sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Hyvän Mielen Valjaat ja muita onnistumisia

Rin kävi Päivi Saarilahden viretilakoulutuksessa. Hänen kanssa juttelin paljon tutuistakin asioista ja mitä olen Rinin kanssa joutunut pohtimaan. Saatiin myös harjoituksia joiden pitäisi viedä miun ja Rinin suhdetta parempaan suuntaan. Hyvähän se ei ole, etenkään kodin/treenikentän ulkopuolella. Myös Rinin epävarmuushaukku saatiin esiin kun Kaiperlan omat koirat alkoivat tarhassa haukkumaan ja se järkytti Rinin mielenrauhaa. Ja Päivikin totesi haukun olevan epävarmuudesta johtuvaa. Minun piti miettiä ärsyttääkö muiden koirien haukkuminen minua, en osaa itseasiassa tähän vastata :D En ainakaan muista että aivoon olisi ottanut muiden koirien ääntely, ainakaan samalla tavalla mitä se Rinin tekemänä ottaa. Tähän olisi lääkkeeksi kuunnella muiden koirien haukkumista ja olla välittämättä siitä.

Harjoitteita saimme kolmenlaisia. Rin ei pentuna ole saanut ympäristöään tarpeeksi tarkkailla koska itse keskityin enemmän luomaan Riniin kontaktia kuin että olisin ottanut rennosti ja antanut Rinin katsella ja ihmetellä. Rinhän ei uskalla juuri katsella ympärilleen ja kun katsoo niin tulee haukkua. Tätä ollaan yritetty jo ratkaista ottamalla "Katso" käsky/kehoitus käyttöön ja olen palkannut Riniä ihan vaan katselusta. Nyt pitäisi mennä kaupan tms pihalle seisoskelemaan ja antaa Rinin katsella. Itse en saa puhua tai palkata, olen vaan läsnä Rinin kanssa. Näitä olen tehnyt nyt kaksi kertaa, ensimmäisellä kerralla oli lähistöllä olevassa autossa haukkuva koira joten Rin oli myös aika haukkuisa. Toisella kerralla haukkua ei tullut kuin pari kertaa, muuten vinkui.

Toinen harjoite on hidas kävely. Pitää kävellä kolme kertaa hitaammin Rinin kanssa ja lenkkeillä näin lyhyt matka. Rin hyvin lyhyessä hihnassa ja jos hihna kiristyy niin pitää pysähtyä ja odottaa että Rin löysää hihnan. Tämänkin tein kerran, tosin oltiin juuri käyty vapaana lenkkeilemässä. Olin ihan yllättynyt miten hyvin Rin meni! Mentiin noin 500 metrin kävely ja Rin oli todella rauhallinen. Loppua kohti jouduin pysähtelemään enemmän mutta reilu puolet matkasta päästiin ilman kommelluksia.

Kolmas harjoitus on ihan vaan hihnassa läsnäolo/rauhoittumisharjoitus. Tätä tehdään kotona tai treenikentälläkin. Rin siis hihnaan ja sitten vaan ollaan lattialla yhdessä. En saa katsoa puhelinta tai telkkaria, pitää vaan keskittyä Riniin. Tässäkään ei puhuta tai silitetä, ainoastaan kehutaan mielessä jos Rin on hyvä. Taas kerran lyhyt hihna ja aikaa olisi hyvä varata noin 30 minuuttia. Tätä tehtiin Päivin kanssa ja Rinhän oli vallan vallaton. Steppasi ja vinkui sekä yritti tarjota jalkojen nostoa miuta vasten. Kävi välillä maahan mutta vähän kun asentoa muutin niin aloitti steppailun ja levottomat toimet uusiksi. Haki myös kovasti huomiota Henriltä ja Päiviltä. Tätä harjoittelin kerran kotona, ehkä reilut 20 minuuttia. Kotona ei tullut steppailuja mutta Rin yllätti rauhoittavien signaalien määrällä. Ensin Rin haukoitteli voimakkaasti ja räpytteli silmiään. Sitten kävi maahan niin että käänsi päänsä voimakkaasti miusta pois päin. Välillä nosti päätä, räpytteli ja taas kääntyi poispäin. Muuten oli paikallaan. Hieman myös hilseili. Itse välillä vähän vaihdoin asentoa ja kun Rin lopulta käänsi pään miuta päin ja lepäsi niin että ei enään avannut silmiään kun vaihdoin asentoa niin lopetin. Kahdesti tein vähän lyhyemmässä erässä treenihallilla jossa Rin piippaili ja vähän steppaili. Taas lopettelin kun Rin oli maassa eikä heti pompannut ylös kun korjasin asentoani.

Päiviltä tuli hyviä harjoituksia siihen nähden että ne on lapsiperheen arkeen helppo sovittaa! Tie on pitkä mutta toivottavasti ei hirveän kivinen. Pohdin myös että Rinin pannassa ja hihnassa on todella paljon pahaa karmaa kun olen niin monesti Rinin haukkuihin ja huutoihin hermostunut että päätin ostaa Rinille Hyvän Mielen Valjaat joissa ei hermostusta :) Mikä hyvä (teko!)syy ostaa koiralle hienot ja toimivat valjaat. Myös hihna on erilainen mitä normaalisti käytetään. Myös puhuttiin stressistä mitä treenit voivat aiheuttaa ja miten siitä palaudutaan. Pitää jatkossa yrittää seurailla miltä Rin tuntuu jos taukoa on ollut useampi päivä tai että treenattaisiin peräkkäisinä päivinä. Meillä vaan on aika usein sellainen tilanne että pitää treenata silloin kun pääsee..

Rin siellä, Rin täällä ja Rin myös sisarusten kanssa perhepotretissa :D Koska olen hommannut photarin niin pitää sillä jotain myös hommailla.

 Eilen oli myös viimeinen Marko Vuorenmaan koulutus ja tämän yhteydessä harjoituskoe. Tämä meni vähän niin ja näin. Paikkaistuminen taisi mennä hyvin, Rin meni maahan kerrasta! Ja nopeasti, wuhuu! Mutta alkoi nopeasti vinkumaan. Ja kun viereiset koirat kutsuttiin luo niin vinku koveni ja tuli haukahtelua. Ei kuitenkaan noussut ja tuli luo hyvin. Liikkeet menivät teknisesti todella hyvin, into vaan oli poissa. Rin oli aika löysä ja jotenkin poissaoleva. Eteenlähetyksessä Rin fokusoi hyvin mutta lähti vähän viiveellä ja ravasi todella hitaasti. Meni kuitenkin nappiin ympyrän sisälle ja tästä palkkasin. Muutoin tehtiin molemmat kaksi virhettä joista Rin onneksi miun tekemät virheet paikkasi. Rinin virheet oli että kaukoissa ei uudella maa-seiso käskyllä noussut seisomaan vaan istumaan. Ei kuitenkaan liikkunut. Ja kierrossa ei istunut ekalla kerralla. Nämä molemmat virheet olivat tosin toistuneet treeneissä joten eivät yllättäneet. Itse taas jäädyin ohjatussa (apuamitäminunpititehdämitenviritellä!!) kun Rin oli päätynyt merkille. Annoin "Hae!" -käskyn joka ei kummallakaan koiralla edes ole käytössä :D Käsimerkki ja virittely oli silti voimakkaammat ja Rin hieman epäröi mutta haki oikean ja täällä oli useita merkkejä eikä niistä välittänyt. Taas väärä käsimerkki kierron haussa mutta Rin toi silti oikean.

Koulutuksessa keskityttiin opettamaan Rinille jo pienestä käsimerkistä istumista. Käskin Rinin seisomaan ja tästä piti odottaa käsi hieman pystyssä että Rin istuisi josta palkka. No eipäs istunut kun otti tehtäväkseen seistä tukevasti. Pieni pyöräytys ja sitten Rin tajusi kupletin juonen. Luoksetuloa halusin kokeilla käskytettynä näin heti kokeen jälkeen. Ensin niin että palkkasin Rinin jo heti kun olin pari askelta ottanut. Tämä onkin hauska ja uusi juttu meille! Varmasti tuo lisää intoa luoksetuloon. Sitten niin että kutsuin ja tarkoitus oli että palkkaan vauhdista. Rinin vauhti ei tosin pitkään kestänyt ja siirtyi raville. Koestopit tulivat heti treeniin kummittelemaan.. Näistä neuvoksi myös niin että kun olen paikoillani niin heitän selkeästi lelun taakse ja Rin saa juosta ohi sen hakemaan.

Paikkamakuuta harjoiteltiin niin että Rinin molemmilta puolilta kutsuttiin mielikuvituskoiria ja kutsusta tai pienen viiveen jälkeen naksautettiin ja Rin sai palkan. Tällä pyritään muuttamaan Rinin mielentilaa kun kuulee muiden käskyjä. Tässä Rin ei reagoinut kuten ei yleensäkään treenitilanteissa reagoi. Vielä pitäisi Rinille opettaa voimakas käsikosketus jota voisi käyttää ennen liikkeiden aloitusta. Tästä pitäisi tehdä innostava liike. Ja tarkkailla Rinin liikkeiden aloitusta. Jos on hyvässä mielentilassa niin palkata jos siitä. Nämä on vähän itseltä unohtuneet..


Tänään sitten vielä rallytokokisat Lappeenrannassa. Nämä menivät hyvin vaikka melkein töpeksin Rinin suorituksen. Kuten muutenkin, Rin oli vähän löysä kehässä. Ei suostunut millään pyörähtämään sivulla vaan jäätyi. Kerran uusin mutta ei muutosta joten jatkettiin. 360 pyörähdyksessä istui joten sen uusin. Muuten ei sen kummempia radalla :) Maalin jälkeen kun laitoin hihnan niin tiputin sen Rinin selän päälle! En tiedä onko ok jos tippuu koiran päälle koska hyllyä ei ainakaan tullut vaan RTK2 ja pisteitä 83 <3 Tähän jää Rinin rallytokoura hetkeksi hautumaan, vielä en jaksa lähteä Rinille oikeanpuolen juttuja opettamaan.

Kooan kanssa oli varma olo kehässä, liikkeiden asennus Kooan systeemiin ennen kehää meni hyvin. Eka kyltti oli liikkeestä seiso ja tämähän tuotti heti harmia kun pitkän aikaa ensimmäinen jäävä on Kooalla ollut istu :D Käsimerkin kanssa Kooa hiffasi homman paremmin. Rata meni todella hyvin, lopussa oli fiilis että "Ohoh, joko se loppui?". Nyt kiedoin hihnan kyllä todella tiukasti käteni ympärille ja käytösruudussa osasimme tälläkertaa käyttäytyä. Lopputulema 96p. ja luokkavoitto :)


Riniä olen vähän katsellut sillä silmällä että onko se lihava. Kylkiluut tuntuu kyllä ihan niinkuin aina mutta on tukevamman oloinen. Käynti Kaiperlalla toi vastauksen siihen mitä jo arvelinkin, Rinillä on tullut keskivartaloon mukavasti lihaksia lisää! Samoin kuulemma Kooallakin, hommailut on tuottaneet tulosta :) Molemmilla taas selkä jumissa, Rinillä kaukojumpasta johtuvaa. Kooan vasen etutassu oli myös tiukkana kun liukastui kerran kun tuli huonosti autosta alas ja olikin liukasta. Kooa olikin viikon hyppykiellossa ja sen jälkeen vähän kokeiltiin uutta treenimuotoa. Hankalaa oli kyllä yksin sanoa ottaako Kooa apuhyppyä, ensikerralla pitää olla kamera mukana. Tajusin lenkillä myös että vaikka ei ihan oikeita metsätreenejä voida vielä tehdä niin edes jotain! Pudotettua olen treenannut lenkillä nyt kolmesti ja matka on ollut reilu 100 metriä. Metsätiellä tosin joka on ollut Kooalle helpompi juosta kuin ihan metsässä. Nämä ovat menneet todella hyvin, jos tällä saisi matkaa lisää ja sitten sen siirtäisi toivottavasti onnistuen metsäänkin :)

Kooan palkintopossu käsittelyssä. Kooa kuvauksesta hämmentyi ja lopetti tältä erää possun möyhennyksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti