maanantai 6. helmikuuta 2017

Apua hyppyhuoliin

Sain eilen uudenlaisia neuvoja niin Kooan kuin Rininkin pk-hypyn parantamiseen. Tai Rinillä ei juuri ole parannettavaa vaan enemmänkin miten lähden hyppyä Rinille opettamaan. Molemmilla on vähän samantyyppinen tekniikka eli kaukaa ja laakana. Kaaren korkein piste on ennen hyppyestettä. Kooa tekee hyppytekniikan avulla paremmin kuin silloin jos joutuu itse arvioimaan ponnistuspaikan. Rin taas kyllä pääsee yli mutta en halua että tekee omia hasardiloikkiaan jossa saa henkeään pidättää että milloin kolahtaa. Ja jos kolahtaa niin voi olla pitkä ja kivinen tie luoda uusi luottamus hyppyyn.. Parempi siis tehdä Rinin kanssa kunnolla alusta asti, toisin kun Kooan kanssa osasin. Kouluttajana meillä oli Annakaisa Loiri.

Aloitimme molemmilla ihan pentutreeneistä. Eli koirat istuivat melkein kiinni esteessä ja este ehkä noin 30cm korkea. Itse olin toisella puolella käsi ihan lähellä estettä ja palkka kädessä. Tästä koiran piti vaan ponnistaa yli niin ettei koske esteeseen. Nämä menivät molemmilta koirilta hyvin. Sitten seuraavaan vaiheeseen niin että koirat olivat vähän pidemmän matkan päässä esteestä, nyt haettiin yksi apuaskel ennen ponnistusta. Jos tätä ei koirat ottaneet tai koskivat esteeseen niin palkkaa ei tullut ja hyppy uusittiin. Kooan kanssa päästiin jo noin 80cm asti jolloin tuli estekosketuksia. Tämä vaatii siis treeniä, korkeutta alennettiin jotta saatiin onnistunut hyppy. Vaikea oli kankaan toiselta puolelta nähdä tuliko apuaskel! Välillä huomasti sen selkeästi, ei kuulunut pientä tömäystä tai koira tuli jotenkin hallitsemattomasti esteen yli. Ajatuksena tässä treenissä että koira ponnistaa läheltä estettä ja laskeutuu myös lähelle estettä. Hiljalleen lisätään matkaa mutta ollaan tarkkoina siinä että hyppy alkaa esteen läheltä. Etenkin kun Rinille tulee kapula mukaan niin alkuun harjoitellaan pelkkä paluuhyppy, ei heittoa ollenkaan. Ajatuksena tuntui todella kivalta, otetaan tämä treeniohjelmaan mukaan :) On myös helppo toteuttaa kaikkialla kun on oma pressueste mukana. Hyppytekniikka kun vaatii kaikenmaailman rimat ja muut.

Eilen päivällä Rin kävi myös erillisissä paikallaolotreeneissä. Täällä ei ollut yhtään tuttua koiraa Rinille ja Rin suoriutui tästä oikein hyvin! Tai siis kaikesta muusta paitsi liikkuroidusta maahanmenosta.. Rin siis ei stressaantunut viereisistä koirista vaikka osa vinkui, teki istumiset hyvin rauhallisesti. Pari kertaa meinasi korvat luimussa kyyristellä toisten koirien suuntaan mutta tästä huomautin ja Rin tsemppasi keskittymällä ainoastaan omaan suoritukseen. Maahanmenot olivat vaan surkeita. Jähmeytyi täysin jos liikkuri oli osittain edessä tai takana. Joko meni ensin puolittain maahan tai sitten ei reagoinut _mitenkään_. Jos ei tehnyt elettäkään mennäkseen maahan vaikka kontakti oli näennäisesti miussa niin tästä kävin puhuttelemassa. Muutenkin kun ensin Rin mokasi niin seuraava toisto oli todella hyvä, Rin jotenkin heräsi kuplastaan. Pari onnistunutta tuli mutta aikalailla surkeaa esitystä muuten. Silloin jos liikkuria ei ollut niin teki paremmin. Huoh, ehkä tämä tästä joskus etenee.. Toisaalta vaikka ei reagoinnut omiin maahan-käskyihin niin ei kyllä onneksi reagoinut muidenkaan :D Häiriönä oli myös jonkinlainen häiriöCD mistä kuului koirien haukkuja ja liikkurointia sekä sellainen lasten pupu-lelu mikä nitkutti pitkin hallia ja vinkui. Näihin häiriöihin Rin ei mennyt yhtään :)

Perjantaina ja lauantaina oli ohjelmassa tokoa. Perjantaina Rin jatkoi pitkän liikkeen tekemistä osissa. Nyt menikin jo paremmin kuin viime kerralla! Yhden kerran Rin lähti väärälle kapulalle mutta tällä kertaa sain Rinin korjattua niin että haki oikean kapulan. Usein kun Rin jumittuu johonkin omasta mielestään oikeaan niin ei meinaa päästä siitä millään irti. Kierrossa oli ohjurit ja näitä Rin kunnioittaa hyvin, kierto oli oikein nätti :) Murheenkryyni tässä treenissä oli luoksetulo. Pitkään Rin onkin tehnyt hyvää luoksetuloa senpuoleen että ei ole ennakoinut suorassa pysäytyksiä. Nyt kaivettiin sama kuoppa missä oltiin vuosi sitten. Yksi pysäytys, vauhti oli kyllä huono, ei olisi pitänyt edes pysäyttää mutta jotenkin en ollut tämänlaista ennakoinut. Seuraavista teki sitten niin että kutsusta hyppäsi metrin eteenpäin ja pysähtyi siihen.. Näistä vaan palautin takaisin ja kun eteni muutaman metrin laukka-askeleilla niin palkkasin vauhdista. Sentäs uusi pysäytys käsky toimii! Tämä sisältyi pieneen koemaiseen, tunnarissa palautusvauhti oli kehno ja zetassa annoin taas väärän maahanmeno-käskyn niin ei mennyt.

Lauantaina tein Rinin kanssa pitkästä aikaa ohjattua! Ensin merkille menoa, ekalla kertaa pysähtyi mutta seuraavilla kävi taas kiertämään merkkiä. Ensin en tästä palkannut mutta sitten ajattelin että ehkä miun pitää valita taisteluni ja koska Rin on tähän mennessä pysähtynyt hyvin (muualla kuin luoksetulossa..) niin kiertäkööt. Etenkin jos se lisäisi vauhtia! Kapulan haut hyvät. Sitten suora luoksetulo joka olikin ihan hyvä, huh! Vauhti hitaahko mutta pysyi laukalla. Taas koemainen, nyt toi tunnarissa ensin väärän. Ruutu koemaisesti ja voi puuh sen tyhjän kanssa. Inhottaa koko ruudun teko. Rin hakeutui samaan jumikohtaan mihin oli aiemmassa treenissä pyrkinyt.

Kooa teki taas oikein hyvää rallytokoa molempina päivinä :) Tein pitkästä aikaa rallyhyppyä joka meni yllättävän hyvin! Tiukka "Seuraa!" käsky vaan heti hypyn jälkeen niin Kooa pysyi lapasessa. Samoin pk-jäävät olivat todella kivat, maahanmenossa Kooa oikein syöksyy todella hienosti jalat levällään! Perjantaina tein hyppyä niin että este oli matalalla ja testasin samalla muita askelmittoja esteestä. Esteen ylitys onnistuu hyvin myös 6:lla harppauksella. Kesällä pitää ottaa työn alle A-esteen kapulajumitus. Toivottavasti ei ole yhtä pitkä tie kun mitä noudon ja hypyn jumitukset ovat vaatineet. Tämä on ehkä myös hankalin koska on viimeisenä ja alla on kahdet noudot. A-esteellä on myös eniten tullut haukkuja; ylittäessä, laskeutuessa, nostossa ja välillä myös palautuksessa.

Loppuviikolle onkin suunnitteilla, ylläripylläri, tokoa (ja hyppyjä!). Niin kovasti odotan jo metsälajien paluuta, toivottavasti tauko on tehnyt hyvää meille kaikille. Perjantaina haukut pääsevät taas Maaria Kaiperlan käsittelyyn. Jännityksellä odotan mitä nämä hyppytreenit ovat Kooan kropalle tehneet. Kooa (ja Rin myös) on nauttinut myös hieman useammin tapahtuvasta hieronnasta kotioloissa. Pääosin olen selkää hieronut kun se tuntuu olevan vähän jumissa. Rinille on tiedossa myös Kaiperlan järjestämä viretilakoulutus jossa kouluttajan on Päivi Saarilahti. Toivottavasti häneltä löytyy joku apu Rinin hullutuksiin. Ja vielä lopuksi lisää Rinin hullutuksista. Varoittelin Henriä joka lähti tauon jälkeen agilitypuuhiin Rinin kanssa. Että Rin saattaa olla vähän down ja löysä juoksujen takia. Ja mitä tekee Rin? Vitti se kiitää agilityssä kuin viimeistä päivää ilman mitään juoksumasista!! En ala. Tämän kunniaksi loppuun kuvia Rinin itsenäisyyspäivän agilitykisoista, iso kiitos kuvaajalle :)

c.Sanni Rajala

c.Sanni Rajala

c.Sanni Rajala

c.Sanni Rajala

c.Sanni Rajala

c.Sanni Rajala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti