torstai 1. helmikuuta 2018

Toko ja rallytokoa oppimassa


Tällä kokoonpanolla lenkkeiltiin vuoden ensimmäinen lenkki :)

Hieman on vierähtänyt aikaa edellisestä kirjoituksesta. Treenit ovat pysyneet yhtä muuttumattomina, Rin treenaa aina kerran tekniikkaa ja toisen kerran paikallaolon liikkurihäiriötä. Alkaa jo hieman puuduttamaan :) Parin viikon taukokin mahtuu kun olimme koko perhe kipeänä. Onneksi ihanat Laura ja Tosca hakivat Kooan ja Rinin muutaman kerran lenkkeilemään niin ei tullut koirilla ihan niin paljoa takapihaulkoilua! Yllättävän hyvin molemmat kestivät lenkittömän ja toimettoman hetken vaikka kyllä Rinissä intoa riitti kun vähän jaksoin tokoilla sisällä.

Kooa kävi sunnuntaina rallytokon koulutusohjaajien koulutettavana. Tämä olikin sinällään helppo nakki kun piti vaan ilmestyä paikalle ja radan pätkä oli suunniteltu valmiiksi! MES-ratoja ja kyllä oli meille keksitty inhoja ansoja! Kiva olikin testata miten Kooan treenit tukevat mahdollisia ratakällejä. Ensimmäisellä radalla oli heti ensimmäinen kyltti puolen vaihto edestä. Tätä olimmekin harjoitelleet ja sujui ihan kohtalaisesti. Mitä nyt toisella kerralla näytin väärää käsimerkkiä, nämä monet käsimerkkimuunnokset eivät todellakaan tule vielä selkärangasta. Sen jälkeen oli perushelppoa kunnes tuli putkeen lähetys oikealla seuraten. Tämä yllättävän iisi ja Kooa piti hyvin myös kontaktia loppuun asti ja tuli putkesta ulos hyvällä kontaktilla. Sitten haastava valkovuokko mutta oikealla seuraten on se Kooalle helpompi. MUTTA täten siis paluu taas putken suuntaan! Ensimmäisellä kerralla Kooa tuijotti putkeen ja käännös vasemmalle kyltillä jouduin Kooaa vähän puskemaan mutta uusinnoilla oli jo paremmin mukana. Putken lähestymisharjoitukset maksavat itsensä takaisin ;)

Toisella kierroksella oli hieman enemmän pituutta radalla ja hankaluuksia myös. Nyt oli merkille lähetys niin että takana oli pujottelumerkit. Tästä heti jälleen kerran valkovuokko ja nyt sinne haastavampaan suuntaan. Sitten oikealla olleen askel vasemmalle ja seuraavaksi paikallaan käännös vasemmalle. Tästä kun selvisi kunnialla niin oli koira eteen ja peruutus. Loppu olikin helpompaa :) Ensimmäisenä meillä kosahti rata aivan totaalisesti merkiltä kutsumiseen kun Kooa tulikin yllättävän hitaasti ja minä kävelin (tietysti) normi nopeudella niin kappas kun Kooa olikin sivulla vasta silloin kun piti valkovuokkoa jo tehdä. Neuvoksi hidastaa reilusti ja nyt sujui hyvin kun sain Kooan viriteltyä. Merkille meno myös oli haastavaa kun Kooa meinaa lähteä virittelyistä tai sitten jumiutuu lukkoon johonkin muuhun kohteeseen kuin itse merkkiin. Tämä ollaankin vasta hiljattain otettu treeniin. Huonolla menestyksellä. Onneksi jos Kooa menee vinoon niin kyllä toisella ohjauksella löytää merkille.

Muuten oli paljon vinoutta liikkeissä, etenkin tuo askel vasempaan. Sen otinkin kotitreeniin heti. Myös eteentulot ovat aavistuksen vinoja. Näissä aina tulee mieleen että johtuuko vinous vain treenaamattomuudesta vai sitten että Kooalla tekee kipeää tietyt asennonvaihdot :( En haluaisi sitä ainoaa lajia jättää Kooalta pois kun Kooa ei miusta ihan vielä täyseläkkeelle joutaisi. Etupää kyllä Kooalla on taas selkeästi kipeä ja nyt kokeilen mitä pieni kipulääkekuuri tekee rallytokon liikeharjoituksille. Muuttuuko suorittaminen yhtään helpommaksi ja johtuuko Kooan "mulkosilmä" ilme kivusta vai siitä että paineistuu epäonnistumisesta. Kumma kyllä ajatella että Kooa paineistuu.. Vanhemmiten on muuttunut herkemmäksi. Ja varmasti myös kastrointi tekee oman osansa.

Sitten taas rallytokoon. Tuli paljon huomautuksia miten EN saa tehdä liikkeitä ja paljon vinkkiä jotta en ottaisi turhia pistemenetyksiä! Tässä listattuna:


  • Älä taputa reiteen kun kutsut Kooaa. Joo, tämä on tullut vasta MES-luokassa kun kerron kummalle puolelle Kooan pitää tulla seuraamaan. Näin siis ei saa tehdä, hyi hyi. Asia korjaantui niin että nostan esim. oikean käden sivulle ja annan "Viereen!"-käskyn joka tarkoittaa suoraan oikealle sivulle tuloa.
  • Älä pysäytä hyppyjen välissä! Näin olen harjoitellut sarjahypyn mutta nyt kun asiasta kysyin niin tuli heti että sooosooo. Oli siis puhetta että koira ei saa pysähtyä radalla kun tietyin ehdoin. Josta päästäänkin seuraavaan:
  • Älä anna Kooan pysähtyä puolen vaihto edestä kohdassa. En ole tätä ajatellut mutta Kooa saattaa välillä jämähtää hetkeksi ihmettelemään. Ei siis saa näin tapahtua mutta itse saan pysähtyä :)
  • Älä mene liian lähelle kylttejä. Multa loppuu tila ja sitten tulee helposti otettua apuaskeleita. Unohdan liian helposti sen että on ok jos vaan itse käyn suoritusalueella. Ei tartte änkeä Kooaa siihen.
Hyvin hyödyllinen käynti sääntöjen kannalta!Ja sitten se toinen kerta kun on kamera ollut mukana..
Rin kävi Korrien koulutuksessa. Meidän nuorten koirien tokoringillä oli koulutus ja koska vapaita koirakkopaikkoja oli niin Rin sai sitten lähteä niitä täyttämään :) Pekka kysyikin heti että miten on Rinin ampumisharjoitteet sujuneet. Olin ihan vaan että ööö tota. Ei muuten olla kertaakaan ammuttu syksyn kokeen jälkeen... Siitä tuli hieman noottia että nyt jos koskaan kannattaa aloittaa taas ja niinhän se on! Kohta alkaa pk-kausi! A-este- ja hyppyharjoituksia olenkin jo suunnitellut ja toteuttanut.

Aiheeksi Pekan kanssa otin TAAS kerran paikallaolot ja näytin mitä Paulan kanssa olimme harjoitelleet. Mukana oli myös ihmisiä käskyttämässä mielikuvituskoiria. Rinillä meni yllättävän hyvin! Nyt muuttujina oli halli ja ihmiset mutta liikkurina toiminut Paula oli vakio. Rin hieman käänsi korviaan ja meinasi kääntää päätään mutta päättikin keskittyä eteen. Maahan käskyllä meni hieman porrastaen mutta en viitsi tätä korjata. Tästä kehuin ja sitten tehtiin niin että ensin kutsuin Rinin ja sitten muut kutsuivat mielikuvituskoirat. Rin oli hyvin sivulla. Sitten toisinpäin ja nyt Rin kiihtyi paikallaollessaan senverran että omalla juoksupätkällä tuli pieni "Hau!". Eli jatketaan samalla mallilla ja lisätään sellainen treeni että menen itsekin taakse kävelemään ja Rinillä lelu tai nami targetiksi miun paikalle. Tätä pitää tuijottaa vaikka takana tapahtuu. Pekka oli samaa mieltä miun kanssa että taakse ei kuitenkaan pidä viedä mitään liian vahvaa häiriötä vaan pitää asiat kokeenomaisena. 

Kerran otin irtovuoron Katin hallilta tokoryhmään ja tein tämän "liikkuri kävelee Rinin takana ei saa Rin huomioida" -harjoitteen alkuvuodesta. Täällä kun oli vieraita koiria, vieraita ihmisiä ja vieraampi halli niin Rin oli ihan kamalan näköinen ja taas vaan otti niin päähän koko homma kun tuntuu että ei tämä mihinkään etene. Mutta ehkä se etenee. Toivottavasti. Rin myös tällä kerralla ei osannut taaskaan tunnaria. Siinä on ollut paljon ongelmia ja otin kokeenmaisen ihan vaan kokeiluna. Huonoa haistelua eikä saatu kahdella yrityksellä omaa minulle. Jätin tämän tähän ja Riitalle otinkin aiheeksi tunnarin :)

Riitta neuvoi palaamaan alkuun tunnarin kanssa niin että alkuun vaan oman etsintää ja sitten vieraita lähelle mutta oma piilossa ja taas oma vähemmän piiloon jne. Kunnes kisamaisesti. Yhden treenin aikana. Tämä meni Riniltä hyvin ja teki varmaa työtä. Näissä palkkana pelkästään kehu koska kotona tehdessäni huomasin että Rinin intensiivisyys ja vauhti kasvoi kun pelkästään kehuin. Alan hiljalleen ymmärtää kuinka paljon pelkkä kehu Rinille merkitseekään! Hurjaa. Pekan paikallaolotreeneissä en antanut Rinille yhtään namia tai palloa. Pelkästään kehuin ja se kyllä oli Rinille selkeästi arvokkain palkka. Itse tunnariin sain vielä sellaisen neuvon että voin tehdä pitkän tunnari rivin ja jos Rin menee omasta ohi niin saa haistella rivin loppuun mutta sitten kutsutaan pois. Näin saisi ehkä Rinille kerrottua että omaan kannattaa heti reagoida.

Näytin vielä hieman meidän seuraamista kun edelleen ongelmana on Rinin päänpudottelu. Ja tajusin että koska olen pitkän aikaa pyytänyt Riniä täppäämään käteen heti ekalla askeleella niin tämä on vähän jäänyt päälle käsimerkkinä mutta ei ole Rinille mennyt kaaliin. Eli pitää hieman apuja alkaa häivyttämään. Neuvona niin että ilman mitään kriteerejä seuruuseen lähdöstä suoraan palkka. Kuulemma tämä on auttanut pään nostamiseen. Kokeillaan :) Rinin täppäys pitäisi saada myös voimakkaammaksi ja enemmän ylöspäin. Nyt Rin on hyvin korrekti nenänsä kanssa. 

Ja koska tuli noottia ampumisesta niin heti sunnuntaina ryhdistäydyin ja kävimme ampumassa! Joutui kyllä kävelemään kentälle tieltä kun yllättäen kaikki oli lumen peitossa. Rin tiesi tasan tarkkaan mitä oli tulossa. Pää heti sivuun ampujasta ja olo oli surkea. Ensimmäinen hetki ilman paukkuja ja kävin Rinin vapauttamassa. Sitten uudestaan ja nyt Rin oli vähän parempi mutta hemmetin pyssy piti pahaenteiset naksahdukset ja näistä Rin otti selkeästi kipinää. Kun tuli pamaus niin yllättäen Rin tästä selkeästi rentoutui! Siirtyen kauemmaksi taas yksi pamaus ja vielä kauempaa kolmas. Rin oli todella hyvin nämä <3 Hyvä Rin!!

Rin teki perjantaina myös pienet estehyppyharjoitukset matalalla esteellä ja tässä Rin ei malttaisi ottaa apuponnistuksia ennen hyppyä vaan hyppäisi mielellään kaukaata. Tähän pitää keksi jotain. Teimme myös tasamaanoutoa joka oli hyvä! Nopea kapulannosto ja hyvä vauhti, kilon kapulalla tietty :) Tästä se kausi alkaa! Pk tuntuu niin kivalta kun voi keskittyä oikeasti liikkeisiin kun niitä ei ole paljon ja osa-alueet ovat selkeitä. Pysähdy nopeasti. Nosta nopeasti. Ole suora. Kun taas tokossa. Pidä silmät eteenpäin. Kierrä samanmuotoisella kaarella. Jätä turhat kartiot huomioimatta. Älä liikuta takajalkoja. Muista tehdä pomppuna. Josko se olisi vaan enään yksi koe..

Ja tällä viikolla yksin hallille tokoilemaan. Rinille oli ilmeisesti liikaa kun tuli ahdistushaukkuja ja juoksemisia vähän silloin ja tällöin. En ymmärrä. Saatiin jotain silti aikaiseksi. Riitan neuvomaa liikkeelle lähdöstä palkkausta tein mutta tästä Rin meni vähän kipsiin. Tälläkertaa treenit olivat hieman pk-painoitteiset joten jatkettiin juoksuseis harjoitteilla. Peruutellen ensin ja nyt Rin malttaa hyvin olla paikallaan vaikka jatkan matkaa. Vaatii käsiapua pomppustoppiin vaikkakin pysähtyy kyllä napakasti ihan ilmankin pomppua. Sitten tein 2kg noutoa :) Ensin muistutin parilla vauhdittomalla nostolla että haloo, tää painaa aika paljon. Sitten nouto ja ensimmäisellä kerralla Rin joutui uudemman kerran hakemaan otetta mutta toistolla otti ensimmäisellä kerralla nopean noston ja vauhdikkaan paluun. Kolmas kerta vielä ja tämä myös hyvä.  Sitten pk-esteen ponnistuspaikan hakua ja tälläkertaa otin pumpperin auttamaan. Nyt Rin ei hypännyt liian kaukaa vaikkakin kynnet rapsuivat pumpperiin. Nostin 80cm asti ja kaikki hypyt hyviä.

Toisella kierroksella piti ottaa kolmen liikkeen palkaton. Ensin seuruu, sitten luoksetulo ja ruutu. Seuruussa Rin ihan ok. Luoksetulo oli stoppeineen todella hyvä! Tyhjään lähetykseen jouduin hetken hakemaan Rinini suuntimaa oikeaan mutta lopulta oltiin yhtä mieltä minne juosta. Ehkä aavistuksen kaarsi oikealle mutta parempi näinpäin kun että kaartaa ruutuun päin. Sitten ruutuun ja pysäytyskäskystä Rin menikin sitten maahan. Ja uusinnalla ja sitä seuraavilla monilla uusinnoilla tuli hyvin selväksi että joko Rin oli paineistunut tai sitten Rin on autuaan tietämätön mitä ruudussa pitikään tehdä. Yhden uuden eteenlähetyksen otin ja Rin meni taas maahan. Sitten ilman eteenlähetystä mutta nyt Rin jäi ruudun etureunaan. Siirryttiin lähemmäksi ja näytin paikkaa niin jälleen kerran tarjoaa etureunassa heilumista. En pysäyttänyt niin ei uskaltanut jäädä oikealle paikalle vaan alkoi haahuamaan heti. Helvetin kiva päätös. No sitten sain Rinin lopulta menemään oikeaan kohtaan ruudussa ja olemaan puoli millisekuntia paikallaan ja tästä jessasin. Tietääpä mitä taas seuraavalla kerralla tehdä.. Hemmetin toko!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti