perjantai 28. huhtikuuta 2017

Viikonlopun verran metsäpuuhiaViime viikonloppuna meidän treeniporukan kanssa oli sovittu Sirke Viitasen haku/jälkikoulutus. Itse menin paikanpäälle jo perjantaina ja ehdimme illalla tehdä esineruudut. Kooalle kolme esinettä, yksi kiven päälle keskelle ja kaksi taakse. Ensimmäinen esine tuli lähes heti, kiven päältä piti taas Kooan hetken verran pohtia ja toinen takaesine aiheutti myös hieman juoksentelua. Palautus oli hyvällä vauhdilla :D Rinille myös kolme esinettä josta kivelle oli viety jo valmiiksi, yhteen takaesineeseen hetsaus ja toisen tiputus taakse ilman näyttöä. Takaesine nousi hyvin ja nopeasti kuin myös toinenkin takaesine. Vauhtia oli aikalailla, pitää ensikerralla ottaa lähiesineitäkin jotta nenä olisi auki muuallakin kuin takarajalla. Rin myös paineli ruudusta yli reippaasti. Kiven päältä esine ei meinannut nousta. Toki tämä oli Rinille ensimmäinen esine joka oli korkeammalla. Lähetyslinjat tuulen suhteen myös aika huonot kunnes miulle huomautettiin että voihan sitä koiraa lähettää vinoonkin ruudussa. No niinpäs voi! Tällä linjalla Rin sai hajun ja löysi esineen :D
Lauantaina aloitettiin haulla. Nyt Rin oli kiintorullalla ja toimi todella hyvin. Ensimmäinen maalimies tuulen puolella ja nousi hyvin. Koska Rin ei tuo rullaa eteenpäin niin lähdettiin koko porukalla reilussa kulmassa metsään ja liikkeelle pitäisi lähteä jo siinä vaiheessa kun koira on menossa maalimiehelle. Tässä rullan tuonnissa Rin tiputti rullan suusta kun tuli sivulle. Ei nostanut sitä itse pidä-käskyllä niin laitoin rullan Rinin suuhun ja sitten pyysin irroittamaan ja tästä vasta näytölle. Osalle muista rullan tuonneista annoinkin jo ennaikoiden "Pidä"-käskyä kun Rin oli tulossa sivulle. Näytölle tehtiin niin että maalimies näyttäyi kun laitoin liinaa kiinni ja lähti "karkuun". Rinillä olikin hyvä vauhti piilolle! Toinen nosto tehtiin niin että kun olimme tulossa keskilinjalle niin maalimies antoi ääniavun toiselta puolelta. Tämä onkin aika kiva taktiikka, ajatus siitä että kun ollaan lähetyspaikassa niin koiralla olisi jo täysi fokus eteenpäin. Täällä kävikin niin että Rin meni suoraan maahan maalimiehellä eikä suostunut ottamaan rullaa. Luuli olevansa ehkä näytöllä. Lopulta Rin lähti pois kun kuuli meidän äänet. Uusi lähetys ja nyt Rin otti rullan hyvin. Yhden maalimiehen lähetyssuoralla oli kova ryteikkö ja tästä Rin ei olisi mielellään mennyt läpi. Ensin koetti kiertää oikealta ja sitten vasemmalta. Lopulta oli pakko mennä läpi :D Lopputreeni menikin todella hyvin. Näytölle menot oli reippaita ja rullan palautussuuntaa saatiin myös käännettyä jo tässä treenissä hyvin.


Uusi treeni illalla. Tänne samoilla ajatuksilla, yksi tyhjä suunniteltiin paremman näkyvyyden puolelle, osiltaan keskilinjalle tulon kohdalle apuja ja suorapalkkoja kaksi. Ensimmäinen löytö taas tuulen puolelle ja tämä hyvä. Toiselle apu ja suorapalkka. Kolmas oli tyhjä ja tämä oikein hyvä! Kun olin kääntynyt lähetyssuuntaan odottamaan palkan kanssa niin Rinillä tuli (hienosti!) ilmeisesti fläsäri jostain viimevuoden yliheittotreeneistä ja veti täyttä vauhtia ohi miusta :D Yksi näyttö oli ryteikön läpi ja tämä meni oikein vauhdikkaasti. Hieman oli väsymystä ilmassa, harvemmin sitä on kahta treeniä päivässä.

Rinin kuvista kiitokset Leenalle ainakin :D

Tuli oikein hyviä neuvoja Rinille :) Pitää muistaa ääniavut keskilinjalle kävelyn yhteydessä. Kuljetin Riniä myös alkuun liinassa keskilinjalle mutta tuntui että tässä oli vähän turhan paljon säätöä ja en ehkä halua että lähetysvaiheessa Rin joutuu pohtimaan oliko kysessä liinan kiinnitys ja näyttö vai mitä. Maalimiehen karkaaminen piilosta myös hyvä ajatus. Oman metsään vastaanmenon kulman pienentäminen, alkuun helpompana ja reilumpana kulmana. Keskusteltiin Sirken kanssa myös siitä että koen Rinin menevän näytölle hitaasti. Kysymys kuului että pystynkö juoksemaan Rinin ohi näytöllä, no en sentäs. Eli jos Rin hidastaa niin itse yritän juosta Rinin ohi ja kisataan maalimiehelle. Nyt vaan pitäisi saada niitä umpipiilotreenejä myös :)

Kooa yrittää ja yrittää..

Ohjaajan ilmeestä voi ehkä päätellä ettei mennyt ihan nappiin tämä löytö :DSunnuntaina oli suunnitteilla toiselle treenille jälkeä ja tämä Rinille niin en uskaltanut enään Riniä hakuhommissa juoksuttaa. Kooa pääsi siis hakumetsään :) Koska Kooan metsästä poistulo on ollut vähän kyseenalaista niin suunnittelimme yllärin, pois kutsuttaessa löytyykin maalimies ihan keskilinjan tuntumasta. Ajatuksena että saisi Kooalle hyvän palkan luoksetulon tottelemisesta. No, alkuun kuitenkin aloitettiin jälleen kerran tuulen puolelle, täällä alue ehkä lähemmäs 70 metriä syvä. Tässäkin tuli radan tallaukseen taas hyviä neuvoja. Kun tuuli on apuna niin koira haistaa maalimiehen tai maalimiehettömyyden jo hyvin ajoissa. Syvemmät alueet tuulen puolelle tekevät sen että koira saa maalimiehen hajun vasta juostuaan "oikean matkan" eli noin 50 metrin tuntumassa ja näinollen saa palkan siitä että juoksi syvälle. Tuulettomalle puolelle voi taas hyvin tehdä normimittaisen alueen. Asiaan, siis Kooa matkaan ja ei uppoa kuin noin 40 metriä, ei siis lähde tarkentamaan rinteen alapuolta missä maalimies. Sitten lähtee taaksepäin eikä edelleenkään etene syvälle. Lopulta saatiin Kooa sisuuntumaan niin että päätti lähteä maailman ääriin ja meni rinteen alas josta maalimies löytyikin.. Vasemmalle puolelle tyhjä ja taas oikealle tyhjä ja tähän sijoitettiin maalimies paluumatkalle. Kooalla ei viiksikarvakaan värähtänyt kun painoi maalimiehen oli, tuulen väärältä puolelta tosin. Uusi lähetys ja taas Kooa suurinpiirtein kompuroi maalimieheen. Sitten lähetin maalimiehen toiselta puolelta ja nyt sitten nosti lähiukkona.. Sitten taas tyhjä vasuriin ja seuraava löytö. Kyllä oli Kooalla hiki kun joutui rinnettä juoksemaan ylös ja alas!


Kooalle jatkoon neuvoksi siis lähimaalimiehet takaisintulomatkalle. Muutenkin saisi se nenävekotin olla auki joka matkalla.. Kooalle ja Rinillekin taaksepäin etenemiseen voisi tehdä myös niin että kun etenee taaksepäin ja keskilinja porukka siirtyy eteenpäin niin Kooa löytää meidät etenemällä keskilinjaa eteenpäin, tästä voivottelut "Miten sinä nyt sieltä suunnasta tulit?" ja takaisin lähetyspisteeseen. Ajatuksena että koira oppisi löytämään ohjaajan aina etenemällä eteenpäin ja voisi luottaa siihen. Ei niinkään kieltoa silloin kun kääntyy taaksepäin.Ohhoh, mikäs se täällä?!?!


Loppu hyvin kaikki hyvin! Näistä kuvista kiitos taisi olla Tiinalle :)
Sitten Rinin jälki. Lipsahti aika vanhaksi, 3 tuntia ja vieraan tallaamana ILMAN mitään merkkejä. Kääks! Hieman jännitti mennä kokemattoman koiran perässä tuntemattomassa maastossa! Janasta tein vähän liian pitkän ja tässä Rin lähti haahuamaan hieman liian aikaisin. Lähti kuitenkin jälkeä oikeaan suuntaan. Rin ei kyllä ole koskaan ottanut takajälkeä.. Rinin jäljestys oli parempi näin vanhalla jäljellä, vähän hakee silti missä mennä ja meno on hieman kiemurtelevaa. En siis ollut kovin luottavaisilla mielillä. Eka keppi nousi nopeasti! Seuraavaa sitten saikin odottaa.. Rin meni puunrungon vierestä ja noukki siitä jotain suuhun. Itse ihan hämmästyin kun katsoin että mikä hemmetin risu sillä on suussa. Heti tuli mieleen kun olimme keskustelleet Sirken kanssa siitä miksi Rin välillä stoppaa täysin ja jää etsimään jotain, ihan kuin olisi kepillä. Hän sanoi että jos on itse osunut johonkin tai kepistä putoaa pieni kaarnan pala niin nämä voivat aiheuttaa valeilmaisuja. Tietenkin ajattelin nyt näin ja kun olin sen pienen hetken epävarma niin Rin tiputti kepin suusta ja oli että "Aha, ei käy vai, jatketaan sitten matkaa". Stoppasin Rinin ja tarkastelin keppiä lähemmin. Kepissä oli ihme pehmikkeitä ja itse keppi oli aika pieni. Ajattelin että en mene kovasti vikaan jos Rinin kuitenkin tästä palkkaan. Sitten jatkettiin. Keppi nro 3 imeytyi Rinin ikeniin, tätä on tehnyt aiemminkin. Rin siis jatkoi jäljestystä keppi suussa. Tästä jouduin huomauttamaan että hei koira, palkkasi on täällä. Viimeinen keppi imeytyi myös suuhun.


Kaikki kepit siis nousi vaikka epäilin! Rin oli aivan loistava. Kepeistä ei ollut ihan niin iloinen kuin aiemmin mutta tähän voi vaikuttaa se että olin itse aika flunssainen niin oma ilakointi oli vähän teennäistä. Neuvoksi saatiin tietenkin janatreeniä ja sitä että en menisi niin kiireellä ja hyökkäävänlaisesti Rinin luokse kun löytää kepin. Parempaa palkkaa kepeille, vaikka nytkin oli aika herkkupalkat :)


Tottista ei ehditty yhtään tekemään :D Kotona otin Kooalle kapula suussa hyppyä. Edelleen on normikapula kateissa joten tein 50-60cm hypyllä ja kilon kapulalla palautusta niin että Kooa oli esteen kohdilla ja  siitä lähetin hakemaan kapulaa. Halusin oikeanlaisen noston enkä niin että Kooa nostaa kapulan eritavoin kuin tekisi hypättyään menohypyn. Ensimmäinen hyppy tuli hirveällä öhäyksellä, Kooa tuli aivan liian vauhdilla. Seuraavan tein niin että kun Kooa lähestyi estettä niin suhisin. Tämähän toimi! Kooa keskittyi ja tuli hallitummin esteen yli ilman äänitehosteita <3 Kooa on tehnyt myös takapihalla 2kg noutoa ja kapulamielentilaa. Olen kyllä yllättynyt positiivisesti miten hyvin Kooan kapulatreenit ovat säilyneet muistissa! Koska Rin ei ole tehnyt tokoa niin ei ole Kooakaan tehnyt tottista kuukauteen. Kooa alkoi heti käyttäytyä seuruussa treenienmukaisella tavalla ja oli hyvin irti kapulasta :) Rin on tehnyt kilon kapulalla noutoja ja myös muistaa hienosti tulla "Liki"-käskyllä eteen. Rinille pitää myös aloittaa kapulan palautustreenit esteen yli :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti