perjantai 2. kesäkuuta 2017

Kantoluodon koulutus ja + 1 kg

Otsikon ensimmäinen viittaa Riniin ja toinen Kooaan. Rinillä voi kyllä tosin olla -1 kg koska hän on päättänyt tiputtaa kaikki karvansa ja onneksi nahka näkyy jo koska asunto on aika karmean näköinen tämän toimenpiteen takia. Kooakin auttaa kodin karvoituksessa mutta Kooa ei viihdy sängyllä eikä sohvalla. Kooan kaksiviikkoinen pakkolepo on ohi! Lepo aiheutti pienoisen painonnousun, nyt Kooan paino on 19,1kg. Olen kyllä ruokaa vähentänyt mutta en näköjään tarpeeksi. Nyt Kooa pääsee hiljalleen liikkumaan ja kevyesti treenaamaankin :) Koska Kooa on järkikaveri niin lepotauolla ei ollut onneksi mitään negatiivista vaikutusta ja Kooa ihan tyytyväisenä käytti takapihaamme vessanaan.
Keskitytään. Kantoluodon koulutuskuvista kiitos Marille :)

Välillä jotain muuta..Rinin kanssa pääsin Kantoluodon koulutukseen ja hänellä onkin aika kivoja ajatuksia koirien kouluttamisesta. Rinin olen opettanutkin vähän niin kuin vahingossa kysymään mitä tehdään niin Kantoluodon näkemyksen perusteet oli valmiina. Kentälle Rin tuli kovan huudon ja haukun saattelemana mutta kentällä heti hiljeni ja keskittyi. Tehtiin pääosin hyvää ilmettä seuruun aloitukseen koska seuruuseen Rin lähtee pää alhaalla. Tätähän ollaan paljon treenattu ja vähän erilaisin konstein. Aloitimme pelkällä hyvän ilmeen hakemisella niin että Rin keskittyi minuun vaikka siirsin palkka kättä sivuun. Sitten siirsin oikeaa jalkaa eteenpäin ja Rinin piti siis seurata vasempaa, tämän Rin olikin unohtanut mutta nopeasti pääsi taas jutun juonesta kiinni. Jari oli vähän sallivampi palkkauksessa tässä, itse olisin jättänyt palkkaamatta kaikki Rinin painonsiirrotkin ;) Tehtiin myös niin että jätin oikean jalan eteen (tästä kehuja jos tuntuu siltä että tarvitsee) ja kun Rin oli keskittynyt niin siirsin vasemman oikean viereen. Hyvin Rin tuli mukana, alkuun vähän epäröiden.

Kaukoja välissäTreeni väsytti Riniä nopeasti. Välillä tehtiin kaukoja niin että Rin on miun edessä ja Jari sanoi että kaukoissa Rinillä on juuri oikea ilme. Eli välillä kaukoja ja välillä tekniikkaa, kaukoissakin on kuulemma hyvä pitää kriteerit silti yllä eikä antaa Rinin tehdä mitä tahansa vaihtoja ja painonsiirtoja. Yksi asia minkä huomasin oli se että Rin ei osaa tulla sivulle edestä! Tätähän ei olla tehty piiiiitkään aikaan kun Rin on tullut tokossa suoraan sivulle. Edestä pyydettäessä tekee (edelleen..) järkyttävän loikan ylöspäin ja treenaamattomuuden takia jää myös hyvin vinoon. Treeninpaikka siis. Kiva koulutus ja todella kiva oli nähdä myös muiden koulutusta. "Oikean" ilmeen näkeminen on kyllä hankalaa kun treenaa yksin, sivusta näkee niin paljon enemmän. Rinin pää saisi olla myös suorempana ylöspäin, nyt kääntää päätä miun jalan päälle.


Sunnuntaina tehtiin Paulan kanssa jälkeä ja esineruutua. Rinille ensin janatreenit, toiselle puolelle metsäkaistaletta oikealle kääntyvät jäljet ja toisella vasemmalle. Nämä tein ehkä kuitenkin liian lyhyellä välillä kun tilaa oli niin vähän. Ensin tein kaikki oikealle kääntyvät ja yhden Rin teki hyvin, muissa ei tuntunut saavan jutun juonesta kiinni vaikka kääntyi oikeaan suuntaan. Vasemman puolen treenit teki taas todella hyvin ja kaikki kepit nousivat. Janat lyhyitä, noin 5-10 metrin mittaisia.

Hankala kumijuttu. Esineruudun kuvista kiitos Paulalle :)

Ällö kolinalaite


Ja vielä hankala hajuton seepra!

Sitten esineruutu joka vietti ensin jontkan pohjalle ja sitten jyrkästi ylös. Kolme esinettä ja Rin ei nähnyt vientiä. Todella hyvin Rin lähti ja nappasi heti oikean takanurkan esineen joka oli kuminen ohut esine. Rin kompastui tullessaan rinnettä liian nopeasti alas ja ilmeisesti tässä hässäkässä tiputti esineen. Kun tuli luokse oli todella hölmistyneen näköinen ja pitkään etsi esinettä suht läheltä. Jouduin menemään pidemmälle ruudun puolelle lähettämään että Rin tajusi mennä syvemmälle ja sieltä sitten bongasikin esineen uudestaan ja sai sen tuotua. Toinen esine nousi aika edestä ja oli sellainen vauvan sukka missä oli koliseva kulkusen tapainen sisällä. Tämä olikin ällöttävä koska piti mekkalaa juostessa! Luovuttaminen oli vaikeaa kun Rin halusi siitä nopeasti eroon ja tiputti jatkuvasti esinettä miun eteen. Kolmas esine oli keskellä puun rungon päällä oleva kuminen seepra. Tästä Rin ei saanut hajua ja etsi esinettä takanurkasta, muistin että siellä oli esine ja ihmettelin miksi hitossa Rin ei sitä nosta. Sitten kun Paulalle sitä ihmettelin niin hän muistutti että se oli sieltä jo nostettu.. Hups ja anteeksi Rin. Hyvin Rin silti teki töitä ja selkeästi haistoi paikat missä kaksi edellistä takaesinettä olivat olleet. Sitten keskityin lähettämään puun rungolle niin että saisi viimeisestä esineestä hajun. Haju tuli nenään ja pitkään Rin paikansi mistä tuoksu tulee. Ei jättänyt esinettä ja lopulta ymmärsi nousta ylemmäs ja löysi kumiseepran :)


Rinin jälki oli ehkä noin reilut 500 metriä. Jana meni hyvin ja Rin lähti oikeaan suuntaan liikkeelle. Mitään ei oltu merkattu ja yhdessä vaiheessa kun Rin tuntui tekevän töitä taas liian huolettomasti oli pakko varmistaa Paulalta että olemmeko varmasti vielä jäljellä :D Onneksi olimme, kahdesti Rin taisi tehdä pienen koukun sivussa mutta palasi itse jäljelle. kun maasto muuttui niin jäljestäminen muuttui myös varmemmaksi. Ilmeisesti tällainen sammaleinen metsä on Rinille hankala ja se että jälki menee pitkään vaan suoraan. Omat jäljet on helposti pelkkää kulmaa täynnä.. Kepit nousi muuten hyvin mutta yksi keppi jäi juuri tälle pitkälle suoralle.


Keskiviikkona oli sitten hyvin pitkästä aikaa hakua. Viimeksi taisimme tehdä sitä Sirken koulutuksessa huhtikuussa. Tällä kertaa tosin pelkästään ilmaisua, aiheena Rinille umpipiilot ensimmäistä kertaa :) Ja näissä ei mitään ongelmaa! Ensin pelkästään pressun alla oleva maalimies, rullan otto oli niin huomaamaton että maalimieskään ei sitä huomannut. Toinen oli kehikko jonka päällä pressu, taas hyvä ilmaisu. Kolmas oli kevythäkki, tätä Rin taisi hetken kiertää kunnes otti rullan. Neljäs olikin yllärimaalimies sateenvarjon kanssa ja tästä suorapalkka. Rin meni tänne hieman hyppien mutta kuitenkin reippaasti. Viides maalimies oli puoliumppari ja suorapalkka mutta Rin oli turhan nopea rullan ottaja ;) Puutteita treenissä oli rullan pidossa, Rin tiputti sivulla rullan ilman lupaa ja tästä jouduin muistuttamaan käskyllä ja antamalla kahdesti rullan takaisin suuhun. Rullan tuonti ei myöskään tälläkertaa suuntautunut tarpeeksi eteenpäin. Kooakin pääsi tekemään kaksi umpipiilon haukkumista. Ilme oli kyllä kohdillaan kun Kooa tietty intoa puhkuen oli metsään lähdössä mutta nenä (ja ehkä silmätkin) kertoivat maalimiehen olevan noin kahden metrin päässä metsän puolella :D Tämä oli Kooalle vain ja ainoastaan haukkutreeni, hyvin haukkuikin eikä yrittänyt tunkeutua piiloihin. Ensimmäinen haukku oli aikamoista ujellusta ehkä yllättymisen takia tai siksi etten ollut haukuttanut Kooaa ennen lähetystä.


Ennen näitä treenejä otin Rinin pois tokotauolta tekemällä tyhjälle menoa. Se oli kyllä hieno! Hyvin muisti fokusoida eteen ja lähti hyvällä vauhdilla sekä eteni suoraan. Muutoin tehtiin seuruun aloitusta ja juoksusta stoppia. Nyt Rin ennakoi hyppystoppia pomppimalla välillä mutta juoksin itse vaan pidemmät matkat. Stopit onnistuivat tälläkertaa hyvin. Kooakin pääsi tokokentälle ja häntä töttöröllä lähti itse tekemään omia hommiaan. Odottelin kentän laidalla ja hetken kuluttua Kooa tajusi että näitä hommia ehkä tehdäänkin sitten yhdessä eikä erikseen. Huomasi ruudun ja juoksi sinne. Koska mitään ei tapahtunut niin Kooa mietti että josko kävisi maahan. Taaskaan ei mitään. No ehkä tämä onkin joku kummallinen merkki, pohti Kooa ja meni törröttämään ruudun merkille. Sitten ajastaan tuli noin 10 metrin päähän ja kävi makuulle. Tässä odottelin hetken, halusin että Kooa tulis lähemmäksi mutta koska tätä ei tapahtunut niin ohjeistin Kooan autoon. Rin pyörähti tässä välissä kentällä ja sitten Kooan uusi yritys. Nyt kentälle ei tultu ihan niin takki auki ja henkselit paukkuen. Kooa tuli nopeasti lähemmäs ja oli avoin niin sai palkkaa. Tämähän olikin tarjoamista! Kooa keksi. Sitten alkoi esittää peruuttamista ja kuolemista ja tassun nostoa. Hetken kun oli paikoillaan niin palkkasin. Yritys koveni ja lopulta Kooa päätti että ehkä tämä sittenkin on ilmaisutreeni ja alkoi haukkua. Sitten sain palkattua pari rauhallista keskittymistä ja sen jälkeen Kooa tarjosikin juuri sitä mitä halusin :) Näinollen Kooa pääsi tekemään tyhjälle menoa, hyvin oli Kooallakin tämä mielessä vaikka alkuun pysähtyi itsenäisesti liian aikaisin. Vähän Kooa hommaili myös seuruun parissa.


Kooasta ehkä tuleekin miun tokokoira jos Rin ei siihen sovellu paikallaolojen takia :)  Hommaa kyllä riittää Kooassakin! Vähän erilaisia ongelmia kuin Rinin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti