tiistai 3. lokakuuta 2017

Valmistautumista ja kouluttautumista


Uusia kuvia ei ole niin täytteeksi muutama vanha :)

Rinin pk-koe lähenee! Lauantaina olisi tarkoitus osallistua (vihdoinkin!!) hakukokeeseen. Alunperin olin ajatellut lähteä kokeisiin aikaisemminkin mutta Rin ei ole ollut vielä valmis siihen. Ja ampumisten kanssa en ole varma vieläkään vaikka nyt Rin ei ole pitkään aikaan paikallaolosta karannut. Ympäristön uusien ärsykkeiden lisävaikutuksen näkee sitten kokeessa.

Sunnuntaina meillä oli hakutreenit ja alku lähtikin hyvin lupaavasti! Maalimies oli vasemmassa etukulmassa ja tänne päästäkseen Rinin piti ylittää isompi metsätie ja tästä pudottautua vähän matkaa jyrkkää rinnettä alaspäin jossa umpipiilo. Tämä oli loistava ja meni kerrasta! Näytöillä on nyt ennakoinut hallintaa ja jäänyt istumaan, nyt kun meni piilolle niin istahti, vilkaisi minuun ja samantien pudottautui napakasti makuulle <3 Tästä hallinta ja ilman palkkaa. Ei mitään vaikutusta, hyvin meni :) Sitten oikealle ja tänne hyvä ja syvä tyhjä hakkuuaukealle. Vasemmalle taas hyvin hankalaan maastoon, kalliota, korkeita saniaisia ja alasmenoa. Rullan tuonti tällä näytöllä kuten edelliselläkin HIENOSTI eteenpäin eikä tullut omia jälkiään keskilinjalle <3 Näytöllä meni itsenäisesti maahan ja tästä heti palkka.

Sitten alkoivatkin ei-niin-hienosti menneet treenit. Tyhjä oikealle, tämä oli taas hyvä. Toinen tyhjä vasemmalle ja tänne teki piikkipiston ja tuli itsenäisesti ja turhan nopeasti pois. Lähetin uudestaan ja nyt Rin ottikin rullan heti parin metrin päästä keskilinjalta.. Voivoi.. Tämän taisi tehdä vielä kaksi kertaa ja kevyesti toruin Riniä ja lähetin vähän enemmän radan puolelta, siitä mistä otti rullan. Sitten voitin taiston ja Rin upposi hienosti syvälle (ei ihan kuitenkaan taakse asti..) ja kun kutsuin niin tuli rullatta pois! Jes! Tästä olikin kiva lähettää kun seuraava oli löytö. Tehtiin niin että kun Rin pääsi takarajalle niin maalimies kutsui ja Rin etenee aluetta löydölle. Nyt Rin teki jonkun pyörähdyksen, eteni vähän taaksepäin ja siitä sitten kääntyi uudestaan eteenpäin ja tästä kutsu. Täällä kävikin niin että Rin kuvitteli olevansa näytöllä ja kävi maalimiehen luokse makaamaan. Aikansa siinä pötkötti ja kun tulosta ei tullut niin otti rullan. Nyt ei myöskään heti mennyt maahan kun mentiin näytölle ja jouduin pysähtymään ja siitä Rin sitten meni maahan. En siis etene näytöllä jos Rin ei ole maassa ja joutuu itse pohtimaan miten minut saa maalimiehen luokse. Seuraava oli taas samaan malliin ääniavulla ja tässä Rin meni taas maahan josta maalimies suorapalkkasi. Ei pitänyt palkata mutta toisaalta en usko että Rin käy maahan normaalisti kun joutuu itse tekemään etsintätyön.Enään en ehdikään tälläviikolla hakua Rinille järjestää, treenataan sitten esineruutua ja tottista mitä keretään. Viime viikolla teinkin hyvin epäonnistuneen esineruudun.. Alue oli hieman hankala, alaspäin viettävä rinne jossa keskellä iso kivi. Kooa teki ensin hommia eikä tuonut kumpaakaan alueella olevaa esinettä! No, Rin on tarkempi ajattelin ja hain Rinpulaisen hommiin. Rin toi heti ison kiven takana olevan esineen, tästä hajut kulkeutuivat kiven päälle ja täällä Kooakin hyppi muttei saanut tarkennettua hajua. Sitten takaesinettä etsittiin ties kuinka monta minuuttia. Alkoi jo sapettaa, Rin kuitenkin työskenteli hyvin. Otin Rinin hihnaan ja mentiin etsimään esinettä. Ja sitä ei löydy! Perhana! Jompikumpi koirista oli siis kuljettanut esineen paikkaan x ja sinne se oli hylätty.


Rin ajoi tämän ruudun jälkeen myös jäljen. Vanheni reilun tunnin ja viidellä kepillä. Huono jälki. Rin lähti janalla vinoon ja korjaukset eivät menneet hyvin. Nosti lopulta oikeaan suuntaan jäljen mutta hylkäsi tämän heti. Kehotuksella jatkoi ja nosti ekan kepin. Melkein kyllä sen hylkäsi.. Toista keppiä ei nostanutkaan ja ajoi vähän jäljen sivussa. Kolmas keppi oli hakkuuaukealla muiden keppien joukossa ja tämän Rin nosti hyvin. Sitten jäi taas yksi välikeppi.. Neljäs keppi oli vanhan metsäkoneenjäljen keskiosalla ja tästä Rin kyllä painoi ihan surutta yli. Testasin mitä tekee kun on tällainen ylitys tulossa ja meni pokkana vaan läpi. En päästänyt ja Rin oli ihan ihmeissään että miksi ei meno etene. Hetken tätä ihmetteli ja yritti pariin eri suuntaan kiskoa ja sitten nenä aukesi ja keppi löytyi. Näitä siis lisää. Aiemmin jälki myös kulki metsäkoneen jälkeä pitkin ja tätä hankalaa alustaa Rin ei olisi millään malttanut jäljestää vaan mentiin toista renkaan jälkeä pitkin mitä olisi pitänyt. Viimeinen pätkä oli niin että jälki kulki noin metrin päässä paljon kuljetulta hiekkatieltä. Tämän käännöksen Rin otti hyvin eikä paukannut tielle. Maa oli myös myllättyä hiekkaa ja tässä pysyi hyvin jäljellä. Samantien kun käännyttiin huomasin vaan että edessä on koiranulkoiluttaja! Rin ei vielä huomannut ja he taisivat kytkeä toisen koiransa. Sitten Rin bongasi koiran, pöhähti ja jatkoi kunnes tulivat rinnakkain noin parin metrin etäisyydelle. Mitä tekee Rin? Lähtee menemään toista koiraa kohti karvat pystyssä :D Sanoin että sooosooo ja Rin palasi jäljelle, väisti reilusti toiseen suuntaan ja kehotuksesta tuli takaisin jäljestämään ja nosti viimeisen kepin. Eli Rin kestää aika hyvin häiriötä jäljellä kun normaalisti Rin olisi saanut paskahalvauksen kun kohtaa koiran lenkillä. En tiedä oliko sillä merkitystä että esineruutu oli mennyt huonosti tai sille että mulla oli Venla reppuselässä mukana. Hän jatkuvasti hoki että "Koska ollaan perillä?" "Missä auto on?" :D


Sunnuntaina hakuhommien jälkeen tehtiin myös tottista. Rin meni ensin paikallaoloon johon yksi paukku. Tämä hyvin. Sitten seuruuta ja henkilöryhmää jossa Rin helposti vähän jätättää kun joutuu ulkokaarrokselle. Istuminen kahdesti ja tämä meni loistavasti :) Maahanmeno myös. Sitten tein yhden harjoitushypyn metrisellä suoraan palkalle ja jätin tähän koska keli hieman liukas. A-estenouto meni hyvin. Eteenlähetys tyhjälle ja hirmu hyvä mutta hieman hidas maahan kun etsi palkkaa. Ei noussut ekalla ylös ja lähti etsimään sitä palkkaa kun nousi. Tästä siirtymä uudestaan paikallaoloon ilman paukkuja ja tämäkin hyvin mutta Rin ei noussut taaskaan ekasta käskystä sivulle.


Lopuksi vielä muistio koulutuksesta :) Nuorten koirien tokoringillä oli Nina Manner kouluttamassa ja koska tilaa oli niin vein Rinin sinne tekemään enemmänkin kyllä pk-juttuja. Aloitettiin siitä että Rin sekoittaa jääviä, jos on joku liike alla niin ei kuuntele. Sain neuvoksi olla itse kummallinen kun peruuttelin ja annoin käskyjä. Tämä oli ohjaajalle yllättävän haastavaa :D Etenkin kun Nina sanoi että pitää kinkata takaperin ja vielä keskittyä meneekö Rin istumaan vai ei ja antaa asiaankuuluva palaute. Mutta Rin oikeasti ihmetteli miun liikettä eikä alkuun keskittynyt. Paineistui käsien heiluttelusta joten tätä pitää jatkaa. Nina myös sanoi että olisi hyvä korjata jos tulee asentovirhe, tätä en ole aina tehnyt. Puhuttiin myös Rinin vireen laskemista kokeissa ja että ei ole täysillä mukana sosiaalisessa palkassa, toisin kun treeneissä. Voisin opettaa Rinille että pitää aktivoitua kun otan itse jäykän asennon. Ehkä auttaisi tuohon kokeessa laamailuun ja opettaisi Rinille sitä että pitää itsekin olla aktiivinen eikä ohjaaja järjestä kaikkea sirkusta.


Toisella kierroksella näytin meidän pk-noudot :) Nämä menivätkin hyvin vaikka Nina niistä löysi huomautettavaa ;) Ensinnäkin Rin varasti tasamaanoutoon! Tätä ei olekaan ennen tehnyt. Vastapainoksi kun pääsi lopulta menemään niin nouto olikin hyvin vauhdikas ja Rin ajautui vähän ohi kapulasta. Irroitus huono, viime treeneissä Rin tarvitsi kaksi käskyä irroitukseen ja nyt piti itsekin todeta että meillä on ongelma. Sama irroitushaluttomuus toistui muissakin noudoissa. Hyppynouto oli hyvä, Rin vähän arpoi ponnistuspaikkaa takaisinpäin tullessaan. A-este oli uusi ja kapeahko ja tämän Rin kiersi takaisinpäin. Olisin saanut nopeammin huomauttaa. Uusinta menikin hyvin, Rin vaan ei ottanut kunnolla vauhtia ja räpiköi kapulan kanssa yli. Hyppäsi aaaaaiiiivan liian korkealta alas. Kaikki luovutukset olivat suoria mistä olin _todella_ tyytyväinen. Rin tuli vähän vinossa mutta korjasi itse itsensä suoraksi eteen :)


Tasamaanoudon kapulan ottoon tuli neuvoksi joko niin että hetsaan Riniä leluun ennen kuin lähetän (olisi kiire tulla palkalle) tai sitten niin että lähetän ja ennen kuin Rin on kapulalla niin kutsun Riniä. Ensimmäinen toimi paremmin joten jatketaan sillä. Irroitukseen pitäisi tulla enemmän aktiivisuutta Rinin puolelta. Nyt niin että kun sanon "Irti!" niin painan kapulaa kevyesti Riniä kohti ja tästä Rinin pitää itse vetää päänsä pois kapulasta eikä niin että minä kiskaisen kapulan hampaista irti. A-estettä olisi hyvä harjoitella valjaissa, ehkä sitten talvella..Hyvä koulutus ja hyvin tarpeellinen vaikka meillä ei sen isompia harmeja tälläkertaa ollutkaan :) Nyt sitten vaan tehdään kivoja juttuja loppuviikko ja mennään hyvillä mielin kokeeseen. Ja yritän olla Rinille yhtä hyvä ohjaaja mitä Kooallekin enkä sortua jännittämään ja muistan luottaa Riniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti