torstai 29. maaliskuuta 2018

Virittelysanojen teho


 Etenkin Rinin kanssa olen alkanut käyttämään paljon virittelysanoja ennen liikkeitä. Kooalle on ollut käytössä vaan "Tehdään zeta" ennen zetaa (no mitäs muutakaan..) mutta myös ennen pk-istumisliikettä. Tämä virittely pääosin tokossa erottamaan se milloin merkille juostaan ja milloin sinne ei juosta. Paikkaistumiseen oli "Istutaan" -virittely. Sitten virittelin pk-eteenlähetyksen fyysisesti mutta tässä kaikki mitä kisoissa käytin. Rinille olen käyttänyt luontevammin virittelyitä ja Rin tuntuu niitä tarvitsevan enemmän kuin Kooa. Rinillä on virittelyt oikeastaan kaikkialla muualle paitsi seuruuseen ja tunnariin. Kaukot ja luoksetulon erottelen vaan jättösanalla. Nyt olen alkanut myös viritellä Rinin pk-jääviä, jokaista erikseen.

En ole koskaan ollut varma miten virittelysanat koirien mielessä rakentuvat. Tuleeko niille selkeä mielikuva liikkeestä mitä tullaan tekemään vai esimerkiksi ajatus siitä mitä ei ainakaan tehdä. Mutta nyt löytyi yksi Rinin virittely sana millä on hyvin suuri vaikutus. Nimittäin pk-paikallaolon virittely "Makoillaan". Tämän käytön olen aloittanut viime kesällä kun tein Rinille pitkiä paikallaoloja ja muutenkin kun ammuttiin. Nyt talvella virittelysana on unohtunut ja eikä sille oikein ole ollut käyttöäkään. Tiistaina olin Katin hallilla ja ajattelin loppuun tehdä Rinille pidemmän paikallaolon. Olin kävelemässä Rinin kanssa valitulle paikalle ja sanoin että "Makoillaan". Ja Rin pysähtyi kuin seinään. Rinin mielessä tapahtui samalla se ajatus että nyt kaikki pienet Rinit ammutaan. Rin on tätä stoppailua tehnyt aiemminkin kun olen kuljettanut Riniä paikallaoloon mutta olen kuvitellut sen olevan enemmän paikasta johtuvaa, paikallaolot nyt on aika usein suht samoissa kohdissa kentillä. Mutta hallissa nyt tietenkään Rinille ei ole koskaan ammuttu ja halli ei vastaa kenttää joten ainoa vaihtoehto on että Rin yhdistää virittelysanan hyvin voimakkaasti epämukavaan ampumiseen. Seuraavaksi joudun pohtimaan mitä teen. Onko parasta

a) Käyttää virittely sanaa edelleen joko ammutaan tai sitten ei ammuta
b) Käyttää virittelyä pelkästään kun ei ammuta jotta sanasta Rin ajattelisi turvallisia ajatuksia
c) Lopettaa virittely sanan käyttö

Viimeisessä vaihtoehdossa en näe isompaa ongelmaa. Koirat oppivat tilanteet ja en usko että Rin sekoittaa pk-paikallaoloa esimerkiksi pk-luoksetuloon. Tai ainakin riski on pieni. Ensimmäisen vaihtoehdon riski on siinä että jos jo nyt Rin pistää liinat kiinni ja joudun käskemään Rinin uudestaan mukaan paikallaolopaikalle niin mitä jos Rin päättääkin ottaa hatkat kun tietää mitä on tulossa. Jäljelle jäävä vaihtoehto b taas pitää mukanaan sen että jos Rin oppiikin "Makoillaan" sanan tarkoittavan sitä että pieniä Rinejä ei ammuta mutta sitten yhtäkkiä kokeessa halutaankin ampua pienet Rinit! Tuleeko tästä pelkästään "OMG, cool, ehkä en kuolekaan" vai enemmänkin "OMG! Maailma loppuu, parasta paeta kun voin". Ja sitten ollaan taas liemessä. Hallissa paikallaolossa Rin myös kokoajan odotti laukauksia. Toisaalta usein kun laukaukset ovat tulleet niin niiden jälkeen Rin on rentoutunut. Hankalaa.

Sitten Rinin hallitreeneihin. Katin hallilla tiistaina siis meni todella hyvin jälleen kerran. Rin oli rento yleisessä paikallaolossa ja omalla vuorolla tulikin Rinille koirat mukaan EVL-paikallaoloon. Viime kertaan verrattuna Rin oli hieman ahdistuneempi kun Kati käveli takana ja makuuseen siirtymiseen tarvitsi kaksi käskyä kun luimuili taaksepäin. Muutoin makuu hyvällä mielentilalla. Tästä vapautus ja sitten tehtiin niin että kutsuin Rinin ensin ja Rin odotti sivulla muiden koirien luoksetulot. Tämä oli myös hyvä. Jatkettiin Rinin kanssa lyhyellä seuruulla ja tämän jälkeen ruutu. Nyt eteenlähetys meni taas ruutuun päin vinoksi, sinne Rin kyllä tarkensikin. Tällä kertaa onni ei ollut myötä korjauksessa ja unohdin itsekin katsoa korjauspaikkaan päin. Jos katson Riniin kun annan käskyn niin Rin jää katseeseen kiinni. Toisella lähetyksellä meni paremmin suoraan ja tästä loppu menikin hyvin. Tein vielä uuden eteenlähetyksen toiselle puolelle hallia niin että oikealla puolella oli merkkejä. Rin fokusoi näihin ja neljännellä kerralla suostui niistä luopumaan ja meni eteen. Rin on senverran nopea että kun merkkaan oikean suunnan niin Rinin silmät herkästi pyörivät kohta taas ympyrää ja suunta vaihtuu..

Yksin kävin treenaamassa lauantaina ja keskiviikkona. Lauantaina mentiin saman kaavan mukaan, ensimmäisellä kierroksella ahdistutaan ja mennään toimintakyvyttömäksi ja toinen kerta parempi. Tällöin aloitin kapulan heittelyllä ja eteentulolla kun se oli Rinistä edellisellä kerralla hauskaa. Ei ollut enään. Ensimmäinen meni hyvin, haukkujen kera tosin, mutta sitten alkoi taas alamäki. Alkuun pöhkimistä kapulalle mennessä ja/tai tuodessa ja lopulta tämä yltyi haukuiksi. Kokeilin jääviä, ei onnistu jäi jumiin eikä keskity. Eli autoon. Toisella kerralla paremmin jälleen kerran.

Keskiviikkona menikin onneksi paremmin. Nyt kokeilin aloitustreeniksi pk-kapulanhakusiirtymiä koska ne ovat olleet Rinillä hyvän mielentilan harjoiteita. Ja sitä olivat nytkin. Ei tullut täyttä toimintakyvyttömyyttä ja Rin suoriutui näistä ihan ok. Haukkua tuli kun leikki lelulla (nyt siis lelukin kelpasi ja rallatteli sen kanssa ympäri hallia) mutta tälläkertaa Rin ei ahdistunut. Tein erilaisia siirtymiä ja Rin pääsi myös noutamaan. Loppuun otin juoksusta seis, luoksetulo, kapulan haku, nouto ja vielä siirtymä esteelle setin ja tämän Rin suoritti hyvällä mielentilalla. Treeni päättyi. Toisella kerralla otin seuruuta, Rin ei ahdistunut. Sitten hyppytekniikkaa pk-esteelle muutaman kerran verran.

Kooalle oli keskiviikkona häiriönä putki, iso merkki ja tämä putken suuta kohti. Vastapäätä merkille lähetyspaikasta oli myös useampi merkki. Tehtiin ensin kaikkea muuta ja sitten mentiin merkille. Kooa hienosti bongasi ja lukitsi merkin vaikka sen takana oli putki! Tässä ainoastaan sanon Kooalle tiukan "Istu!" -käskyn koska muuten "Missä merkki" virittelyssä nostaa pyllyn. Kooa näppäränä poikana alkaa nyt jo onneksi tästä "Istu!" -käskyllä bongata merkkiä :D

Niin odotan jo kevättä ja kesälajeja mutta täällä vaan pakkasta riittää :( Niin masentavaa. Onneksi tottista on kiva tehdä ja vähän haaveilla sulista kentistä ja metsistä. Kaiken muun ikävyyden lisäksi miun kameran pitkän putken tarkennus meni rikki ja joudun sen lähettämään korjaukseen. En omista kunnollisia lyhyitä putkia mutta pitää tulla nyt toimeen sillä mitä on..

Lunta ja lisää luntaRin on ihan karvaton tällähetkellä :D2 kommenttia:

 1. Gava on kova ennakoimaan, käytän kyllä virittelysanoja lähes joka liikkeeseen. Alkuun zetassa se pysähteli ilman käskyä ja luoksetulossakin tekee samaa. Zeta saatu hyvälle mallille, pyysin vain takaisin seuraamaan. Virittelyn poisjättäminen olisi taas ongelman kiertämistä ja voisi tehdä esim stopit sitten seurauksessa tms jos ei tietäisi mikä liike on. Ja on niitäkin kun kaukoissa koira noussut tai juossut luokse. Sama esim paikkiksessa maahanmenon virittelyssä nuorikoira voi mennä maahan, mutta opetetaan että vasta käskystä.
  Eihän sitä tiedä teillä onko se sitä ampumista vai vaan jäävän/paikallaan olon ennakoimista. Käyttäisin samaa käskyä ja vähentää vaikka sitä ampumista ja katsoo onko eroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ajattelin kokeilla, jos vaan käytän ja käytän virittelysanaa ilman ampumista niin toivottavasti reaktio pienenee. Tänään juuri kokeilin hallilla niin tulee onneksi hyvin mukaan vaikka tekee stopit eikä ainakaan vielä lähde karkuun :D Ja sittenhän näkee meneekö Rin taas huonompaan suuntaan mielentilaltaan kun ampumiset tulevat takaisin treenikuvioihin. Ulkokentille tuskin pääsee vielä useampaan viikkoon.

   Poista