keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Namun eka koulutus


Namu 19 viikkoa, 11,7 kg ja noin 45cm

Viime lauantaina Namu pääsi peruutuspaikalta Korrien koulutukseen. Eihän meillä mitään isoja ongelmia onneksi ole mutta päästiin näyttämään mitä osataan ja mihin voisi kiinnittää huomiota. Pekalta kysyin neuvoa Namun kanssa leikkimiseen. Tähän hän ehdotti maalimiestyyppistä leikkiä, Namu valjaissa ja hihnassa ja hetsaus leluun. Namulle pitäisi myös antaa parempi vapaus valita lelunsa. Leluksi on valikoitunut pääosin pallo/fleecevetolelu/patukka joista jälkimmäinen on huonoin vaihtoehto. Pitää siis kaivaa kaikki lelut esiin ja antaa Namulle isompi valikoima valita! Itse olen vaan päättänyt että koska Namu on hentosuinen niin käytän fleeceleluja. Voihan se olla että Namu haluaakin jotain muuta. Ja sittenkun leikitään niin mun otteen lelusta pitäisi olla vaan kynsillä puristaen. Niin että Namu tosiaan saa pienestäkin kiskaisusta lelun itselleen. Ja itse yritän kovasti pitää kuitenkin kiinni. Palloilla leikki hallissa hyvin. Tästä Pekka huomautti että leikki on hyvin bordercolliemainen, Namu juoksee kovaa pallolle ja palauttaa pallon miulle hitaammin. Tätä en ole ajatelllut, voi olla että Namu oli jo tässä vaiheessa väsynyt mutta pitää ottaa tarkkailuun. Tämä voi johtaa myös siihen että Namu palauttaa kapulatkin hitaammin.

Riitan kanssa käytiin läpi mitä osataan ja saatiin parannusehdotuksia. Seuruu menee hyvin, ei tarvitse yhtään seurata pidempään kun käännän peruuttelusta normiseuruuseen. Olisi hyvä seuruuttaa peruutellen myös oikealla puolella jotta Namu kääntää päätä myös "oikeaan" suuntaan. Nyt oikealla puolella olen seuruuttanut (tai enemmänkin kuljettanut) kun harjoitellaan jääviä. Seuruutusta peruuttamalla pitäisi myös tehdä niin hitaasti että Namu kävelee, jos Namusta kasvaa iso poika niin Namun normiseuruu voi olla kävelemällä ja sekin tahti on hyvä opetella pennusta pitäen. Hyvin Namu harjoitellessa piti paikkansa kävellen vaikka muutin kävelyni hitaaksi. Jäävistä kysyin että pitääkö olla huolissaan kun Namu tarjoaa liikkeestä maahanmenossa etujalat paikoillaan taktiikkaa ja on siten hidas. Kuulemma ei tarvitse olla huolissaan, tämäkin tekniikka voi olla nopea. Ne maahanmenot mitä Namu esitti hallissa olivatkin nopeita ja vähän sekataktiikalla.

Sitten tehtiin noutoa, nyt Namu vinkui odottaessa. Ekaa kertaa, teki tämän kahdesti. Kolmannella kerralla Namun piti syödä nami ennen kapulan hakua ja tämän voisi ottaa ainakin hetkeksi mukaan ennen kun päästän noudolle. Palautukset käsitargettiin ja tähän voisi antaa vielä sanallisen vahvisteen kun Namu on tulossa. Ei tarvitse tiputtaa kapulaa jessistä kun ote on nyt hyvä. Sitten käytiin läpi että kiertoa voi opettaa ihan vaan temppuna niin että opetan Namulle kartion kiertoa lähellä ja molemmat suunnat. Pitkältä matkalta en halua vielä tehdä.

Namu pääsi myös isojen koirien paikallaoloon! Ekaa kertaa. Ensin tehtiin kaksi kertaa kehäänmeno kävely. Tässä syötin Namua kokoajan kun käveli mukana. Ensin istuminen, Namu reunassa ja vähän kauempana. Namu istui oikein nätisti eikä välittänyt yhtään muiden puuhista. Otin etäisyyttä korkeintaan pari metriä kun Namu oli niin rauhallinen ja keskittynyt. Sitten tehtiin myös niin että sivulla ollessaan käskettiin joka toinen koira maahan. Namu malttoi hienosti keskittyä perusasennossa. Maahanmenoon autoin, nyt ollaan tehty tämäkin etujalkamalliin. Paikallamakuu ei onnistunut kun Namu alkoi tarjota kaukoja :D Tehtiin sitten vaan istumisia. Loppuun muut koirat tekivät vielä luoksetulon ja Namu edelleen istumista ja myös luopumista. Ei kiinnostunut edelleenkään muista.Matkakaveri Mooran kanssa


Namu oli ihan huippu <3 Jälleen kerran uusi halli ja Namu oli oikein reipas ja jaksoi hyvin keskittyä koko koulutuksen. Pekka myös sanoi että pennulle pitäisi opettaa alkeet kaikista EVL-liikkeistä. Mietin että kaksi on aloittamatta, kierto ja tunnari. Ehkä tyhjäkin mutta toisaalta ollaan sitä silmällä pitäen tehty alustatreeniä. Tyhjäharjoitteluun Riitta myös sanoi että kannattaa opettaa "varastoon" teippitarget. Tunnarin opettamiseen Pekka ehdotti Post-It -lapputreeniä. Olen tehnyt aiemmin niin että mulla on olleet namit tunnareiden välissä ja olen vaan syötättänyt näitä koirille jonkun aikaa. Tästä tuli palaute että tämä opetusmalli ei johda siihen mitä koiran pitäisi kapuloilla tehdä, etsiä ihmisen hajua. Niinpä. Kokeilen sitten tuota lapputunnaria, mielenkiintoiselta se on kyllä kuulostanut!

Kotona on ehditty aloittaa teippitarget. Tämä oli aika helppo, tein ensin targettia teipille käteen. Namu keksi nyhtää teipin kädestä hampailla irti ja sitten meni muutama toisto siihen että Namu hylkäsi tämän mallin. Sitten lätkäisin teipin seinään ja odotin. Pennulla on ihana kun oivalluksen näkee niin selkeästi. Namu hetken aikaa pyöri ja mietti. Sitten selkeästi lamppu syttyi ja Namu meni itsevarmana täppäämään teippiä nenällä. Tästä tulikin iltaruoka. Seuraavat treenit olivat helpompia, teipin hammastelussa sai olla tarkkana etten siitä jessannut ja myös siinä että Namu ottaa kestoa nenän kanssa. En halua targetista mitään nopeaa nokkaisua. Namu on myös harjoitellut maahan-seiso vaihtoa. Tähän käskysanaksi valikoitui "Ylös", ollaan senverran paljon tehty istu-maahan että Namulta meni hetki tajuta mitä tassujensa kanssa tehdä. Istu-maahan vaihtoihin olen tehnyt sitä että jos avaan suuni niin liikettä ei saa suorittaa, palkkaa vaan ei tipu. Palkkaan siitä että Namu pysyy istumassa vaikka avaan suuni. Tämä oli alkuun hankalaa! Maasta-istumiseen taas käskysanan sisäänajoa. Nyt Namu on mennyt pääosin namiohjauksella (näköjään..) koska käskysana ei tuottanut alkuun mitään aivotoimintaa ilman nameja nenän edessä. Muutama treeni ja superpalkka sai Namun ymmärtämään "Sit" sanan merkityksen. Käsiohjaus on näistä myös pois, välillä maa-istu vaihtoa jarrutan toisella kädellä mutta namit ovat kauempana.
Namu ja Rin ovat käyneet myös hallitreeneissä Ninan hallilla. Namu on tehnyt omia juttujaan ja Rin sekä paikallaoloa että liikkeiden palasia. Viimeksi Rin teki ensin siirtymiä ja näissä oli todella kiva asenne. Sitten hieman seuruuta ja peruuttamista. Tyhjään lähetystä pitkän sivun mukaisesti, hyvä kohdennus suoraan ja ensimmäinen meni hienosti. Toisella Rin jarrutti ennen stoppia mutta kolmannella korjasi tämän ja eteni kunnes pysäytin. Viimeiseksi ohjattua. Pari merkille menoa ja sitten kapuloiden lukitsemista miun katseesta. Hyvin vaihto lukituksen kun vaihdoin katseen toiseen kapulaan. Tästä kävin palkkaamassa. Sitten sai hakea toisen. Toisella kerralla otin vastakkaisen kapulan ja nyt vaikka miun mielestä lukitsi tämän niin suuntaisi kuitenkin keskikapulalle. Pysäytin ja pyysin noutamaan oikean. Seuraavalla toistolla haki hyvin ensimmäisestä kerrasta.

Namulla tuli myös jännäpaikka kun Jennin valkkari Halla tuli Namun huomaamatta halliin. Yhtäkkiä Namu bongasi Hallan ja alkoi haukahtelemaan. Näissä tilanteissa olen ihan urpona että mitä kannattaisi tehdä. Hetken yritin jatkaa treeniä ja olla huomioimatta Namun hommia mutta siitä ei tullut mitään. Sitten jessasin kun Namu katsoi Hallaa mutta matka taisi olla liian lyhyt kun jännitys ei laantunut. Kolmas yritys oli niin että laitoin Namun häkkiin josta näki halliin. Menin itse silittämään ja jututtamaan Hallaa hetkeksi. Sitten Namu pois häkistä ja nyt kiinnitti enään hetken huomiota ja sitten Namu oli ok tilanteen kanssa. Pihalla vielä Hallan kanssa pienet moikkaukset eikä Namua juurikaan häirinnyt vaikka Halla haukahteli välillä Namulle.

Namusta kasvaa arkea hyvin ymmärtävä, kohtelias bordercollie :) Namu on oppinut että:
 • Pöydältä ei saa ottaa/maistaa asioita, tämä oli ehkä sisäänrakennettu kun Namu on alusta alkaen kunnioittanut sohvapöydällä olevia ihmisten herkkuja
 • Häkin oven avaus ei tarkoita vapautta tunkea ulos ja saatikaan hypätä kontista alas
 • Ulko-oven avaus ei tarkoita vapautta juosta ulos vaan odotetaan lupa
 • Mitä tarkoittaa jos sanotaan "Kooa menee, Namu ei mene" tms.
 • Kun aamulla herään ja muut nukkuvat niin Namu ei riehu vaan tulee vessaan nukkumaan samalla kun meikkaan
 • Häkissä nukutaan rauhallisesti eikä sieltä pyritä ulos ennenaikoja
 • Koiraportti ei aukea huutamalla ja hyppimällä vaan istumalla hiljaa. Avautumisen jälkeen kyllä hypitään..
 • Hihnalenkillä kävellään rauhallisesti ja kuljetaan edessä
 • Ja tärkeimpänä; kuinka tulla sohvalta/sylistä alas kuperkeikalla tai vaan heittäytymällä selälleen tyhjän päälle koska kyllähän ihminen Namupienestä huolen pitää..

2 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat Strömforsista! Sopii niin sävy sävyyn! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä namunruskeita koiria on kiva kuvata :)

   Poista