lauantai 1. kesäkuuta 2019

Hakukoulutusta ja monta hakua

Nyt on ollut tehoviikko hakutreenien suhteen! Viikonloppuna Sirke Viitanen tuli meidän hakuryhmää kouluttamaan ja taas tuli hyviä ajatuksia. Rin teki kaksi kierrosta ja Namu yhden. Torstaina ja tänään myös hakutreenit. Rin on ilmoitettu nyt kolmeen hakukokeeseen. Ja kivalta Rinin tekeminen näyttääkin! Jotta sietääkin lähteä kokeisiin testaamaan mitä on koiralle saanut koulutettua.

Perjantaina ennen hakukoulutusta tehtiin Paulan kanssa jälkiä. Rinille haastava jälki joka alkoi hakkuuaukealta. Jälkikäteen tajuttiin että siellähän on vieraillut ilmeisesti korvasienestäjiä koska Rin liiti vähän sinne ja tänne. Selkeästi jäljellä kyllä muttei omalla. Jana meni upeasti. Rin pysähtyi, haistoi nopeasti takajäljen, hetki pohdintaa ja lähti ajamaan oikeaan suuntaan. Tästä aika nopeasti harhauduttiin väärille jäljille ja sieltä sitten vaan palattiin oman jäljen suuntaan. Yhtäkkiä Rin lähti voimakkaasti ajamaan ja oma jälki löytyi. Kepeistä kaksi ensimmäistä jäivät, muut löytyivät. Mittaa jäljellä noin 1km.

Iltamyöhän kuvia kun perjantaina yövyin yksin Haukkulaaksossa


Namulla keppijälki ja on kyllä viimeinen laatuaan. Liikaa keppejä liian lyhyellä jäljellä. Namu löysi jäljen nopeasti ja muistissa oli mitä jäljellä kuuluu tehdä. Keppejä nousi hyvin vaikkakin Namu ei niitä malttanut oikein palauttaa. Namullahan on omimista lelujen/luiden suhteen ja pitää seuraavalla jäljellä miettiä miten Namu kokisi ettei keppejä viedä Namulta. Ehkä kokeilen niiden kanssa leikkimistä. Tai että saa pitää keppiä itsellään hetken. Tälläkertaa palkkauksen jälkeen vein Namun kepinlöytöpaikkaan ja laitoin nameja maahan. Luvalla sai ne syödä ja siitä jatkui jäljestys. Tämä rauhoitti jäljen jatkamista. Kaksi keppiä taisi jäädä kun lähellä olevien keppien takia Namu sai ilmavainun viimeisestä kepistä ja oikoi sinne.

Ohjaaja saa opastusta ja Rin haluaisi vaan työskennellä

Lauantaina olikin sateinen hakupäivä. Rinille otin käsittelyyn velton näytölle menemisen. Tähän olinkin jo itse pohtinut palkan laatua koska usein on kiire ja laitan palkkarasioihin nopeasti vaan Naturista. Jota Rin saa muutoinkin. Ei välttämättä kovin tavoiteltavaa? Päätettiin kokeilla pitkästä aikaa lelua, Rin taistelee hyvin ainakin minun kanssa ja myös niiden kanssa ketkä osaavat pieniä bordercollieita käsitellä. Ensimmäinen piilo vasemmalla oli umpipiilo ja täältä suorapalkka. Rin leikki ihan ok, tarjosi kovasti minulle lelua mutta leikki kyllä Nean kanssakin hyvin. Sitten muistaakseni oli kaksi tyhjää ja näihin sain vinkiksi että kun olen katsonut uuden lähetyspaikan valmiiksi niin olen selin Riniin päin. Kun palaa pistolta niin osoitan suoraan minne pitää mennä. Ja pitää osoittaa tarkasti, näköjään tässäkin lajissa voi osoittaa yläruumiilla eri suuntaan kuin mihin meinaa lähettää :D Luulin että mun vartalonkäyttöongelmat on vaan agilityssä mutta näköjään haussakin osaa olla epälooginen koiralle. Rinillähän ei ole lähdössä mitään käsiosoittelua vaan odotan että Rin katsoo sinne minne haluan sen menevän ja annan luvan lähteä.

Käännetään pää oikeaan suuntaan..

Eipäs kun vaan päähieronta Rinille ohjeistuksen lomassa :D


Lähettämisessä meidän ryhmästä useampikin sai noottia siitä että pitää lähettää hajuun eikä maalimiehelle. Eli olla tarkkana tuulen kanssa. Saa itse olla tarkkana treeneissä että osaa itse toimia paremmin ja ohjata samalla myös koiraa. Takaisin rataan, tyhjällä vasemmalle kävi unohdus siirtää maalimiestä viimeiseltä piilolta lähemmäksi. Eli Suvi seisoi sadeviitassa puun vieressä kun Rin hänet rinteen päältä bongasi. Ja voi kauhistus! Eihän Rinin radalla seisovia maalimiehiä kuulu olla! Rin sai halvauksen ja aloitti huutamisen että nyt kuollaan kaikki. Tuli pois pistolta ja tämän episodin takia käytiin Rinin kanssa sitten moikkaamassa Suvi ja Rin totesi Suvin olevan sama Suvi kuin ennenkin. Pisto oikealle josta löytö ja näyttö, tässä ei ongelmaa. Sitten oli Suvi samalta paikalta, vähän viittaa pois päältä ja ei-seisaaltaan niinkuin kunnon maalimiesten pitääkin olla. Nyt ei ongelmaa, Rin otti rullan hetken mietinnän jälkeen. Tai taisi itseasiassa tiputtaa rullan lähdettyään ja kävi sen nostamassa Suvilta uudestaan :D Voi Rin.. Näytöllä yritin itse kaatua vakuuttavasti mutta tämä ei Riniin vaikuttanut. Ja samallakun kaaduin niin irroitin liinan, näitäkin voisi harjoitella etukäteen eikä luottaa siihen että ei kaadu. Rinille muilta maalimiehiltä ensin namit ja sitten leikki. Loppuun testattiin vielä miten Rin reagoi jos maalimies lähteekin karkuun lelun kanssa. Eli Rin haki Nealta rullan ja kun Rin lähetettiin niin Nea lähti pinkomaan karkuun. Rin oli vähän ihmeissään. Ajatuksena se että Rinillä olisi kiire piilolle jottei lelu lähde karkuun.


Rinin ja Namun kuvista kiitos ainakin Leena K., Tiina M. ja ehkä myös Maarit K.! Kamera kiersi monella niin en pysy enään mukana kuka otti mitäkin kuvia.

Sunnuntaina oli tarkoitus tehdä samantyyppinen harjoitus. Ensin harjoiteltiin kahdesti tiellä karkaavaa maalimiestä, toisella kerralla Rin sai jo paremmin jutun juonesta kiinni. Aloitettiin tyhjällä vasemmalle. Seuraavaksi umpipiilo oikealta. Sitten oli tarkoitus tehdä kaksi tyhjää ja maalimies valmiina löydölle vasemmalle. Tässä tuli hieman hierontaa kun Rin ei mennyt suoraan vaan kaartoi molemmille puolille. Kolmannella lähetyksellä Rin sitten päätti että pitäkää tunkkinne nyt Rin juoksee. Ja juoksikin syvälle ja sai hajun maalimiehestä ja toi rullan. Eipä siinä mitään, hyvin haistettu! Tämän riskin tiesinkin. Vähän pidempi näyttö ja karkaava maalimies. Seuraava oli myös löytö, tämä myös hieno. Rin leikki jo paremmin piiloilla.

Namulle tehtiin hajuhakua taas vähän erityylillä. Nyt niin että mentiin suoraan maalimiestä kohti ja tästä kaarrettiin tuulen puolelle jos ei ole vielä saanut hajua. Kun merkkaa hajun niin siitä etsintäkäsky mutta palataan samaa reittiä takaisinpäin ja täältä lähetys. Namulta tämä sujui ihan ok. Namua on haastava lukea kun on sellainen huoleton hönö ja näyttää olevan vähän pihalla kokoajan. Silti aika hyvin onnistui menemään suoraan maalimiehelle lähetyksillä ja näytti uskottavalta että tietäisi mitä on tekemässä.

Mitä kummaa täällä metsässä tehdään?!?

Ehkä tämä oli sitä keppihommaa

Viikolla hetki huilia ja tokoa sekä yksi esineruutu. Kooa aloitti ja haki kolme esinettä ilman tottelemista. Mutta eihän nyt vanhojen koirien tarvitse odottaa lupaa lähteä etsintään.. Sitten Rin joka ei halunnut mennä oikeaan etukulmaan. Tullessaan löysi kuitenkin yhden keskiesineen. Seuraavalla lähetyksellä ampui huitsinnevadaan alueen ulkopuolelle josta ei löytynyt yhtään esinettä. Paikka oli silti jostain syystä kannattava koska sinne lähdettiin toistamiseen. Sitten taas takastulohuudoilla Rin bongasi vasemman etukulman esineen. Keskeltä lähetyksellä Rin lähti vinoon ja huusin takaisinpäin mutta olikin saanut hajun esineestä ja kävi sen poimimassa. Sitten parilla lähetyksellä hoidettiin takakulmaan jäänyt esine sieltä pois. Aikaa ei kulunut kauan ja Rin oli taas hieno ja tehokas! Namukin kokeili esineruutua ja oli ensimmäisen esineen kohdalla vallan tehokas ja päätti häipyä palkkalelun kanssa leikkimään. Unohti sen jonnekin ja kävi etsimässä. Nyt oli jo hiki eikä lopusta treenistä tullut mitään. Joten. Jatkossa hieman hallitumpaa treeniä Namulle.

Torstaina Rinille hieman tyhjää koska lintsasi sunnuntain tyhjiltä. Eli viisi tyhjää joista tuli seisemän tyhjää koska Rin ampui alueelta ulos tai eteni taaksepäin yhdellä pistolla. Ensimmäinen oikealle vähän vajaa mutta tähän en puuttunut. Vasemmalle parempi joskin ei edennyt tarpeeksi radalla. Oikealle hyvä tyhjä. Seuraavalle vasemmalle vääntöä muutaman piston verran kunnes Rin taipui ja eteni takarajalla hyvin, tästä isot kehut ja sai rasiasta herkkuja palkaksi. Yksi tyhjä vielä oikealle ja tämän jälkeen lähimaalimies vasemmalle. Rin oli pinkomassa ohi mutta haju tuli kuitenkin jälkijunassa Rinin aivoihin ja maalimies nousi. Täältä pallo näytöltä kun Rin oli mennyt maahan. Oikealle seuraava löytö ja tänne Rin oli selkeästi lähdössä tyhjälle. Meni rauhallisesti pistolle, teki hienon etenemisen takarajalla ja sieltähän tulikin löytö! Tänne karkaava maalimies ja alkuun Rin lähti näytölle vähän vetelästi mutta kun näki maalimiehen karkaavan niin johan tuli vauhtia!

Namu teki samaa hajuhakua kuin koulutuksessa. Kolme ensimmäistä menivät superhienosti mutta viimeisellä Namu joko ei saanut hajua tai sitten maastonmuodot veivät mennessään kun lähetin. Yhden kerran haettiin uudestaan haju ja toisella lähetyksellä kutsuin kun Namu lähti vinoon mutta takaisintullessaan sai hajun.

Jälleen kerran hakua tänään. Nyt Rinille molemmissa etukulmissa maalimiehet ilman palkkaa. Ensin vasemmalle pisto joka oli haastava. Puolessa välissä tienylitys ja sukellus voimakkaasti viettävään synkkään metsään. Rin kuitenkin selvitti tilanteen ja tienylitys oli ongelmaton. Näytöllä Rin pysähtyi noin 10 metriä ennen maalimiestä kaatuneen puun paikkeille. Siinä hetki toisiamme tuijoteltiin ja minä mietin että mitähän hittoa kunnes Rinillä syttyi lamppu ja vei loppuun asti. Hallinta ok. Kaikki Rinin maalimiehet olivat tänään Rinille ennaltaan tuntemattomia niin en tiedä oliko sillä merkitystä vai oliko tämä vaan aivopieru. Oikealla oli umpipiilo ja Rin lähti vinoon lähetyksellä, kutsuin pois ja lähetin uudestaan. Nyt lähti suoraan mutta en tiedä mitä reittiä oli kiertänyt koska tuli ilman rullaa. Uusi lähetys ja nyt lähti taas vinoon ja ei tullut pois! Karjuin jo napakamminkin ja menin katsomaan että mihin ihmeeseen pieni eläin katosi. Mutta kyllä se Rin on vaan oikeassa, tuossa kohdassa tuuli kuljetti hajua kummasti ja Rin vaan totteli nenää. Tuli rullan kanssa ja kierätti miutkin ihan ihme kautta piilolle. Palkka Rinille kun käveltiin keskilinjalle.

Sitten kaksi tyhjää, näissä ei valittamista. Vasemmalle maalimies ja täältä suorapalkka, leikkimistä. Oikealle tyhjä ja taas kummia tapahtuu. Kutsuin Riniä ja oli tulossa hyvin pois. Sitten vajaa 10 metriä ennen miuta Rin pysähtyy ja käy kaivamaan maata innoissaan. En nähnyt Rinistä kuin vilauksen kun katosi alemmas maastossa. Kutsuin ja kutsuin. Sitten näen että nappaa jotain suuhunsa ja ihmettelin jo että ottaako valeilmaisuun jonkun kepin? No ei ollut keppi kun rieskan päätypala! Tiputti sentäs aarteensa keskilinjalla. Tarviikohan Rin lisää ruokaa.. Viimeinen maalimies vasemmalla ja Rin löysi taas hyvin mutta hetken leikittyään karkasi pois. Oma moka, olisi pitänyt ennakoida tämä. Rin on herkkä leikissä ja sen pitää tapahtua tietyllä tavalla. En sitten tajunnut vaihtaa treenisuunnitelmaa kun meidän porukkaan liittyi toinen hakuporukka kun oltiin samalla alueella. Jatkossa pitää muistaa ottaa vierailta ihmisiltä ilmaisu tai ruokapalkka suorapalkkana.

Namulle samaa hajuhakua. Nyt oli Namusella selkeästi ajatus asiasta! Eteni määrätietoisesti, haki kyllä maasta enemmän hajua kuin ilmasta. Kaikilta pistoilta myös suora eteneminen onnistui hyvin tai melko hyvin. Yhdeltä pistolta sai jo kaukaa hajun, muutoin tuuli pyöritteli hajuja senverran että käytiin aika lähellä hakemassa hajut. Yksi vieras maalimies Namulle eikä tuottanut ongelmaa.

Namu on tehnyt tokoa ja ollut hieno. Paikallaoloa harjoiteltiin villakoiran kanssa ja se oli Namusta hieman kumma kaveri. Rin teki perjantaina jälkien vanhentuessa tottista ja paikallaolon johon ammuttiin. Ei vaikutusta. Sitten liikkeelle lähtöjä ja nämä hyvät. Kotipihalla kaivoin oman pressumetrisen esiin ja lenkin jälkeen Rin teki hienot hypyt hyvällä asenteella. Namulle on ammuttu kahdesti. Kerran leirillä metsässä joka ei mennyt ihan putkeen. Oli tarkoitus leikkiä Namun kanssa mutta aloitin liian aikaisin ja ampumisen aikaan Namu oli jo vähän kyllästynyt. Reagoi ampumisiin (kaksi) ja ei halunnut leikkiä. Kun itse aktivoiduin enemmän (menin mukaan Namun luihuiluun) niin Namukin jatkoi leikkiä. Toisen kerran olin viisaampi ja oli namirasia mukana. Nyt syöttelin nameja ja Namu sai syödä rasiasta kun ammuttiin. Kuunteli kyllä muttei lakannut syömästä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti