keskiviikko 25. lokakuuta 2017

GoGo KB ja voi Putti pientä


PITKÄSTÄ aikaa oli lenkillä sekä aurinko ETTÄ kamera :)

Kooalla menee hyvin :) Nyt ei olla tokoiltu reiluun kuukauteen ja Kooan takapään potkimisoireilu on loppunut kokonaan. Pissaa tippuu aina silloin tällöin, pitäisi alkaa nyt Kooaa jumppaamaan kun oirelut ovat hävinneet. Lihakset tuntuvat ihan hyviltä. Pitää kokeilla jossain vaiheessa aloittaa tokoilu uudestaan ja seurailla alkavatko takapään oireet sen seurauksena. Rinputin kanssa harrastajille ei kuulu hyvää. PK-koe oli jo varattuna marraskuulle mutta pitikin se perua. Juoksut. Voihan tylsyys! Laskujeni mukaan niiden olisi pitänyt alkaa vasta ensivuoden paikkeilla. Nyt jää sitten kokeet ensivuoteen ja voidaan siirtyä ainakin hausta talvitauolle. Jälkeä ehkä voisin Rinin kanssa ajaa.. Jos ei lumet pilaa metsiä.

Kooa kävi lauantaina rallytokokisoissa ja nautti selkeästi siitä että sai ensinnäkin olla yksin mukana ja pääsi monta kertaa autosta hommiin ja syömään herkkuja. Kooalle olen tehnyt nyt namista luopumista ennen sen syömistä. Tämä on ehkä vähän vähentänyt namin odotusarvoa ja rauhoittanut käytöstä. Kooaa tosin hieman harmittaa tämä hidastus palkan saannissa ETENKIN kun olen nyt vielä vähän heiluttanut kättä ja Kooa ei saa tähän reagoida. Säästyypähän miun sormet Kooan hampailta..Kooa lähti radalla hyvin mielin ja ohjaaja hermostunein mielin. Yritin psyykata itseäni että olemme selvinneet juuri PKSM-kisoistakin hyvällä menestyksellä eikä siellä hirmuisesti jännittänyt mutta eipä auttanut. Hirmu ahdistus kun on olevinaan kiire ja ei muista kylttejä ja pitäisi muistaa kamalasti käsimerkkejä ja sääntöjä.. Ja tietenkin jännitystä lisää se että eihän me Kooan kanssa olla rallytokoa harjoiteltu kylttien kanssa tai rataa kun tehdään vaan pienissä pätkissä omasta päästä :D No Kooa suoritti radan hyvin ohjaajan jännityksestä huolimatta. Radalla oli hankalat kyltit eli molemmat kääntyvät vasemmalle ja oikealle. Tämä käännös on ollut Kooalle jotenkin hankala ja ensimmäisellä kerralla Kooa ei lähtenyt hyvin käännökseen joten tämän uusin. Toinen uusinta tuli kun Kooan piti vaihtaa puolta takaa vasemmalta oikealle. Tämä on ollut ongelmallinen kokeissa, seuruutan Kooaa liian lähelle kylttiä ja Kooa väistää kylttiä ja palaa vasemmalle. Sitten mentiinkin kieli keskellä suuta ettei tulisi muita mokia. Ja ei tullut. Toinen "Molemmat kääntyy samaan suuntaan" kyltti suoritettiin vähän räpiköiden. Sivulla pyörähdys on ollut myös välillä ongelmallinen kun tulee keskellä rataa mutta nyt Kooa suoritti sen mallikkaasti. Tästä suorituksesta saimme 88 pistettä ja sijan 2. Kyseessä oli Piirinmestaruuskisa ja meidän Imatran Kennelkerhon joukkue sijoittui pronssille :) Toinen IKK:n joukkue ottikin ykköspaikan!


Kutsuin koirat erikseen alas ja yllättävän hyvin Kooa malttoi odottaa omaa lupaansaMiksi vaan pitää juosta kieli ulkona..
Olipa kiva kisata Kooan kanssa :) Ja kohta päästään kokeilemaan MES-luokkaakin! Kooalla tulee nyt kiva talvi kun ei tarvi yksittäisten tylsien mielentilatreenien kanssa mennä päivästä toiseen. Saa harjoitella jotain uutta. Tai ehkä pieni aavistus on että sen putken kanssa joutuu tekemään mielentilatreeniä.. Mutta ei pidä murehtia sitä vielä ;) Ratojen jälkeen kysyin vielä tuomarilta käsimerkeistä kun itselläni on ollut sellainen käsitys että ylemmissä luokissa ei enään saa huitoa. Mutta näinhän se ei ole! Saa huitoa just niin paljon kun tykkää kunhan vaan kroppa pysyy paikoillaan. Ja jalkojakin saa koukistella. Tämä tieto helpottaa meidän treenejä _hyvin_ paljon.

Meillä oli Imatran Kennelkerholla Jirka Vierimaa kouluttamassa toissa viikonloppuna. Kylläpä oli mielenkiintoinen viikonloppu! Pidin hirmuisesti hänen tavasta kouluttaa koiria. Kooan kanssa otimme osaa Leiki&Pelaa koulutukseen. Hain vähän erilaista ajatusta Kooan kanssa leikkimiseen kun Kooa käyttää niin voimakkaasti kroppaa että ei tee vanhukselle hyvää tämänlainen. Harjoiteltiin sitä että Kooa toisi aina lelun käteen ja tästä joko uusi lelun heitto tai luovutus. Palkkasin luovutusta namilla tässä Kooa vaihtoi mielentilan nopeasti niin että lelu oli se pakollinen noudettava asia jotta sai lihapullaa. Kooa siis haki lelun ainoastaan kun kehotin. Sitten tehtiin niin että Kooa sai vetää vähän lelua, alkuun mieli pyöri lihapullan ympärillä mutta sitten alkoi leikki maistua ja nyt ei leuat enään irronneetkaan lelusta helpolla.. Ja sitten heitin lihapullaa irroituksesta palkaksi niin taas muuttui lelun hakeminen pakkopullaksi. Voi Kooaa :D Sitten Kooa joutui Jirkan valvovan silmän alle ja luopumaan lihapullakädestä. Olipas hankalaa. Kooa kokeili vähän kaikkea, haukkumista, peruuttamista, raapimista jne.

Rin osallistui sunnuntaina treenikuplakoulutukseen. Tässä suunniteltiin treenit niin että päätettiin toistojen määrä ja suoritettiin liikkeet jonka jälkeen Rin meni pienelle tauolle ja sitten toistettiin. Sarjoja tehtiin haluttu määrä. Treenattavana asiana otin Rinille perusasentoon hakeutumisen ilman käskyä. Suunnitelmassa oli ensin laittaa Rin makaamaan "Käy" -käskyn alle ja tästä yhdessä siirtymäkäskyllä kentälle ja otan itse suoritusasennon ja kun Rin hakeutuu perusasentoon niin heitän palkan kauemmaksi ja asennoin itseni taas suoritusasentoon. Annoin myös apuna alkuun Rinille sivulletulokäskyn ja tämä piti antaa silloin kun Rin ottaa heitettyä palkkaa suuhun. Ensimmäisestä viiden suorituksen setistä Rin suoriutui hyvin. Seuraavassa annoin vähemmän käskyjä ja alkuun Rin teki hyvin mutta sitten alkoi jäätymään ja eikä tarjonnut yhtään mitään kun Rinin ajatus katkesi. Kolmas ja viimeinen settikin meni huonosti kun Rin jäätyi. Sitten Rin autoon ja suunniteltiin seuraava kuplaharjoitus. Nyt vaihdettiin Rinille viisi kolmen toiston sarjaa. Ensimmäinen perusasentoon hakeutuminen oli aina hyvä ja nyt kokeilin leikittää Riniä myös lelulla tai jahtauttaa lihapullalla ennenkuin Rin saa syödä sen. Tämä aktiivisempi oma osallistuminen toimi paremmin ja Rin tarjosi huomattavasti paremmin käskyttä perusasentoon tuloa. Myös lyhyemmät sarjat toimivat hyvin. Hauska harjoitusmuoto :)

Paljon tuli viikonlopussa opittua uutta! Ja koska itse järjestin koko homman niin olin tietty koko viikonlopun paikanpäällä seuraamassa muidenkin suorituksia. Kovin opettavaista. Lauantaina meillä oli myös luento "Palkkio vai helpotus?". Luennolla käsiteltiin koiran oppimista ja vaikuttaako tarjottu palkka koiralle enemmän positiivisen vai negatiivisen vahvisteen kautta. Esimerkkinä oli että jos koira on hirmu nälkäinen ja syömisen tarve on suuri niin saatu ruoka toimii helpotuksena eikä ole välttämättä palkitsevaa. Koira voi myös olla turhautunut eikä keskity tehtävään. Itsehän kun tein Kooan kanssa jälkeä niin ajattelin alkuun että Kooa varmasti tekee jälkeä paremmin kun on nälkäinen mutta sitten huomasin että Kooalle tulee jäljestä hirmu tärkeä eikä Kooa nälkäisenä keskity. Sittemmin olen ruokkinut aina molemmat koirat ihan normaalisti oli sitten treenejä tai koesuorituksia edessä tai ei.

Hyvänä esimerkkinä ja muistutuksena siitä miten tärkeää on että vihje tulee ennen reaktiota (eli siis ensin kehu ja sitten käsi taskuun) oli Pavlovin koirista jotka saivat ensin ruoan ja sitten kuulivat kellon kilkatuksen. Toistoja tuli  noin 400 kertaa eikä kellon kilkatus kuitenkaan tämänkään jälkeen ollut koirille niin merkittävä että olisivat alkaneet kuolata. Ensin kehu, sitten liike! Kuplamalliin liittyen koiran oppimisesta uutta oli se että koira oppii eniten siinä vaiheessa kun palkkaus loppuu ja ennen seuraavan liikkeen alkua. Eli käskysana pitäisi sanoa juuri kun koira on irrottamassa lelusta tai syömässä namia. Esimerkiksi jos koira lelusta irroituksen jälkeen aina ehtii tarkkailla ympäristöä voi tästä tulla helposti jatkuvasti toistuva rutiini. Mielenkiintoista! Koiralla pitäisi myös olla sopiva stressitaso koulutuksessa, korkea stressihormoni nopeuttaa oppimista mutta jos sitä on liikaa oppiminen hidastuu! Hankalaa :D Pitäisi siis tunnistaa keinot millä sopiva stressitila on saatu aikaan.

Sitten Rin otti vielä lopuksi Jirkalta yksityiskäyttäytymistunnin. Ylläri, ylläri, aihe oli hihnakäytös! Jirka opetti Rinin laittamaan pään maahan. Tässä piti olla tarkkana että Rin ei itse hyökkää annetun namin suuntaan vaan malttaa odottaa. Jos Rinillä menee kuppi nurin hihnassa niin ihanneajatus olisi se että jo hihnan kiristyminen olisi merkki Rinille mennä pää maassa makaamaan. Riniä pitäisi myös kehua kun tarjoaa sellaista normaalin koiran kävelyä. Rin oppikin nopeasti tarjoamaan päätä maahan ja alun harjoittelun jälkeen otettiin Kooa mukaan autosta. Rin samantien hyökkäsi Kooan kimppuun :( Pahinta Riniä siis.

Tässä niinpäin että Kooalle pitkä hihna ja Rinille lyhyt. Jos menee jälleen kerran kuppi nurin niin Rin ihan lyhyelle ja kävellään hyvin hitaasti. Jännää, olen enemmän pitänyt Rinillä pitkää hihnaa ja Kooalla lyhyttä.

Tänään pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan hihnalenkillä näitä toimintamalleja. Sisällä olen vahvistanut Rinille päänmaahanlaittoa ja liittänyt siihen käskysanan. Ja nyt liitän siihen sen että vaikka heiluttelen namia nenän edessä niin Rin ei saa liikuttaa päätä tai jos itse liikun niin pitää olla paikallaan. Tämä on mennyt Rinillä hyvin kaaliin. Jirkan neuvo oli myös laittaa Rin vetovaljaisiin ja miulle vyö sekä joustoliina lenkille, tämä voi tyydyttää Rinin jalkojen tarvetta liikkua. Kooa oli fleksissä ja Rin valjaissa. Alkuun mentiin huudolla kun Rin ei uskaltanut eikä ymmärtänyt mennä edellä. Mutta kun päästiin pururadalle niin Rin rauhoittui ja otin itse muutamat juoksuaskeleet ja kehuin kun Rin veti. Muutenkin kehuin Riniä kun vähänkin veti. Ja myös yllättäen Riniä EI haitannut että Kooa meni välillä edelle. Taas jos kulki kivasti niin pyrähdin juoksuun ja kehuin Riniä ja Rinhän VETI. Niin kovaa kun pienellä kropallaan pystyi ja selkeästi nautti tästä. Jos Rin alkoi kiihtymään normaalista kävelystä niin käskin Riniä laittamaan pään maahan ja tästä tehtiin muutama toisto. Kooa on muuten yllättävän hyvin tajunnut pysyä kaukana eikä tule kerjäämään nameja. Tämä hyvä. Mietin myös kotiintullessa että ehkä kun Rinillä on ollut pitkä hihna (tai lyhytkin) ja Rinin jalathan aina vie Rinin asioihin minne pää ei halua niin Rin ahdistuu kun "joutuu" menemään edellä. Nythän kävi niin että Kooa otti johtopaikan ja kaikki möröt vastaan ja vaikka Rinin jalat halusivat mennä edelle niin pään ei tarvinnut kun hihna stoppasi :) Näitä lisää!!2 kommenttia:

  1. Onnea rallytuloksesta! Meillä myös toi molemmat oikeaan vasemman seuruusta ollut vaikea. Piti opettaa Ruutille siihen oma käsky "vasten" mikä tarkoittaa että kääntyy mun ja sen välistä ympäri ja vasemmalla kädellä näytän pienen kosketusmerkin. Ja tuttu vinkkasi antamaan huomiosanan ennen käännöstä, meillä vain Ruuti. Joku millä ei ainakaan tiivistä seuruuta.

    Mielenkiintoista lukea Jirkan koulutuksesta, kuullut vaan niistä hyvää. Ruuti ärsyyntyy myös joistakin koirista ja jos se ei ole keskittynyt seuraukseen tai namin imutukseen niin voi purkaa ja käydä toisen oman koiran päälle, jos se on lähempänä ohittavaa. Meilläkin kilttikoira kulki pidemmässä hihnassa tai sitten toisella puolella. Tuo vetojuttu hyvä pitää myös mielessä, ei pappakoiralle tosin kun se niin laiska nykyään. :D

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia :) Munkin pitää varmaan laittaa Kooalle siihen virittelysanat jotta tajuaa odottaa käsimerkkiä. Etenkin MES-luokassa kun alkaa olla jo aika monta erilaista käännöstä ja temppua.. Suosittelen Jirkaa kyllä lämpimästi, hänen koulutus oli kuitenkin niin erilainen kuin esimerkiksi perustokokouluttajien tarjoamat opit.

    VastaaPoista