lauantai 11. toukokuuta 2019

Idässäkin hakua

Rinin metsäkuvista kiitos Leena K.!

 Metsien lumet ovat vihdoinkin myös täältä sulaneet joten hakutreenit ovat myös startanneet. Nyt ei ole itselläni ollut vielä aikaa kuin yhdille treeneille mutta josko se tästä. Jälkeä en ole ehtinyt myöskään tallomaan, tokoa sentäs on tehty niin kentillä kuin pihallakin. Namulle kokeilin treeneihin ruokakuppia mukaan mutta siitä ei tullut suurempaa vau-efektiä. Kotipihalla on tehty ruokakuppitreeniä ja taas olen päätynyt pohtimaan että Namulla on kupille aivan liian suuri veto ja asialle pitäisi tehdä jotain. Tätähän olen kyllä pohtinut jo pentuajoista saakka.. Välillä olen asialle tehnyt jotain (ruoat treeniliivin taskussa) mutta pääosin olen vaan voivotellut. Kotitreeneissä on ollut kyllä pitkä taukokin. Mutta nyt taas päätin että ruoka on purkissa ja treeniliivin taskussa. Tämä toimikin kivasti! Namulla on valtava hinku purkille ja nyt minä hallinnoin purkkia täysin. Otan sieltä nappula kerrallaan tai sitten Namu saa hetken aikaa syödä itse purkista. Pitää kokeilla myös samanmoista systeemiä ulkokentällä, ehkä purkissa voisi olla jotain superpalkkaa ja treeninameja yhtäaikaa.

Namu edistyy edelleen kivasti. Kaukoissa olen nyt vahvistanut myös Namun katsekontaktia minuun ja sitonut sitä kaukovirittelyihin. Silloin kun ruokapurkille on kova hinku niin maa-istu vaihdossa yksi etutassu tuppaa herkästi lipeämään eteenpäin ja välillä myös kyllä koko koira ampaisee metrin eteenpäin. Uudelleen yrityksellä Namu usein tekee jo paremmin. Ennakointia on alkanut esiintyä myös, Namu tietää että kun ihminen tulee vierelle niin sieltä nostetaan Namu istumaan. Miksi siis odottaa kun Namu tietää? Tässä vaiheessa kasvua olen myös alkanut harjoittelemaan Namun luoksetuloa :D Paikallaan olo on Namulla jo vahva ja olen tehnyt alkuun "NamuSivu" käskyllä suoraan sivulle tuloa, muutoin käsky on "Viereen" ja "Sivu" on seuruukäsky mutta "NamuViereen" on haastava huutaa. Namu nappasi jutun juonesta nopeasti kiinni ja on tehty muutama kerta myös kokonaista liikettä. Vauhti on valtava! Mutta onneksi myös täsmällisyys sivulle tultaessa.

Namu on tehnyt myös kehääntuloja ja olen tehnyt palkattomasti liikkeitä yhdistäen. Palkaton treeni on vielä pääosin kotipihalla. Yhden kerran tässä tuli jähmimistä kaukokäskyjen kanssa, Namu ei vaan kyennyt menemään maahan. Tällöin oli vielä siis kuppi pelissä. Ja tämän jälkeen tein päätöksen että pakko se on vaihtaa pois. Muutoin palkaton treeni on mennyt hyvin ja Namun tekemiseen se ei tunnu vaikuttavan isosti.

Itse olin Strömforsissa kuunteluoppilaana Korrien koulutuksessa ja Namu pääsi tietenkin myös mukaan halliin harjoittelemaan. Tehtiin sivussa kaukokäskyjä, lepäilyä ja sivulla olemista. Kun kenttä oli vapaa Korrien tauon aikana niin Namun kanssa otettiin siitä ilo irti. Namu oli aivan loistava! Ei haittaa uusi halli (no oli Namu käynyt siellä pentuna) eikä muut ihmiset. Tekeminen oli innokasta. Hypytin Namun myös kahden erilaisen esteen yli, toinen oli kiintoeste ja toinen rimaeste, este kuin este tuumasi Namu.

Se kootusti Namun tokotreeneistä. Rin on tehnyt hyppytekniikkaa (edelleen) pk-hypylle. Jos on matala este eli alle 80cm niin Rin ponnistaa todella kaukaa. Rin tekee myös kapulan kanssa takaisintuloa. Viime ulkokenttätreenissä kuului auton ääni ja tämä sai Rinin pasmat sekaisin. Sitä ennen oli tehnyt hyvällä mielentilalla ja palkkautui hyvin lelusta. Olin yksin ja nämä esiintyvät pääosin silloin. Kyllä osaa olla taas kummallista.. Rin meni matalaan vireeseen ja huonoon mielentilaan. Tähän loppui seuruutreeni, tein muutamat täyskäännösharjoitukset enään namien kanssa. Sitten Rin siirtyi estetreeniin ja tämä paransi Rinin mielialaa joten lopuksi pystyttiin vielä tekemään luoksetuloa ja tässä Rinillä olikin hyvin vauhdikkaita esityksiä.

Haussa minulla oli Rinille koesuunnitelmia mutta päätin että en mene vielä toukokuussa kokeeseen kun oma elämä on niin kovin kiireistä. Treeneissä testasin Rinin tyhjänsietoa ja hyvähän se oli! Rata oli noin 200 metriä ja Rinille suunniteltu kolme maalimiestä. Ensin tyhjä vasemmalle jossa kaatunut puu estämässä etenemistä. Rin yritti oikoa puun kohdalta jolloin kutsuin pois ja uudella lähetyksellä Rin meni paremmin. Sitten oikealle josta suora löytö. Nyt kaikki löydöt ilmaisulla niin että Riniä kutsuttiin voimakkaasti maalimiehelle. Itse tarkoituksella pidin liinaa kireällä ja loppua kohti irrotin jos veto oli hyvä. Rinille tämä olikin haastavaa ja keskeytti herkästi vetoa.

Sitten Rin pääsi juoksemaan paljon tyhjää. Ja tämä menikin hyvin! Muistaakseni ei kertaakaan kääntynyt taaksepäin ja tuli hyvin pois ja teki kohtuullisia pistoja. Takakulmista oli tarkoitus ottaa löydöt, vasemmalla oleva maalimies oli eksynyt radalta ulos ja väärään kohtaan mitä itse ajattelin. Ihmettelinkin että minne Rin katosi eikä tule pois mutta olikin pitkällä tekemässä löytöä. Seuraavaksi oli tarkoitus ottaa oikealta maalimies mutta taas oli maalimies vähän edellä rataa mistä lähetin. Tänne siis tyhjä ja pieni tyhjä vasemmalle. Sitten tulikin löytö myös oikealta. Rin teki hirveän hyvän suorituksen ja tyhjät eivät masentaneet Riniä!

NamNam teki myös lopuksi neljä löytöä. Nyt tein niin että Namu oli vapaana ja itse kävelin piiloja päin. Ensimmäisellä yrityksellä Namu oli hiukan vallaton ja tuuli kävi hankalasti niin jouduin pariin kertaan kutsumaan Namua takaisinpäin ennenkuin Namu olisi kadonnut omille jutuilleen. Seuraavat löytyivät jo paljon paremmin :)

Namu ja Rin ovat käyneet yhdellä yhteislenkillä. Alkuun Namu vajaan kilometrin verran hihnassa ja tiukassa kurissa ettei vedetä/tuijoteta/syöksähdellä. Sitten kun vapautus koitti niin oli vuorostaan enemmän Rin tiukassa kurissa ettei Rin innostu juoksemaan Namun painostuksesta kilpaa. Ja Namu totteleekin jo hyvin kun käsken lopettaa tuijotuksen. Turha kiihdytys ja kyttäys loppui tällä lenkillä lyhyeen ja koirat rauhoittuivat tutkimaan omia juttujaan nopeasti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti