia saisi olla vähän enemmän. Susanin neuvoilla tehtiin ISOA kosketusalustaa, joka olisi koiralle hyvin selkeä. Tämä toimi hyvin! Rinille tuli myös vauhtia ja varmuutta lisää sekä selkeän kriteerin takia kuin myös lelupalkan avulla. Koira siis saa mennä alustan viereen tai taakse mutta eteen ei saa jäädä. Sitten välillä alusta pois ja silloin voi palkata leluun kiinni, muutoin lelu olisi hyvä heittää niin että se osuu kosketusalustan tuntumaan. Tunnaria tehtiin myös niin että palkkasin Riniä namilla jos reagoi liikkurin käskyihin mutta ei varastanut ja lelulla jos keskittyi eikä reagoinut. Tässä liikkeessä olen varonut lelupalkkaamista mutta Susanin mielestä se on turhaa ja hän käyttää paljonkin vauhtipalkkoja. Kun Rin oli siis lukinnut oman ja kääntynyt sitä tuomaan niin palkkasin vauhdista leluun kiinni. Ja tuntuu toimivan, reippautta ja varmuutta on tullut tällä keinolla kapuloille. Näissäkin Susan palkkaa jos koira ottaa väärän, itse en tiedä uskallanko tähän lähteä. Toisaalta Rin osaa ja jos ottaa väärän niin siinä on jokin muu syy kuin että Rin ei haistelisi kunnolla. Ja sitten pitäisi enemmän pohtia ja harjoitella sitä syytä miksi Rin otti väärän kuin rankaista väärän tuomisesta. Paljon siis ajateltavaa ja pohdittavaa taas treeneihin, oikein kiva :)

Heti maanantaina taas treenaamaan! Rin teki kiertonoutoa jossa taas lukittautui herkästi väärään. Ja tästä TAAS väärin itse huomautin ja etenkin liian myöhään. Pitäisi stopata ja lähettää oikealle mutta vanhat tavat on tiukassa.. Tunnaria vauhtipalkalla sekä malttia aloitukseen. Kooa teki mitäpäs muutakaan kuin mielentilajuttuja ;) Tälläkertaa myös eteenlähetyshäiriö oli hyvä ja Kooa keskittyi seuraamiseen.

Seuraavat treenit perjantaina ja lauantaina. Perjantaina Kooa teki agilityä! Ihan vaan Kooan mielenvirkistykseksi tehtiin muutakin kun kerta esteet olivat osittain kentällä. Ensin keppejä ja seinäänpäin tehtäessä Kooa jätti kokoajan kaksi vikaa väliä pujottelematta, toisin päin menivät hyvin. Kooa teki myös hyppyä keppien kanssa, putkea ja puominkin kahdesti. Ja meni senpuoleen hyvin että haukkua ei tullut :) Lauantaina Kooan kapulatreenit olivat todella hyviä, Kooa oli mukana alusta alkaen eikä jähminyt kun seuruutin aloituspaikalle heilutellen kapulaa. Juoksujäävät olivat myös hyviä. Tein myös luoksetuloja ja nämä hyviä, yhdessä oli Venlan villasukka matkanvarrella ja se oli Kooan pakko käydä hakemassa mukaan :D

Saisinpas aksata useamminkin, tuumaa Kooa

Rinille lauantaina häiriköityä seuraamista ja tämä oli hyvä! Ehkä käteentäppäystreenit ovat tuottaneet tulosta kun Rinin pääkin pysyi hyvin ylhäällä. Hieman poikitusta ja painamista ajoittain eli pitää tehdä taas vasempaan seuruuta kuurina. Häiriöt kesti hyvin. Kotona olen tehnyt Rinin kanssa käsikosketuksella kynnysten ylittamistä mikä on ollut Rinille _hyvin_ vaikeaa. Pelkällä tavallisella seuruulla kontaktin pudottamisesta on ollut hankala huomauttaa mutta nytkun Rinillä on selkeä tehtävä niin siinä epäonnistuminen on auttanut Riniä ymmärtämään mitä haluan sen tekevän. Nyt hallilla tehtiin täppäyksellä putken painon keskiosan ylittämistä, taas kontakti putoili alkuun mutta sitten Rin tsemppasi. Putken painon narukeskiosat olivat helpommat ylittää kuin muovinen isompi osa. Rin teki myös Riitan neuvomaan vetoketjuluoksetuloa ja oli tässä hyvin huono stopeissa. Pitää yrittää löytää Rinille joku hyvä luoksetulonstoppitreeni kun ne menevät kokoajan huonompaan suuntaan :( Tunnaria taas vauhtipalkalla ja niin että kun liikkuri sanoi "Käsky!" niin sanoinkin Rinille että "Seuraa" ja tehtiin pieni seuraaminen. Voi mikä ilme Rinpulaisella olikaan kun tulikin eri käsky mitä ennen on tullut :D Suukin meni ihan kiinni mutta hyvin keskittyi uuteen tehtävään.

Kyllä se Rin osaa stopata muttei luoksetuloissa..

Lauantaina oli lapsetkin pitkästä aikaa mukana aiheuttamassa häiriötä hallissa. Riniä ei onneksi nämä kaksi putkijuoksijaa haitanneet. Rin aloitti tyhjälle juoksemisella apunaan iso kosketusalusta. Tämä meni hyvin, alustan poisto oli vähän hankala kun ruutu oli etuviistossa niin Rin keskittyi siihen. Sinällään hyvä häiriö mutta tämän ei kuitenkaan pitänyt olla häiriötreeni. Muutamat näitä ja sitten enemmän liikemäisenä. Tässä jonkinverran vinoutta ja taas jouduin toteamaan että itse en ole yhtään viivoitin ihminen ja en vaan näe mikä on suorassa ja mikä ei. En hyväksynyt yhtä Rinin eteenmenoa kun omasta mielestäni oli vinossa mutta treenikavereiden mukaan suora. Hankalaa.. Sitten kun lähetin Rinin ruutuun niin menikin sinne putken kautta :D

Kaukoissa olen nyt tehnyt Rinin kanssa paljon pomppunousuja sekä istu-seiso sekä maa-seiso. Vaikka kaikille muille neuvon käskysanojen vaihtoa tällaisissa tilanteissa niin itse en ole tajunnut tätä oman koiran kanssa tehdä :D En nimittäin millään saanut matkaa pidennettyä pompuissa. No nyt vaihdoin sekä käskysanan että käsimerkin maa-seiso vaihtoon. Ja tämähän lähti heti toimimaan! Kotona saan helposti pitkän etäisyyden ja hallillakin kokeilin kerran niin pystyin ottamaan etäisyyttä hyvin ja Rin tekee pomppuvaihdon.

Uusi vuosikin meni hyvin koirien osalta, kumpikaan ei stressannut pahemmin. Rin tuli sänkyyn nukkumaan miun viereen ennen puolenyön paukkuja, vähän päätä nosteli mutta muutoin oli kovemman metakan aikana rauhallisesti :) Kooaa ei edes iltapissalla raketit häirinneet, varmuuden vuoksi oli kuitenkin hihnassa. Kävimme myös ensimmäistä kertaa jäällä tänä talvena. Olipas pelottavaa kun lunta ei ollut ja näki suoraan jään läpi! Onneksi näki myös sen että jää oli paksu.. Kooaa ihmetytti koko jääulkoilu kun ei ollut pissa/kakkapaikkoja. Ja vähän turhan liukastakin oli. Heti kun käännyttiin maallepäin niin Kooahan lähti vilkkaasti etenemään. Pitkästä aikaa myös kamera pääsi ulos :)

Rin tykkäsi jääulkoiluta, olipahan tilaa juosta!

Kooan mielipide..
Kooa menossa jo rantaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti