lauantai 9. syyskuuta 2017

Rin etsii esteitä, keppejä ja ihmisiä

Taas tulee aika Rinpainotteinen teksti. Kooa viettää hiljaiseloa treeneissä tehden tokoa kylläkin edelleen hämmästyttävän hyvin. Mitä nyt tunnari on niin kiva että sinne pitää mennä hirveällä höngällä ja pistää palikka päreiksi. Ja jos on tötterö keskellä kenttää yksinään niin sehän on ohjatun merkki eikä mikään kierrettävä objekti. JA jos on tötterö jota on onnistuneesti kierretty, ruutu ja eteenmeno paikka niin TIETTY ensin kierretään tötterö niin että sinne jäädään seisomaan ja tästä juostaan itsenäisesti ruutuun töllöttämään. Voi Kooaa..

Agilityssä Rin ei tehnyt nollia, yksi tulos taisi tulla ja muut HYL. Nämä HYL siksi koska Henri harrasti omia kokeilujaan kun oli tullut pisteitä reppuun mukaan. Oikeat hyllyt tuli Kouvolassa kun Rin oli tulossa A:lta alas ja Henri selkeästi omalla vartalollaan ohjasi Rinin hypylle kun olisi kepeille pitänyt mennä. Ja Imatralla Rin sitten sujahti putken sijaan A:lle :) Sellaista se agilitymaailma on! Mutta radat menivät todella hyvin muuten ja puomi oli reipas juoksultaan. Tässä iso kasa kuvia niiltä radoilta kun sain jonkun muun ottamaan liikkuvaa kuvaa.

Hyppytyyli Rinin makuun!

Tässä neljän metrin päästä ylämäkeen hyppy ei ihan onnistunut

Hups, rimanen alas

Ja tässä ohjataan koira keppien sijaan hypylleEtutassut oli kontaktilla vaikka ei ehkä siltä ihan näytä ;)
Sitten Rin kävi Pekka Korrin koulutuksessa, tämän Henri oli siis miulle joululahjaksi ostanut :) Koska meillä ei (ilo ja onni!) ollut oikeita ongelmia hänelle viedä niin halusin Rinille tehtävän jäljen koska sitä Rin ei ota vakavasti. Ja kaikki työ on oikeasti vakavasti otettavaa. Pekka sanoi ennen jälkeä että se on vaikeampi kuin ykkösluokan jälki. Ja voi minkälainen se oli! I K I N Ä en ole kenellekään tallanut tuollaista jälkeä, en edes uskaltanut ajatella että sellaisen voisi tehdä! Jana Rinillä lähti viistämään Pekan tulojälkeä kohti ja kutsuin Rinin takaisin ja siitä Rin suoristi ja nappasi jäljen. Ensimmäinen keppi tuli nopeasti, Rin pysähtyi, haistoi ja jätti kepin. Otin sen mukaan. Sitten mentiin. Kulku pysähtyi kun Rinin edessä oli järkyttävän iso kaatunut kuusi. Sellainen tuore vielä missä oli neulaset oksissa. Oma ajatus oli että ei voi olla totta, mutta sitten muistin että Pekka oli sanonut jäljen olevan haasteellinen. Rin mietti hetken sitä ja sitten tarkasti rungon molemmat sivut parin metrin matkalta ja koska Rinin mielestä muuta tietä ei ollut niin Rin hyppäsi kuusen yli. Ja ei muutakun perään. Kun kiipesin kuusen yli näin että niitä itseasiassa oli kaksi ihan vierekkäin. Rin oli ystävällinen ja odotti että pääsin tästä esteestä yli. Jonkun ajan päästä Rin painoi hirveän tiheään tikkumetsään, sellaiseen johon jää varmasti kiinni, matalia oksia jne. Ja taas Rin pohti kaatuneiden puiden edessä. Mutta liina oli jumissa niissä tikuissa! Irrotin liinan ja Rin samantien jatkoi puiden yli. Ei muutakun perään. Jälleen kerran. Sitten tuli polku ja tässä olivat Pekan kanssa samaan aikaan metsässä olleet lenkkeilijä koirien kanssa. Rin ei heidän jäljistään piitannut pätkääkään, meni omia menojaan. Lopulta päästiin jäljen loppuun ja oli kyllä aika voittaja olo! Kepeistä vielä sen verran että Rin nosti ne kaikki paitsi ekan ja vikan. Ongelma jonka olin unohtanut tuli esiin eli Rin imuroi kepin suuhun ja jatkaa menoaan. Useammalla kepillä jouduin kehottamaan Riniä tuomaan kepin miulle sen sijaan että jatkaisi matkaa. Vikan kepin myös miusta otti suuhun tai muuten merkkasi sen koska tiesin missä se oli. Tämän kehotin Rinin hakemaan.

Kyllä sain olla ylpeä pikkuRinistä <3 Ja missä oli Rinin vakavuus? Täysin jäljessä, Rin oli ihan liekeissä tästä jäljestä! Vihdoinkin joku tarjosi Rinille haastetta :D Tätä jo keväällä uumoilin että jäljestäminen on liian helppoa Rinille ja itse tein niin että vanhensin niitä ja pidensin matkaa enkä ajatellut missä kävelen. Mutta vanhentaminen on pahasta, koiran on hyvä oppia ajamaan enintään 2h mittaisia jälkiä. Enkä vaikeuttanut läheskään tarpeeksi, jatkossa pitää tehdä todella töitä sen suhteen että Rinin jälkimaasto ei ole helppoa. Pekan mukaan  myös kun Rin alentuu hakemaan kuusi keppiä alokasjäljeltä niin Rinin pitää saada palauttavaksi jäljeksi 2-3 kilometrin mittainen jälki ;)

Virittelin Rinin niinkuin aina jäljelle eli etsitin kepin metsästä. Tämä on ilmeisesti aika huono koska nytkin onnistuin tekemään tämän hyvin lähellä kutoskeppiä. Ja siksi myös huono että tarjoan Rinille oman hajun ja sitten Rinin pitäisikin etsiä muiden hajuisia keppejä. Järkevää. Pohdin että jos se vaan on sallittua niin lähetän Rinin janalle oikealta puolelta. Saatiin neuvoksi tehdä myös useita keppitreenejä niin että Rin etsii neljä keppiä jotka eivät ole jäljellä ja ovat eri ihmisten hajusia. Työpaikalla saavat siis taas uusia hajustettavia asioita, tunnarikapulat on siellä jo muutamaan kertaan kiertäneetkin ;)

Sitten tehtiin kentällä Rinin reagoimista aseeseen. Ei ammuttu mutta naksuteltiin. Tehtiin niin että Rin oli miun jalkojen välissä tassut miun kenkien päällä tekemässä vaan "turhaa" temppua. Pekka naksutteli asetta ja peruutti aina kauemmaksi. Rin selkeästi reagoi ensimmäisillä kerroilla voimakkaammin ja sitten reagointi pieneni. Toisella setillä lisävaatimus oli kontakti kokoajan ja tämän Rin hoiti hyvin. Sitten voisi paikallaoloon kehittää myös tempun, kuten Rinin "kuoleminen" kunhan Rin ei vaan kieri eteenpäin. Tätäkin kokeiltiin mutta tämä temppu vaatii hieman harjoittelua pidemmästä matkasta. Rin ei tässä hommassa ehtinyt ollenkaan kuunnella kun Nea heitteli kapulaa puuseinää vasten :D Hyvin antoisia koulutus kokonaisuudessaan!

Janoja harjoittelin tänään Rinin kanssa ja Rin teki yhden noin 30 metrisen janan ja toisen noin 40 metrisen. Molemmat menivät hyvin ja kepit nousivat :) Jälkimmäisellä Rin lähti alun jälkeen vinoon, tästä vaan "Rin" -käsky ja Rin suoristi miun eteen ja löysi jäljen. Iltapäivällä lähdimme Ipkyn hakuryhmään vierailemaan ja tekemään koemaisen suorituksen. Lähetin ensin Rinin vasemmalle ja tänne Rin kyllä upposi hyvin mutta lähti enemmänkin alueen ulkopuolelle ja taakse kuin eteenpäin. Kutsuin pois ja pistin oikealle. Täällä oli nousevaa kalliota ja Rin ei mennyt takarajalle kallioiden päälle asti. Sitten taas vasemmalle ja jälleen kerran Rin juoksee samaan suuntaan alueelta poispäin. Oikealle ja edelleenkään Rin ei uppoa tarpeeksi syvälle ja on tulossa poispäin. Kutsuin ja Rin katosi kun maa olisi hänet nielaissut. Huutelin ja ei mitään kuulu. Tuli aika kooamainen fiilis olla yksin keskilinjalla ja koira kadoksissa.. Sitten alkoi pressun kahina kuulua vasemmalta puolelta ja kaukaa. Ja sitten hänen korkeutensa saapuu _vasemmalta_ puolelta rulla suussa! TuhmaRin oli saanut tuulessa tuoksut 100 metrissä olevasta maalimiehestä ja päättänyt että sehän pitää nostaa vaikka on käsketty työskentelmään oikealla puolella ja ohjaaja tönöttää vasta 30 metrissä. Sitten Rin narun päähän ja juostiin. Rin kevyesti hölkkäili keskilinjaa pitkin ja mietin jo että osaako Rin edes maalimiehelle. Mentiin hyvin pitkälle ja sitten Rin nosti vähän nenää ja ampui metsikköön ja suunnisti itsensä maalimiehelle. Ei mennyt (taaskaan) heti maahan mutta kun hetken odottelin niin meni. Maalimies nostettiin ja Rin kävi vähän moikkaamassa, ei palkkaa ja piiiiitkä kävely takaisin lähetyspaikkaan.

Koska Rin ei ollut tarkastanut etukulmaa kunnolla niin halusin että Rin lähtee aavistuksen vinoon taaksepäin, ei ainakaan eteenpäin saa koukata. Ja eteenhän Rin koukkasi. Kutsuin pois ja laitoin uudestaan valeilmaisun uhallakin (tästä lisää myöhemmin). Nyt Rin menee juuri sinne minne haluan ja kohta ilmestyy täältä rullan kanssa :) Lähdettiin näytölle ja tässä kohtaa Katja sanoi Venlalle (molemmat muksut mukana..) että "Odota tässä". Rin pysähtyi kun seinään :D Aika herkkis, sanoin uudestaan että näytä ja Rin lähti jatkamaan. Taas vei hyvin maalimiehelle ja täällä muistaakseni paremmin meni maahan. Hyvä nosto ja Rin ei ollut kiinnostunut maalimiehestä kummemmin vaikka olisi saanut moikata. Sitten alkoi kylmä hiki virrata kun olimme edelleen noin 50 metrissä ja rataa 200 metriä yhteensä tilattu. Ei muutakun hommiin. Rin edelleen uppoaa vähän huonommin vasemmalle, sieltä tosin tuulee hyvin niin varmasti tietää että alue on tyhjä. Pääosin käytin yliheittoja ja ne toimivat todella kivasti! Tyhjiä tuli varmaan lähemmäs kymmenen kunnes Rin vihdoin tulee rullan kanssa vasemmalta! Ja nyt maalimies palkkasi Rinin, piti palkata kun meni maahan mutta Rin harotti puunrungon päällä niin että maahanmeno ei oikein onnistunut. Oli kyllä Rinilläkin hiki, vauhti oli kuitenkin tasaisen tappavaa koko matkan. Sellaista juuri oikeanlaista, jaksaa hyvin ja kuitenkin matka etenee. SuperRin <3

Hyvää tässä treenissä oli:
  • Yllättävät useat tyhjät pistot eivät olleet kuolemaksi
  • Rin irrotti rullasta vasta käskystä sivulla
  • Kaikki maalimiehet (joista yksi ihan oikea maaliMIES) vieraita ja no problemos
  • Palkattomuus ei vaikuttanut työskentelyyn!
Parannettavaakin löytyy:
  • Aluetta ei tarkastettu tehokkaasti, pistot pitäisi suuntautua paremmin eteen ja siksi:
  • Pistoja tuli aivan liikaa koska Rin ei edennyt tai tuli itse alueelta pois
  • Itse käytän liikaa "Hyvä" kehuja kun ei saisi
  • Maalimiehillä Rinin maassa pysyminen oli huono
  • Hallintaan otossa jouduin toistamaan sivulle käskyn koska Rin seisoi sivulla 

Valeilmaisua pelkäsin todella paljon koska treenattiin perjantaina ja tarkoitus oli tehdä Rinille kolmen maalimiehen reilun 100 metrin rata. Näistä yksi palkatta. Ensimmäinen oli umppari ja tämä oli hyvä paitsi että jouduin odottamaan piilolla ikuisuuden ennenkuin Rin meni maahan ja sain liinan irti. Jouduin myös käskyttämään uudestaan kun Rin meni epävarmaksi. Sitten yksi tyhjä ja Rin sai tälläkertaa hajun maalimiehestä myös mutta tuli kutsusta pois. Tyhjä väliin ja yliheitolla maalimiehelle. Rinillä kuitenkin taisi paikannus kestää kun jouduin jo huutamaan pois ja sitten Rin tulikin rullan kanssa. Taas jouduin pysähtymään kun Rin ei mene maahan mutta ei tullut niin pitkää odotusta kuin edellisellä piilolla. Tästä ei palkkaa ja eteenpäin. Sitten tyhjälle ja Rin tekee pienen silmukan ja palaa itse pois. Tätä en hyväksynyt ja laitoin uudestaan samasta kohtaa. Rin juoksee alueen puoleen väliin ja NAPPAA RULLAN! Voihan tuhmuus! Laitoin liinan kiinni ja mentiin. Rin vei siihen kohtaan mistä otti rullan ja siinä sitten ääneen voivottelin hetken. Uudestaan yritys ja nyt Rin ottaa rullan 5-10 metrin kohdalla. Näitä pari yritystä ja tulos sama. Näistä rullan otoista toruin. Vaihdoin puolta ja Rin juoksee syvälle ja ottaa rullan. Taas menin näytölle ja voivottelin. Sitten ottaakin rullan taas muutaman metrin jälkeen.  Sitten otettuaan rullan suuhun Rin joutui autoon. Muut koirat tekivät hommansa ja Rin viimeisenä uudestaan samasta paikkaa niin että ensin tuli suora löytö sinne mistä ensimmäisen kerran otti rullan suuhun. Nyt upposi hyvällä fiiliksellä ja teki löydön. Tästä palkka. Sitten tyhjä ja tämä hyvä, yliheitto ja maalimies noin puolessa välissä sekä suorapalkka. Huh, selvittiin.

Rinille myös ammuttiin niin että Paula oli kaukana metsässä ja ampui maata vasten. Rin oli hirveän hyvällä ajatuksella! Nyt oli korvat kokoajan höröllä. En käynyt kehumassa välissä vaan pyysin toisen paukun, Paula myös kokoajan liikkui kauemmaksi. Ei kummempaa vaikutusta ja odotin hetken ja sitten kävin kehumassa. Kolmas vielä kauempaa ja tämä myös hyvä :) Tästä Rinin vapautin ja kehuin, sitten tehtiin seuruuta hieman ja tämän jälkeen Rin sai vasta palkan. Hyvä Rin!

KSSK:n kisoissa oli myös Kooakopio! Ihan Kooannäköinen bortsu! Taisi olla kylläkin narttu.

KooakopioEi kommentteja:

Lähetä kommentti