perjantai 15. joulukuuta 2017

Rin mölli EVL


Kooa yritti kysyä Nanolta saako tulla viekkuun

Nano ei ihan hyväksy :D

Hieman on blogin kirjoittelu ollut jäissä kun näin joulun alla on aika paljon puuhaa.. Mutta treenattu on ja on ollut kivaa :) Vielä en ole ottanut lämpimään halliin kuukausikorttia mutta ehkä senkin aika tulee jossain välissä. Kylmässä hallissa treenit toimii näillä keleillä vielä ihan siedettävästi.

Rinin paikallaoloihin olen taas kiinnittänyt huomiota. Nyt tuntuu että olen saanut tilanteen siihen malliin että Rin ei ota viereisistä koirista niin kovaa ahdistusta ylleen mutta ahdistuu nyt tällä kertaa liikkurista.. Mutta sitä onkin helpompi treenata kun hankkia niitä vieraita EVL-tasoisia koiria! Rin on tehnyt nyt yksin paikallaolotreeniä niin että aloitan koemaisesti, poistun näkösuojaan hetkeksi ja sitten liikkuri käskyttää ja liikkuu takana. Välillä liikkuri voi myös kävellä vähän raahaten ja antaa muiden koirien käskyjä. Odotan että Rin katsoo minua niin että ne korvatkin katsovat minuun.. Pystykorvaisen koiran etuuksia on että näkee korvista missä ajatus kulkee. Kun korvat on mukana niin käyn kehumassa. Välillä Rinin on ihan pakko myös kääntää katsetta taaksepäin, jos tekee sitä ihan turhissa paikoissa niin näistä olen torunut. Näitä on  tehty useampi setti ja välillä olen saattanut käskeä Rinin maahan mutta pääosin on saanut istua.

Sitten Rin on juossut ensin kahden tolpan ympäri harjoitellen stoppeja ja seuraavaksi yhden tolpan ja tästä putkeen. Ensimmäisellä kerralla tolppien kanssa Rin nimittäin oli aika lahna ja meni sellaista mukavaa laukkaa. Putkella sain vähän enemmän vauhtia Rinin tassuihin vaikka pystyisi silti parempaankin. Parilla kerralla jouduin muistuttelemaan Rinille äänenkäytöstä kun meinasi haukku jäädä päälle. Stopit olivat kovemmalla vauhdilla parempia. Kerran unohtui seiso kokonaan! Kierrätin Riniä saman tolpan ympäri uudestaan ja uudestaan ja pääosin istui joka kerta. En päästänyt putkeen välillä. Sitten jouduin laittamaan Rinin ihan tauolle kun mitään muutosta ei tapahtunut. Vauhti yllättäen pysyi kyllä hyvänä kokoajan! Tauon jälkeen Rin sitten pysähtyi seisomaan. Erävoitto!

Eteenlähetyksiä olen myös tehnyt ja ne on olleet todella hyviä. Nyt olen juoksuttanut Riniä pallolle ja huomaan että alkaa flänkätä pallolle vasemman kautta. Kaartaa vasta lopussa niin en tiedä pitääkö tähän puuttua. Voi olla että seuraavalla kerralla Rin joutuu juoksemaan kosketusalustalle ihan vaan varmuuden varmistamiseksi. Ajatus Rinillä on myös ollut voimakkaasti eteenpäin mikä on hyvä.

Ohjatussa ja kierto-ohjatussa harjoittelen nyt Rinin kanssa ilman käsimerkkejä ;) Ottaa niin hyvin suunnan katsekontaktista että kokeilen miten tämä toimii. Ja on toiminutkin aika kivasti! Tein useamman haun putkeen ohjatun kapuloille niin siinä alkoi vähän arpomaan. Merkin kierto alkuun hieman takerteli mutta nyt on alkanut tasainen vauhti molemmin puolin löytymään. Tunnistusnoutoa on tehty paljon ja tässä Rin on jostain syystä nostanut todella usein Paulan koskeman kapulan! Mitä ihmettä!?! Kotitunnarit menevät kuitenkin hyvin. Olen paljon palkannut pelkästä nostosta suoraan leluun. Mutta toistoja on tullut paljon. Rin myös haistelee todella huonosti ja jättää oman nostamatta vaikka selkeästi sen tsekkaa. Välillä olen jopa kutsunut Rinin pois kapuloilta. Tätä pitää pohtia.

Rin kävi myös möllitokoissa kun Kati sellaiset hallillaan järjesti! Kaikki meni todella hyvin :) Pientä treeninpuutteesta johtuvaa virhettä löytyi mutta tärkein eli fiilis oli kunnossa. Vaikka Rinin haukahteluun hallin ulkopuolella meinasi mennä taas hermo ja oltiin eri mieltä saako haukahdella jos tehdään vaikka kaukokäskyjä. Olin unohtanut treenikassin myös toiseen autoon ja poikkeuksellisesti meidän ykkösautossakaan ei ollut _yhtään_ lelua mukana. Olisin muuten palkannut Rinin kehässä. Nyt oli lihapullia mutta Rin otti niiiin hyvin sosiaalista palkkaa vastaan että pohdin lihapullien olevan mahdollisesti jopa rankaisu Rinille joten jätin ne syöttämättä. Ekan kehän jälkeen oli jopa niin hyvä fiilis että kehuin Riniä vaan hurjasti enkä palkannut ollenkaan, vein vaan autoon. Toisen kehän jälkeen sai autolle menessä yhden lihapullan.

Ekassa kehässä aloitettiin seuruulla. Rin ei ole hallissa käynyt pitkään aikaan ja aloituspaikalta jo alkoi vähän kyttäämään Katia joka liikkuroi. Kun mentiin kohti niin Rin myös väisti Katia ja sitten paransi. Seuruu oli kyllä ihan rinmäisenkamalaa. Tunnari oli hyvä ja varmanoloinen! Luoksetulossa Rin istui seisomisen. Teki tätä sitten perään treeneissäkin.. Hyvä maahan. Ruutu.. No. Tämä oli vähän omakin moka. Valmistelin Rinin ja lähetin ja kun Rin oli juoksemassa tajusin että helvetti! En näe ympyrän merkkejä eikä mulla ollut mitään hajua mihin Rinin pysäytän :D Rin siis meni vähän pitkäksi ja kaarsi sinne vasemmalle minne on flänkkäillytkin. Korjaukset eivät toimineet. Lähetin lopulta ruutuun ja taas muistin lopussa että Rinhän pitää pysäyttää! Tämä tapahtui turhan myöhään joten Rin kiskaisi ruudun takanarun mukaansa ja oli ulkona ruudusta. Tästä jälkikäteen pohdinkin että koska Rin on niin kiinni miun katseessa niin saan Rinin parhaiten ohjattua jos ensin katson sinne minne Rinin haluan. Herkästi tulee vaan tuijotettua Riniä mutta paras voi olla että katson sinne minne haluan Rinin ja annan ohjeet. Tämä menee treeniin ja kokeiluun.Toisen kehän ensimmäinen liike oli ohjattu nouto ja Rin oli selkeästi vähän hämmästynyt tilanteesta eikä tiennyt mikä liike on tulossa. Haukahti merkille menossa mutta meni reippaasti. Treeneissäkin merkille menot on nyt olleet hyvällä vauhdilla! En antanut käsimerkkiä vaan katseella merkkasin kapulan ja toi hyvin, perusasentoon siirtyminen jäi hieman vajaaksi. Näitä pitää muistaa treenata. Zeta oli Rinillä hyvä. Istu -käskyä olen muuttanut napakammaksi ja se voi auttaa istumisvarmuuteen. Kiertohomma oli todella hyvä, hienosti Rin bongasi merkin ja teki tiukan käännöksen. Seisominen stoppina ja Rin melkein istui. Taas ilman käsimerkkiä kapulan haku hyvin (taisi ehkä inasen ennakoida käskyä..) ja huono perusasento. Kaukot treeniin nähden olivat todella hyvät!Paikallaolot olivat se jännittävin. Rin oli reunassa ja mulla oli suunnitelma että en kutsu Riniä luokse. Mutta sitten Kati liikkuroikin väärinpäin ja Rin oli ensimmäinen kutsuttava joten menin vähän sekaisin ja päätin kutsua. Istuminen siis hyvä ja rauhallinen mutta kun Kati aloitti käskyttämään maahan niin Rin kävi maahan. Nostin käsimerkillä ylös. Kun Kati oli Rinin kohdalla niin Rin kääntyi voimakkaasti katsomaan Katin suuntaan. Eikä meinannut päästä tästä irti. Totteli kuitenkin maahan -käskyä. Makuun aikana Rin kuitenkin vähän äänteli. Luoksetulo hyvä mutta sitten otti valtavasti painetta muista luoksetulevista koirista ja kävi huutamaan. Käskin ottamaan nenäkontaktin mutta ei malttanut. Tätä pitää myös paljon enemmän harjoitella, vähän hankala harjoitteluasia vaan :(
Kooan rallytokot etenevät hyvin :) Kooa on harjoitellut pyörimistä miun edessä myötäpäivään ja nyt alkaa takapää toimia paremmin oikeallakin! Kooa on hiffannut että tassuja voi liikuttaa toiseenkin suuntaan ;) Puolen vaihto edestä alkaa onnistua hyvin vasemmalta oikealle mutta toisin päin tehtynä Kooa herkästi pyörähtää ympäri. Putken kanssa mielentilaa on rakennettu paljon. Teen paljon lähestymisiä ja putken suulla teen nopean käännöksen johonkin suuntaan. Kooa jää tuijottamaan putkeen ja on siis myöhässä käännöksen jälkeen. Jos tsemppaa ja on nopeasti mukana ja oikealla puolella niin kehun mutta jos on hidas ja etenkin jos puoli vaihtuu niin soo soo Kooa.

Hyppyjen kanssa kokeilin nyt niin että sanon yhden hypyn jälkeen seiso  -käskyn. Lähestymisiä joudun tähänkin tekemään paljon enemmän kuin hyppyjä, silloin saa mennä jos mielentila on hyvä. Eteentulo seisomaan ja siitä peruutus. Jälkimmäinen osa sujuu Kooalta hyvin, vähän kaartaa sivuun mutta eteen ja seisomaan on hankala.

Kisaamaan ei olla ihan heti menossa. Ilmeisesti rallytokokin aiheuttaa Kooalle lihasjumeja ja se tietää myös pissan tiputtelua :( Aloitin Kooalle pitkästä aikaa Propalin-lääkkeen tiputteluun. Ei kestä pää kun on lattia jatkuvasti k*sta täynnä. Tällä on doping vaikutus, joten pitää sitten taukoilla kun kisat on tiedossa. Vanhuus on tullut myös Kooan nahkaan kun löysin pienen rasvapatin Kooasta hieronnan yhteydessä. Ja sitten joko Kooa on pienentynyt tai muut (uros)bortsut alkavat näyttää Kooan rinnalla jättiläisiltä :D

Rin, Kooa, Noki ja Nano

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti