torstai 20. heinäkuuta 2017

Korrien koulutus


Kuva c. Virpi Suikkanen

Sunnuntaina oli taas kerran kouluttautumisen vuoro kun Korrit tulivat pitämään koulutuksen Lpkyn tokokouluttajille. Rin aloitti Pekkan opissa ja kysyinkin neuvoa sekä paikallaoloihin ja ampumisiin sekä seuruuseen. Nämä olivat menneet Rinin kisamaisessa tottiksessa molemmat penkin alle. Ei ihan tokojuttuja mutta enpä tällähetkellä niin tokoilekaan ;) Otimme ensin seuruun seurantaan. Rin siis tiputtelee kontaktia ja muuttuu matkalaukuksi. Olen nyt paljon tehnyt niin että olen alussa tarkka Rinin kontaktista, teen oikean jalan siirtoja, vasemmalle käännöksiä ja tästä stop jne. Eli seuruussa tapahtuu aika paljon ja silloin Rin onkin hyvin mukana. Mutta voi luoja kun tulikin tottiksen pitkä seuruu niin Rinhän vaan hengasi mukana! Tähän tuli neuvoksi että kun Rin tiputtaa kontaktin niin vien vasemman käden täppäysasentoon ja pyydän näin nenäkosketusta. En sano mitään, käsi on vaan paikoillaan, kun täppää niin tästä jes. Ajatuksella että Rin joutuisi kokoajan olemaan tarkkana milloin käsi tulee täpättäväksi. Nämä menivätkin hyvin, itse olen vaatinut käsikosketusta sanallisesti ja nyt siirrytään tähän käsimerkkiin. Teimme myös niin että Riniä häirittiin perusasennossa tai seuruussa ja kun oli hyvä niin jatkuvasti kehuin ja jos oli huono niin tästä sanallisesti huomautin. Kokoajan piti antaa palautetta Rinin toiminnasta. Näissä Rin tsemppasi oikein hyvin. Oli hyvin kuulolla kun Pekka ihan nosteli tassuja, silitteli tai peitti silmät. Hyvä Rin! Tehtiin myös niin että kävelin Pekan ohi ja hän häiriköi, kehuja kontaktista ja kun päästiin ohi piti olla koemainen ja Rinin ottaessa tai pitäessä kontakti jessata.

Kuva c. Virpi Suikkanen

Kuva c. Virpi Suikkanen


Paikallaoloista puhuttiin ja hän sanoi tehneensä jopa tunnin paikallaoloja yhden koiransa kanssa. Huh, aika hurjaa. Mutta varmasti voisi olla toimiva konsti Rinille. Onneksi alkaa loma joten miut voi ehkä löytää kentän laidasta lukemassa kirjaa kun Rin makoilee :D Edelleen olisi hyvä tehdä myös treenien lomassa pitkiä makuita ja viedä tästä autoon, näitäkin olen tehnyt ainakin jonkun verran. Ampumista harjoitella niin että ensin ammutaan maata vasten kentän reunassa metsän puolella. Seuraavaksi siirrytään tästä reilusti kauemmas ja taas ammutaan ja siirrytään jne. Niin että laukaus olisi aina edellistä hiljaisempi. Nyt kun Rin on lähtenyt paikaltaan niin olen hiljaa käynyt korjaamassa Rinin takaisin paikoilleen. Pekan mielestä olisi parempi kertoa myös suullisesti että tämä ei ole haluttua ja jos Rin lähtee miuta väistämään niin se on myös erittäin epähaluttu käytös eikä ole sallittua. 

Riitalle valitin Rinin aavistuksen vinosta eteentulosta sekä jättipomppulla sivulle siirtymisestä. Jälkimmäisestä pohdittiin kuitenkin että pk-tuomarit eivät kuulemma hirveästi rokota tästä kun Rin kuitenkin tulee suoraksi sivulle. Joten jos joskus kokeisiin päästään ja tästä tulee paljon napinaa niin sitten korjataan. Eteentulo saatiin suoristettua lisäämällä keppi tai lelu miun oikean jalan eteen, tähän suuntaan Rinin peppu on aavistuksen vino. Tästä voi myös vapauttaa maassa olevalle lelulle. Sivulle pyydettäessä voisi itse myös ottaa sivukääntymän poispäin Rinistä niin Rin joutuu olemaan tarkempi sivulletulossa. Otettiin vähän tokojuttujakin ja aiheeksi Rinin laamailu ruutuun mennessä. Menee sellaisella puolivauhdilla, etenkin kokeissa. Lähtee napakasti mutta heti hiljentää. Ruutuun menoon voisi lisätä haastetta. Agilityputkia jotka pitää ylittää, kepit, siivekkeitä, pituuspalikoita, ihmisiä makaamaan jne. Kokeiltiin niin että edessä oli kaksi tuolia ja hetsasin ruutuun, täällä vielä pallo. Ei haitannut Riniä ja vauhti hyvä. Sitten niin että Riitta itse istui toiseen tuoliin. Nyt Rin väisti ja meni tuolien ohi ja sivusta ruutuun. Tästä palkkasin vaan namilla mutta jatkossa olisi hyvä palkata paremmin kun oli kuitenkin suoriutunut tehtävästä. Uusinta ja nyt meni paremmin. Ja sitten pitäisi ilmeisesti kuitenkin ostaa pallonheittovipu eteenmeno treeniin ;)

Loppuun otettiin vielä pieni koemainen Pekalla, tässä Rin pitäisi saada paremmin kehäänmenossa mukaan. Nyt tuijotteli ympärilleen ja ei ollut kuplassa. Tuli haukku kun tein liikkeestä istumisen. Rin palkkautui hyvin sosiaalisesta palkasta. Käännyin siirtymässä vasemmalle ja tästä tuli huomautus että kannattaisi kääntyä aina oikean kautta kun nyt esimerkiksi törmäsin Riniin ja Rin meni hieman pahalle ilmeelle. Sisäänmenot siis isosti treenilistalle. Riitalla tehtiin häiriöitä. Ruutua niin että heitin kapulan ja käskin ruutuun. Tämä oli helppo Rinille. Sitten niin että rintamasuunta oli ruutuun, heitin kapulan ja käskin hakea sen. Vaikeaa! Rin lähti ruutuun. Näytin kapulan ja lähetin ja nyt haki hyvin. 

Muita hyviä neuvoja tuli myös. Ruudun paikkaan olisi hyvä opettaa oma käsky mikä tarkoittaa että hakeudu ruudun paikkaan. Kiertonoutoa voisi myös harjoitella niin että koira tekee aina oikein ja itse on väärässä paikassa esimerkiksi kapuloiden ja tötterön välissä. Hauska ajatus! Pitää ottaa ainakin Kooalla käyttöön. Näin koira tekee koemaisesti liikkeen eikä niin että viedään koiraa esimerkiksi kapuloiden/esteiden väliin. Olipa taas kiva päivä :)

Näiden kuvien napsaisusta kuuluu kiitos Mari K!Rinin viimeviikkoinen koemainen meni siis penkin alle. Ensin paikallaolo jossa selkeästi yllättyi että ammuttiin. Pysyi kuitenkin tästä. Sitten kaveri kysyi että saako hän tehdä luoksetulon ja kun hän lähti liikkumaan koiransa kanssa, samalla tavalla mistä äsken siis tuli paukku, niin Rin päätti lähteä paikaltaan. Ja sitten en taas meinannut millään saada Riniä pysymään paikallaan.. Seuruu oli kehnoa. Maahan ei mennyt ja hyppyä ei suorittanut takaisinpäin. Nämä onnistuivat kuitenkin uusinnalla. A-este meni hyvin! Eteenlähetyksessä oli pallo mutta Rin ei sitä löytänyt.. Ei onneksi ole vielä koepaikkaa varattuna ;)

Seuruuseen keksin näppärän hetsauksen, alan laskemaan kolmeen ja sitten käskenkin Rinin seuraamaan. Lelulle välillä lasken kolmeen josta kolmosella heitän. Tällätavalla tuli Rinin seuruuseen hieman potkua! Tein myös toisena päivänä urheilukentällä Rinillä paukutonta paikallaoloa, tämä ihan ok. Vähän yritti ryömiä.

Ohhoh, kuis nyt näin!


Kooan treenit ovat olleet nyt paikallaolon ja tästä suorittamaan siirtymisen treenejä. Meille arvottiin PKSM:iin melkein sama suoritusnumero kuin viimevuonna, astetta huonompi vaan eli aloitamme paikallaoloista. Tietty tätähän me olemme Kooan kanssa koko talven treenanneet ;D Kooa on näissä treeneissä ollut hyvin pätevä. Kooan hyppy on ollut todella vaihtelevaa, välillä on hypännyt hirmu hyvin ja sitten taas räpiköiden. Ampumisen sietäminen on taas parantunut merkittävästi. Nyt Kooa ei kuumu eikä vingu kun ammutaan, palkkaan Kooan runsaasti nameilla paukkujen jälkeen. Teimme myös treeniä niin että A-esteen molemmin puolin oli hypyt. Heitin kapulan vielä vinoon vasemman puoleisen esteen suuntaan ja kahdesti Kooa yritti tulla takaisin hypyn kautta.. Ja jo nyt on kumma kun on joutunut eteenlähetystä treenaamaan! Kerran kokeilin ja Kooa juoksee kisamatkan ja tähän stoppaa ;) Sittemmin olen sitä tehnyt jotta Kooa muistaisi juosta pidemmälle. Yhtenä päivänä myös ammuttiin juuri pysäytyspaikan kohdilla ja ihmisiä käveli päädyssä. Nämä suoraan lelulle, ensimmäisellä kerralla Kooa ei lelua nähnyt ja stoppasi mutta toisella kerralla meni loppuun asti.Molemmille oli myös pienet hakutreenit. Kooa oli aivan liian intopinkeänä maastossa. Neljä pistoa ja neljä löytöä, kolme näistä piti olla suoria. Ensimmäistä maalimiestä kuopasta etsi aika pitkään, tästä otin hallintaan ja palkkasin itse siirtymän aikana. Kooa oli oikein hyvin kuulolla ja malttoi olla mukana vaikka kehuin. Seuraavasta maalimiestä näytti saavan hajun jo keskilinjalta mutta silti huiteli jossain ihan muualla ja juoksi jopa maalimiehen läheltä pari kertaa! Jouduin kutsumaan pois kun hävisi alueelta. Uusinta lähetyksellä löysi. Sitten tiheän kuusiaidan läpi seuraava. Tästä meni hyvin läpi mutta lähti etenemään alueella taaksepäin joten taas uusinta lähetys.. Neljännen tein suosiolla kääntyvän kun tarkastamatonta aluetta olisi muuten jäänyt niin paljon enkä halunnut Kooan etenevän enään taaksepäin. Tämä oli paras pisto. Kooalla taitaa olla hakutreenit nyt niin harvassa että intoa on alussa aivan liikaa.


Rin teki myös samanlaisen treenin paitsi kolme löytöä ja yhden tyhjän. Ensimmäinen löytö ilman apuja. Tämä ilmaisulla niin että menin liinan kanssa loppuun asti ja maalimies palkkasi vasta kun olimme molemmat paikalla. Vähän Rin ehti ihmetellä ja nousi ylös makuulta. Rullan palautti taas menojälkiään mutta löytää maalimiehelle hyvin vaikka menee uutta reittiä pitkin. Seuraava maalimies antoi ääniavun kun olimme tulossa keskilinjalle. Tämä hyvä ja suorapalkka. Sitten tuli tyhjä josta oli tarkoitus ottaa yliheitto. Rin kuitenkin kääntyi taaksepäin jossain välissä kun tuli pistolta pois keskilinjaa pitkin. Tämä olisi pitänyt uusia näin jälkikäteen ajateltuna mutta nyt vein Rinin istumaan metsään ja täältä kutsuin. Ääniapu juuri parhaimpaan kohtaan eli kun Rin oli keskilinjalla miun kohdalla ja täältä myös suorapalkka.


Seuraavana viikonloppuna lähdemmekin mökille mikä tietää molemmille koirille uimapuuhastelua ja Rinillä on myös agilitykisat molempina päivinä. Milloinkohan Rinillä on jotkut muut kisat kuin agility ;)  Kooa onkin uinut todella paljon ja ui selkeästi reippaammalla vauhdilla. Eikä enään hengästy niin nopeasti. Muutenkin Kooan lihaksisto tuntuu todella kivalta :) Kooahan kastroitiin pissan tiputtelun takia kun sen kuviteltiin johtuvan innostuneesta eturauhasesta. Tiputtelu silti jatkui kastroinnin jälkeen niin pahana että ei-kisakautena Kooa on käyttänyt tähän jopa lääkitystä. Nyt kun Kooa on selkeästi paremmassa lihaskunnossa ja ui 2-3 kertaa viikossa niin tiputtelu on hävinnyt kokonaan.. Voi kun en olisi Kooaa kastroinnut :(


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti