sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Hakua! Jälkeä! Esineruutua!


Namu ja jännä Jaska kaveri.

Meillä on täällä vielä talvi sinnikkäänä joten lähdettiin vierailulle Porvooseen hakua treenaamaan. Kiitoksia vaan Mirva ja Porvoon muu porukka että saatiin tulla :) Etelässä olikin jo hurjan paljon sulemmat metsät kuin meillä vaikkakin juuri maanantaina alkoi kelit sielläkin kylmentyä. Tottista kun treenattiin vielä illalla niin tuli luntakin.

Rin aloitti oikealta suoralla löydöllä, tähän ääniapu kun Rin oli lähtenyt. Suorapalkka ja kutsuin pillillä pois. Vasemmalle Rin lähti vinoon alueen ulkopuolelle ja maaston muodon vuoksi en nähnyt Riniä ja luulin että jatkoi edelleen ulos alueelta. Hetken jälkeen kutsuin pois mutta kuulemma Rin oli kuitenkin kääntynyt alueen suuntaisesti etenemään ja työskenteli hyvin. Toisella lähetyksellä, nyt suoraan kohti, löysi maalimiehen hyvin. Täältä sama, pillillä kutsuin pois. Oikealle ällänä ja ääniapu takarajalla muutoin saman kaavan mukaan. Sitten tulikin tyhjä vasemmalle ja tämä hyvä. Oikealla oli umpipiilo ison kiven takana. Huusin takarajalla "Hyvä!" ja tämä sai Rinin poistumaan alueelta. Muistaakseni tässä vaiheessa laitoin kerran vasemmalle tyhjälle uudestaan. Ehkä. Sitten Rin meni kiven viertä oikealle ja umpipiilo ilmaisulla. Tämä hyvä siihen asti kunnes Rinin näyttöliina piilon lähellä tökkäsi oksaan, päästin heti irti mutta Rin ei tätä arvostanut ja ilmaisi maalimiestä kiven viereen vaikka piilo oli kiven takana muutaman metrin päässä. Uudella käskyllä vasta vaihtoi paikkaa. Tästä palkkasin matkalla keskilinjalle. Viimeinen maalimies vasemmalla ja tämä olikin hankala piilo kaikille suorittaville koirille. Jostain syystä eivät meinanneet millään löytää kuusikosta maalimiestä. Rinkin juoksi piilon vierestä ohi ja kaarsi tallaamattomalle alueelle. Toisella lähetyksellä kun lähetin selkeästi radan puolelta niin löysi, suorapalkka.

Treeneistä jäi todella hyvä fiilis! Rin menee hyvää tahtia maastossa, ei mene reikä päässä vaan eteneminen on säästävää. Mutta hankala sanoa miten käy pidemmillä radoilla, riittääkö Rinillä motivaatio. Valeilmaisuongelmaa ei näkynyt ollenkaan mikä on hyvä. Ilmaisuongelmaa on kuitenkin  ja pitää tehdä jatkossa paljon näyttöjä avustettuna ja jättää suorapalkat vähemmälle. Ja tehdä näyttöjä niin että pysäytän/jarrutan Riniä. Nyt mulla on käytössä näytöille jälkiliina eli 10m ohut nailonliina. Tähän voisi kyllä harkita paksua grippiliinaa joka voisi olla myös pikkuisen lyhyempi.

Oudonnäköinen Rin esineen kanssa


Täällä lähiesine, Rinin nenää ei hämätä vaikka jaloissa on vauhtia!




Namu pääsi kanssa hommiin! Ensin Namu oli Lemmy kaverin kanssa tallannut alueen. Lopuksi tehtiin pennuille hajuhakua. Namu oli liinassa ja edettiin alueella, Namu luonnollisesti ei oikein tiennyt mikä on homman nimi ja tutki enemmän maasta nousevia mielenkiintoisia hajuja. Meilläkun on metsät vielä lumen peitossa :D Jossain välissä Namu sai selkeästi maalimieheltä hajua ja ihmetteli että mitä kummaa. Varovasti Namu kiersi ja kaarsi maalimiehelle ja ilo oli ylimmillään kun sieltä paljastui iloinen ihminen jolla oli Namulle myös syötävää! Toinen samaan malliin ja nyt Namu sai kauempaa hajun ja eteni määrätietoisemmin piilolle, kuitenkin viimeinen lähestyminen rauhallisesti. Kolmas tehtiin Mirvan neuvosta ilman liinaa ja etenin itse suoraa piiloa kohti. Nyt Namu sai jo kaukaa hajun ja hoiti homman kotiin. Namulle suunnittelin opettavani myös lelupalkkaa piilolla joten ruoan jälkeen Namu sai leikkiä kahden pallon leikkiä ja tämä luonnistui hyvin :)

Maanantaina illalla tehtiin myös tottista. Rin teki seuruun aloituksia, noutoa, kapulan hakua ja luoksetuloa. Yhden eteenmenonkin Rin teki. Seuruussa on samat ongelmat, Rin ei ole voimakkasti läsnä. Nouto oli hyvä, tein sekä kevyellä että kahden kilon kapulalla. Kapulan haut olivat hyviä, Rin vaan ei malttanut istua telineen kohdalla. A-este tehtiin myös kokonaisena ja tämä hyvä! Luoksetuloissa jätin Rinin maahan, joko oli intoa liikaa tai märkä maa ällötti superisti mutta Rin oli noussut joka kerta kun käännyin. Käskin Rinin takaisin maahan mutta en usko että tästä tulee ongelmaa. Namu hommaili myös seuruuta, jääviä ja kapulaa. Lemmykaveri teki kentän toisella puolella ja alkuun se Namua kiinnosti mutta sitten Namu keskittyi omiin juttuihin. Kapulan haussa Namu on nyt turhan usein mennyt tassut edellä ja kapulaa pyöritellen. Tehtiin kentällä ja nyt meni hyvin. Mirva neuvoi noutoon uudenlaisen treenityylin jota en ole aiemmin kokeillut. Eli Namu istuu kauempana ja kapula miun lähellä. Nostoista hyväksyn ne missä tassut eivät osu kapulaan ja missä nosto tapahtuu ottamalla kapula suoraan suuhun, ei kierretä. Tästä suoraan lelupalkalle.




Perjantaina tokoiltiin ja Rin tottisteli. Rinin lämppälenkki meni taas hirmu hyvin :) Rin aloitti hypyillä ja hyppäsikin todella hyvin. Kapulan kanssa arpoi pumppereilla, askelmitta ei sopinut. Esteen ylitykset olivat kuitenkin puhtaita metriin asti. Jatkossa pitää kokeilla jättää muutkuin viimeinen pumpperi pois. A-esteellä heitin kapulan ja Paula otti namilla Rinin kiinni alastulolta. Kaksi heittoa josta ei saa hakea. Kolmannella kerralla Rin söi namin ja sai hakea kapulan. Loppuun vielä vinoa heittoa pelkällä palautuksella. Näistä jos heitto oli lyhyt ja vino niin Rin kiersi esteen, pitkä ja vino auttoi Riniä kuitenkin tulemaan esteen yli palautukseen. Loppuun Rin teki kapulan hakua pari kertaa ja nämä hyviä. Seuruussa aloitusta ja nopeaa lelupalkkausta kainalosta.

Namun perjantai treenit sisältivät seuruuta, kapulan hakua ja pitoa sekä kaukokäskyjä. Jälkimmäisissä olen nyt huomannut että istu-maa vaihdossa Namu työntää etutassuja eteenpäin. Ja tästä olen tietenkin palkkaillut kun tämä tapahtuu niin nopeasti etten huomaa. Kotona treenihuoneen matto on hieman liukas niin tässä tassut myös helposti liukuvat eteen. Näitä on jumpattu nyt kotona ja hallissa kokeilin myös. Namu myös nopeasti arpoo uusia vaihtoja jos hetken jään miettimään/odotan palkan kanssa :D Tassujen paikasta olen muistuttanut laittamalla jalan Namun etutassujen eteen. Kotona olen myös ottanut hiljalleen etäisyyttä, tämä on välillä haastavaa kun Namu on niin ahne! Kapulan haussa tehtiin kuten maanantaina. Sain palkattua Namua oikeasta lähestymisestä mutta tämä johti siihen että Namu itse keskeytti liikkeen kun oli palkattu vaan kapulaan koskemisesta ;) Onneksi Namu on kuitenkin nopea tarjoamaan jotain mutta jos ei palkkaa tipu. Kapulan pito viimeiseksi ja ehkä olisi pitänyt tehdä aiemmin koska nyt Namulla oli hiki. Kotona pitää kapulaa hyvin mutta hallilla on edelleen kovin lörppäsuinen ja ei pure kunnolla. Nyt meni paremmin kuin viimekerralla hallissa harjoiteltaessa. Loppuun vielä paikallaolo Nokin kanssa ja Namu makoili rauhallisesti.

Pro jäljestäjä ja hänen saalis

Tänä viikonloppuna löysin metsästä osittain sulan kaistaleen, ehkä noin 300 metriä pitkä ja vajaa 20 metriä leveä. Rin sai tälle kohdalle jäljen! Kooa ja Namu mukana tallaamassa ja aika tuoreeltaan Rin pääsi ajamaan. Kahdeksasta kepistä nousi seitsemän ja yhden kohdalla muistutin että Rin pysyisi ihmisen jäljellä eikä koiran. Hyvä Rin! Myös Namu teki oman minijäljen mutta pitää tehdä vähän pidempi kun kepit oli turhan tiuhaan. Hyvin Namu haki maasta jälkeä ja nosti kaikki kepit.

Jäljen jälkeen Namu, kepit ja palkka. Namu ei kestä kun palkka on väärässä paikassa!

Huh, nyt on helpompi hengittää!
<3

<3

<3


Esineruutukin oli melkein sula. Ensin pääsi Kooa hajustamaan aluetta, ei ole Kooalle ongelmaa löytää kolme esinettä <3 Sitten Namu ja tämä Namulle ensimmäinen kerta. Vietiin Namun kanssa yhdessä esine metsään ja sitten lähetys. Ja Namuhan menee! Eikä tule luokse :D Namulla on jonkinverran omimista lelujen/luiden kanssa niin on näköjään myös esineruutuaarteidenkin kanssa. Mielellään Namu menisi omiin puuhiin arvokkaiden löytöjensä kera. Mutta toki tuo kun pyytää. Neljä hakua tehtiin ja nämä kaikki superhyviä. Jatkossa vaan palautuksen kanssa saa olla tarkka.

Namun eka esine, palauttaako vai ei


Jaettu saalis ei aina ole isompi ilo

Viimeinen esine tuli jo ilolla lähemmäs :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti