lauantai 19. toukokuuta 2018

Hirmuisesti jälkeä

Rinin tiistain löydöt. Rin on hieman muikeana kun taustalla haukkuu koira ja pitää keskittyä myös poseeraamiseen.

 Rin on ollut hyvin aktiivinen keppien etsijä. Ja hyvin niitä on löytynytkin! Rin on ajanut reilun parin kilometrin verran jälkeä, tehnyt jana/ekan kepin nostotreeniä ja löytänyt viisi esinettäkin. Kooa parantelee suutaan, mitään ongelmia ei onneksi ole ilmennyt. Kooa ajoi myös yhden kepittömän jäljen ollen hirmu pätevä, tietenkin. Jana meni vähän vinoon ja Kooa otti ilmavainulla Paulan metsäänmenoreitin tuoksun nenäänsä. Papparaisten etu että näin saa toimia :) Jäljen lopussa olikin yllätys kun löytyi herkkupurkki!

Sunnuntaina Rinillä oli haastava jälki, tallattiin tarkoituksella jäljet ristiin Nanon jäljen kanssa. Ei tosin tajuttu miettiä sitä että kun Nanon jälki ajetaan ensin niin Rinille tulikin sitten isompi häiriöbaana jäljelle. Myöskään sen suhteen harjoitus ei mennyt ihan nappiin kun molemmilla oli ajatus missä oma jälki kulkee ja niiden koordinointi ei mennyt ihan nappiin. Osa jäljestä tuli aikalailla päällekkäin kun piti tulla vain kaksi jäljen ylitystä.

Ihan loppuun asti ei Rinin kanssa selvitty. Jana oli hyvä ja Rin lähti oikeaan suuntaan ajamaan jälkeä. Ensimmäisen häiriöjäljen Rin selkeästi bongasi ja hämmästyi, ajoi tätä hetken, tarkasti ympäristöä ja sitten itsenäisesti etsi oman jälkensä ja jatkoi hommia. Hyvä Rin! Kepit muistaakseni nousivat kaikki kunnes tultiin terävään kulmaan. Jo maastosta huomasin että Nanon jälki on mennyt lähes samasta kohdasta. Terävän kulman kohdalla oli siis paljon häiriöjälkeä ja tietenkin itse kulman aiheuttama hankaluus teki sen että tässä Rin eksyi. Jälki olisi tämän jälkeen päättynytkin joten luovutettiin. Kun käveltiin pois metsästä niin Rin yllätti bongaamalla terävän kulman jälkeisen kepin ja toi sen.

Ennen tätä jälkeä Rin ajoi kolme janatreeniä. Janat menivät itsessään kaikki hyvin, Rin on hirveästi kehittynyt tyhjälle etenemisen kanssa ja luottaa jäljen löytymiseen. Ensimmäisellä jäljellä Rin nappasi takajäljen ja annoin ajaa takaisin tielle. Rin itse tästä oli hieman hämillään ja lähetin läheltä jälkeä uudestaan. Nyt lähti oikeaan suuntaan mutta eka keppi jäi. Näytin tämän Rinille ja jatkettiin seuraaville janoille. Nämä menivät sitten moitteetta :) Toisen kuuden janan treenin tein tiistaina. Näissä ei juurikaan harmia, yhdellä janalla Rin ei suostunut kohdentamaan risukasan yli ja siksi tämä janalle lähtö hieman epävarma. Ei siltikään suostunut ylittämään risukasaa vaan kiersi sen, näihin pitää paneutua. Yksi keppi jäi nostamatta ja viimeisen janan käpyjen keskellä ollut keppi löytyi hienosti :) Janat vaihtelivat noin 5-30 metrin välillä.
Kolmas jälkitreeni keskiviikkona. Rinille nyt alokasluokan mittainen ja ikäinen jälki, kuusi keppiä ja itse jälki kuitenkin tarkoituksella haastava. Jana taas superhyvä, Rin lähti ajamaan jälkeä oikeaan suuntaan ja ensimmäinen keppi nousi <3 Sitten jatkettiin ja vähän ennen toista keppiä Rin hukkasi jäljen, tarkensi taaksepäin ja hetken pyöri. Itselläni oli ajatus minne jälki menee ja huomasin että Rin otti ilmavainun jäljestä ja jatkoi. Sitten tuli risukasa jonka Rin ylitti hyvin ja nosti hieman päätä kasan jälkeen. Päättelin että sai hajun kepistä, koska Rin ei jäänyt aktiivisesti keppiä etsimään niin kehotin Riniä tekemään niin. Tämä toimikin yllättävän hyvin! Rin nenä tuhisten teki tarkkaa työtä ja selkeästi etsi keppiä. Ei löytynyt niin annoin jatkamisluvan. Seuraava pohdinnan paikka tuli kun jäljellä tuli vastaan kaatunut puu ja sen alapuolta Rin jäi tutkimaan. Päättelin kuitenkin että Paula on ryöminyt rungon alta ja siksi siellä on erilaista hajua :D Annoin silti taas kepin etsimis käskyn ja Rin teki tarkensi alueen hyvin. Rin jatkoi matkaa ja minä konttasin rungon alta. Jossain välissä Rin taas merkkasi keppiä ja kehotin etsimään. Rin etsi ja keppi löytyi noin viiden metrin päästä merkkauskohdasta. Eli ensimmäisellä merkkauskohdalla Rin sai hajun kepistä ennakkoon koska oli vastatuuli. Itse liian innokkaana kehotin etsimään keppiä turhan nopeasti ja siksi ensimmäinen merkattu keppi jäi löytymättä. Jatkossa pitää antaa etenkin tuulisella säällä Rinin edetä hieman pidemmälle merkkauskohdasta ja olla puuttumatta liian innokkaasti Rinin työhön. Hyvä että Rin kuitenkin näköjään aika selkeästi merkkaa kepin hajua jos ei ole ihan kepin kohdalla. Kokonaisuudessaan jälki meni loistavasti.

Jälkien vanhettuessa Rin teki esineruudun. En tiennyt esineiden paikkaa ja lähetin ensin oikeaan etukulmaan. Ei mennyt perille asti ja juoksi takaosassa ruutua läpi. Kutsuin pois ja palkkasin kun tuli niin reippaasti. Uusi lähetys ja nyt Rin toi esineen vasemman takakulman tuntumasta. Tästä en palkannut. Lähettäessä Rin taas käänsi päätä vinoon enkä saanut Rinin mieltä muutettua. Ei ollut ylläri että Rin ampui valitsemaansa suuntaan ja toi sieltä kiekon :D Rinillä on kyllä hirmu tarkka nenä, kiekko ei paljon haise ja tuultakaan ei juuri ollut.

Tiistain esineruudussa Rinillä oli neljä esinettä. Ensimmäisellä lähetyksellä nousi vasemman sivulinjan esine keskivaiheilta ruutua. Nyt ruutu oli ehkä näin 25m levyinen. Seuraavalla lähetyksellä Rin sai taas hajun lähiesineestä joka oli metsätien ylityksen jälkeen. Rin oli vaan niin kiireellä menossa että kosautti eturuumiinsa sammaleiseen kantoon ja hirveä pamaus kuului, kannosta onneksi. Rinillä oli jo esine suussa mutta hylkäsi sen ja linkutti takaisin. Tämä onneksi johtui siitä että rytäkässä Rinin valjaiden vatsakiinnitys oli hajonnut ja valjaat purkautuneet napaten metsän kappaleita mukaansa. Valjaiden vaihdon ja Rinin kunnon tsekkauksen jälkeen uusintalähetys ja Rin muisti esineen ja kävi sen noutamassa. Kolmas lähetys vei Rinin oikealta takanurkkaan ja täältä kolmas esine. Kooa sai pätevänä poikana hakea viimeisen etuesineen jonka Kooa oli kyllä itse sinne myös vienytkin.

Tottistakin ollaan hieman tehty kotipihan ulkopuolella. Sunnuntaina Rin jatkoi jälleen kerran paikallaolosta seuruuseen siirtymätreeniä niin että ammuttiin. Koska oli jo kerran ammuttu Nanolle niin en meinannut millään saada Riniä mukaan paikallaoloon. Kiersi vaan mielistelemässä Paulaa. Lopulta Rin suostui tulemaan mukaan ja tästä palkkasin sosiaalisesti. Loppumatka meni hyvin, makuussa selkeästi odotti paukkuja mutta niitä ei tässä kohtaa tietenkään otettu. Hyvä siirtymä seuruupaikalle ja Rin hieman pompotti kun ammuttiin. Seuraava toisto myös hirmu hyvin, nyt Rin ei juurikaan reagoinut paukkuihin. Kolmas toisto ilman paukkuja ja palkka seuruun aloituksesta. Koska oli hirmu kuuma päivä niin Rin puuhasteli muuten pelkästään hieman seuruuta, parit jäävät ja luoksetulot.

Rin haistaa eläimiä metsässä Eilen oli sadetta ja tietenkin halusin tämän hyödyntää Rinin jälkihommissa. Talloin jäljen, viisi keppiä ja lenkin jälkeen ajoon. Kepit oli hajustanut työkaverini noin 9 tuntia aiemmin joten niissä hieman haastetta. Jana meni hyvin mutta Rin jotenkin karttoi jälkeä, lähti takajäljelle ja annoin mennä ja kutsuin hetken päästä pois. Käskin etsiä jäljen ja ei millään halunnut ajaa jälkeä. Mietin että onko siksi että se oli miun talloma, siitä onkin pitkä aika kun Rin on miun jälkiä ajanut. Päästiin kuitenkin matkaan ja Rin nosti ensimmäisen kepin. Sitten tuli polku jossa oli ollut kulkijoita, Rin vaihtoi heidän jäljilleen ja lähti ajamaan polun viertä. Mietti kyllä pariin otteeseen ja etsi ilmavainulla mutta päätyi jatkamaan väärään suuntaan. Lopulta ohjasin Rinin oman jäljen paikkeille ja Rin sen lukitsi. Edessä oli hakkuuaukea ja siinä Rin oli vähän hukassa. Ilmavainulla piti jäljestä hieman kiinni ja selvitti tiensä ulos aukealta mutta keppi sinne jäi. Heti metsään tultua Rin nosti kolmannen kepin. Sitten jatkettiin ja Rin meni neloskepistä yli. Terävä kulma ja tämän Rin meni hyvin mutta sitten suoralla joko hukkasi jäljen tai alkoi ajamaan jotain muuta jälkeä. Stoppasin pelin tähän ja vein Rinin pois metsästä. 

Tänään Henri talloi Rinille uuden jäljen. Tämä vanhenikin noin kolme tuntia. Jana taas hyvä ja Rin nappasi jäljen varmasti. Eka keppi jäi, toinen keppi löytyi. Rin oli selkeästi innoissaan Henrin tuoksuisesta jäljestä :D Hakkuuaukea taas mukana, täältä löytyi keppi numero viisi eli kolmonen ja nelonenkin jäivät helppoon maastoon. Hakkuuaukean jälkeen Rin hukkasi jälkeä ja meni pitkään ilmavainulla. Löysi lopulta itsensä hieman kartalle ja nosti kutoskepin. Äh, miten ärsyttävää. Mentiin ensimmäiselle suoralle etsimään ykköskeppiä eikä sitä löydetty mutta löydettiin kuollut supinraato. Koska tämäKIN jälki meni hieman penkin alle niin illalla tein Rinille taas uuden jäljen. Helppoa maastoa ja tälläkertaa kaikki kepit normikokoisia, paljon käytän Rinillä pikkupikkukeppejä. Lyhyt jana joka taas kerran hyvä. Ekan keppi nousi, toinen jäi. Kaikki muut nousivat varmasti. Huh! Kaiken kukkuraksi olin vielä unohtanut palkat kotiin joten palkkasin Rinin sekä keppileikillä (riehakkaammin kuin normisti) että lelulla. Tästä Rin piti joten ehkä unohdan seuraavallakin kerralla ruoat pois. Muutin myös omaa liikkumista jäljellä niin että menin reippaammin Rinin perässä. Kooan perässä olen roikkunut, Kooa menisi muuten jäljellä hirmu vauhtia. Rinin kanssa olen mennyt samaa rauhallista tahtia mutta taidankin kokeilla reippaampaa askellusta jatkossa. Ehkä liinan veto häiritsee Riniä?

Illan kutonen  


Rin meni niin iloisesti illan jäljellä joten otin vähän videota neloskepiltä vitoselle :)

Paljon puuhastelua on saatu viikkoon mahtumaan :) Ja nyt saakin jälkihommat jäädä hetkeksi tauolle. Kooa on tietenkin taukoillut treeneistä. Kotona Rin on etsinyt keppejä pieneltä alueelta ja tämä sujuu hirmu hyvin. Ehkä siksi Rin myös ottaa keppien etsintäkäskyn niin hyvin maastossakin vastaan. Huomenna on edessä talkoohommia jälkikokeessa joten Rinkin pääsee tekemään uudet esteet kentällä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti