keskiviikko 7. elokuuta 2019

Namu 1 vuotta ja Rin 1xEK


Namu noin 1 vuotta, kuvan otti Marjo P.

Voihan Namu kun olet jo "isoksi" kasvanut! Luonteeltaan Namu on edelleen huoleton hönö jota ei elämä hirveästi stressaa. Kooltaan Namusta ei tullut isoa mutta ei Namu onneksi pieneksikään jäänyt. Mutta minkälainen Namu on? Namu on todella ihana otus, sellainen selväjärkinen eikä turhaa hötkyile jos ei ole tarvetta. Namun kanssa on kiva kulkea kun ei stressaa ympäristöä eikä myöskään kiihdy ympäristöstä. Kotona Namu on pääosin rauhallinen vaikka välillä vauhtia on liikaa ja hyppää hitaampien kavereiden yli kun ei ehdi kiertämään.. Namu tykkää olla sylissä jos palvelu pelaa mutta muutoin nukkuu viileillä paikoilla. Lämpöä Namu tuntuu sietävän huonommin, toivottavasti ensi vuonna tiputtaa turkkia paremmin kun nyt on aika tiivis pehko edelleen. Namu on selkeästi enemmän kuumissaan lenkkien jälkeen kuin esimerkiksi Kooa. Meneehän Namu vapaana reippaammalla tahdilla mutta myös hihnalenkkien jälkeen läähätys kestää Kooaa pidempään.


Nam ja sen kaverit

Tarjoilua tiedossa, Kooa tietää ettei saa katsoa

Nam ei oikein tiedä miten jäätelöä käsitellään


Kooan mielestä Nam voisi käsitellä jäätelön nopeammin että vieraatkin saavat. Kooa ja Rin jakoivat jäätelön mutta Kooa päätti toisin kun haukkasi koko jäätelön kerralla suuhun :D Rin sai pienet perät poikien jäätelöistä.


Treeneissä Namu on innokas ja nopeus vaan kasvaa! Alusta ei ollut vauhtia mutta nyt sitä alkaa löytyä enemmissä määrin. Mikä on kiva että vauhti kasvaa varmuuden myötä eikä Namu ole ollut reikäpäässä menijä. Namu hiffaa nopeasti uudet asiat ja tarjoaa sitä mistä palkataan. Treeneissä Namu ei hirveästi välitä rapsutteluista mutta on oppinut sosiaalista palkkaa hyvin ja innostuu kun kuulee "Tadaa!" lopetuskäskyn joka tarkoittaa että palkkaa ei heti tule. Namu tykkää käyttää nenää jälki- ja hakuhommissa. Vähän haastavampia ominaisuuksia Namussa on resurssien vahtiminen. Ihan pennusta asti ruoka on ollut Namulle THE juttu. Muut koirat eivät saa tulla lähelle ja herkästi jäykistyy jos ihminen on liian lähellä ruokakuppia. Luista murisee ihmiselle myös ja herkemmin koirille. Tämä on hieman rauhoittunut kun kukaan ei Namulta mitään pois vie. Jos Namu meinaa vahtia ruokakuppien täyttöä niin joutuu pois keittiöstä. Samoin Namu on hiffannut että ruokaa ei tule jos hengaa keittiössä vaan kannattaa odottaa sitä muualla. Leluista Namu myös herkästi kehittää "Mun lelu" dilemmaa. Ihmisistä ei, onneksi. Namu on myös herkkä joillekin äänille kuten ukkoselle. Ja sille matosta kuuluvalla ravistus äänelle. On myös hiukan huolestunut muusta ravistelusta, ei tule ulos kun pyykkejä ripustetaan vaikka muut koirat ovat heti valmiina odottamassa ulospääsyä. Mutta makkarissa jos oikoo petivaatteita niin Namu katsoo kyllä huolestuneena mutta ei kehitä tästä isompaa reaktiota. Moottorisaha, juna, torvet, ampumaradalta kuuluva pauke ja kodin muut kolinat eivät taas aiheuta huolenaihetta.

Koirien kanssa Namu on myös fiksu. Ei haasta ja on tähän asti tullut toimeen kaikkien koirien kanssa. Puhuu hyvin koiraa ja on ystävällinen eikä provosoidu vaikka toiset koirat haukkuvat tai ihmisen silmään näyttävät aggressiivisilta. Namu menee kohteliaasti luokse ja leikkikumartaa tai tervehtii ja saa uusia ystäviä! Treeneissä muiden koirien leikkiminen ja vauhtiliikkeet ovat vielä kovin mukaansatempaavia mutta meillä on ollut liian vähän näitä harjoituksia. Ihmisiä kohtaan Namu on ystävällinen tai joskus vähän välttelevä. On kohtelias eikä luoksetunkeva. Pentupöhinää tulee vielä herkästi jos ihmisiä tulee lenkeillä vastaan paikoissa missä ei Namu ihmisiä juuri kohtaa. Eli metsät. Maalimiehet ovat silti onneksi olleet ok, niitä saa löytyä metsästä. Jos Namu jollekin elottomalle pöhisee niin silloin riittää että mie käyn kuittaamassa tilanteen ja Namu tämän jälkeen myös toteaa että asia on ok eikä jää pohtimaan. Namu edelleen lenkkeilee pääosin Kooan kanssa, etenkin hihnassa.

Ja jos Namu on hieno koira höpöhöpölajeissa niin on se hieno koira myös siinä ainoassa oikeassa lajissa eli paimennuksessa. Namu kävi Simpelellä Helenan luona paimentamassa ja oli hienon hieno otus. Alkuun oli vauhtia liikaa mutta sitten rauhoittui ja keskittyi hyvin. Tai niin hyvin kuin näillä parilla kokemuskerralla pystyy. Sopivan laajat kaaret löytyvät ja Namu löysää hyvin painetta. Tasapaino löytyy myös. Malttia kuljettaa ei vielä ole ja jos hihna on mukana niin silloin malttia on vielä vähemmän. Tänään taas Helenalla vierailemassa, ensin samassa pienessä aitauksessa mistä kuvat. Namu oli kuulemma hieman jännittyneen oloinen, itse en sitä vielä osaa nähdä. Mutta sinkosi herkästi hajottamaan laumaa. Toinen kierros tehtiin pellolla ja täällä tehtiin alkuun vaan Namun pyörittämistä lampaiden ympäri, nyt näin itsekin että Namu rentoutui lopulta ja välillä irrotti katseensa lampaista. Tietyssä kulmassa jos lähestyi niin ei pokka kestänyt ja juoksi lampaita kohti, nämä pitäisi osata itse paremmin estää mutta kun olen hidas! Ajoa tuli parin askeleen verran mutta siihen ei enempää malttia ollut. Itselle on haastavaa kun en osaa käyttäytyä oikein ja olen herkästi väärässä aikaa ja väärässä paikassa. Kuulemma Namu reagoi hyvin miun ohjaukseen, jos vaan osaisin ohjata muuten kuin väärin :D

Kiitos Paula I. Namun kuvaamisesta :)


Siinä tunnelmia Namusta. Ihana koira <3 Helppo koira kun peilaa sisällä paljon Kooaa ja Riniä. Ei Namu ole juuri tuhmuuksia tehnyt ja Namu haluaa miellyttää ihmisiä. Lonkat on välikuvattu terveeksi. Viralliset tutkimukset teen todennäköisesti vasta kun Namu on 2-vuotias.

Sitten Rinin EK-kokemuksesta. Oli todella kivaa työskennellä Rinin apuna maastossa <3 Aloitettiin jäljeltä ja olin taas niin hyvin valmistautunut kokeeseen että en tiennyt monta keppiä pitää löytää, kuinka pitkä jana on ja kuinka kauan saa metsässä keppejä etsiä. Jana oli Rinille superhelppo kun oli siis vaan 20 metriä. Viivasuora suoritus Riniltä ja varmasti otti jäljen suunnan oikeaksi. Pidemmillä janoilla Rin herkästi menee vinoon ja ilmavainulla. Ensimmäinen keppi nousi nopeasti ja jäljestys oli varmaa. Kulmasta ensin kääntyi väärään suuntaan mutta samantien etsi oikean suunnan. Toinen keppi tämän jälkeen. Sitten kalliota edessä ja nyt kulma meni nopeammin kun ylikään ei päässyt. Sitten pidempi matka ja löytyi keppi jossa kuminauha. Hetken tuumittuani totesin että tämä on viimeinen ja yksi puuttuu. Nyt hikoilutti hieman kun en tiennyt kuinka kauan saa jäljellä olla mutta Rin on nopea jäljestäjä joten ajattelin että aikaa on reilusti. Rin irti ja käskin etsimään keppiä. Rin oli ihan hämmästynyt ja ei heti ymmärtänyt mitä piti tehdä. Pohdin että keppi jäi kalliokulman jälkeen. Käveltiin takaisinpäin ja Rin tutki mustikanvarpuja ja kävi pissalla, mietin että onko edes jäljellä. Hetken Rin haisteli ja nosti kepin <3 Voi Muru! Sitten reippaasti takaisin. Jäljeltä täydet pisteet.

Hetken päästä tarkkuus. Muut koirat eivät olleet nostaneet esinettä. Tuomari taisi alkuun pohtiakin että löytääkö Rin esineen. Toteisin siihen että tottakai minun koira sen nostaa, mitä muutakaan siinä voisi sanoa kuin luottaa koiraansa :) Rin lähti oikealla ajatuksella ja viipyi mustikanvarvuissa oikealla. Kävi herkästi ruudun ulkopuolella. Sitten siirtyi  vasemmalle ja tarkensi maahan josta hetken päästä toi 2e kolikon. Hyvä Rin! Tästä myös täydet pisteet. Pudotettu oli jännittävä koska autot ja ihmiset olivat kohtisuoraan mistä hakea esine. Taas kerran Rinillä hyvä fokus mitä tehdään ja kovaa vauhtia Rin lähti taaksepäin, hieman kaarsi loppua kohden ja kävi poimimassa hanskan. Tästä taas täydet pisteet :)

Sitten hakuhommiin. Tätä jännitin myös koska Rin ei ole hakua tehnyt piirinmestaruuskokeen jälkeen. Mietin että ilmaiseeko vieraita ihmisiä tai tekeekö valetta. Ensin laitoin Rinin ylämäkeen vasemmalle. Hieno pisto ja toi rullan 20 metriä takakulmasta kiven takaa. Hyvä ja innokas näyttö! Pisto oikealle joka vietti voimakkaasti alamäkeen. Täältä Rin lähti ulos, edellinen koira oli kuulemma tehnyt myös alueen ulkopuolelle laajan piston. Kääntyi kuitenkin kutsusta ja tuli pois. Pisto vasemmalle ja Rin taas lähti alueen ulkopuolelle. Katselin että oikealla on hyvää kalliota josta viimeinen maalimies varmasti nousee. Kutsuin pois ja Rin ei heti reagoinut. Hetken päästä huusin "Hyvä!" ja näin että Rin etenee kiven taakse ja tulee sieltä rullan kanssa. Apua! Onko vale? Ovatko molemmat samalla puolella? Helpotus oli suuri kun Rin hyppäsi maalimiehen yli ja meni lipaisemaan nenää :D Tässä myös näyttö hieno ja varma. Jälleen kerran täydet pisteet <3

Esineruutu viimeiseksi ja tänne menin kyllä henkseleitä paukutellen. Rin on ollut todella hyvä esineiden kanssa. Virittely ok ja hienosti Rin tutki aluetta lähiesineiden varalta. Lähetin Rinin HAKUKÄSKYLLÄ matkaan, voi luoja! Rin lähti kuin tykinsuusta ja juoksi etuesineen vierestä ja takaesineen yli ja katosi alasviettävään maastoon. Annoin Rinin työskennellä turhan pitkään alueen ulkopuolella ja ravasi jonkin verran takarajalla. Taisin lähettää yhden kerran uudestaan kunnes nosti vasemman takakulman esineen. Taas työskenteli jonkun aikaa kunnes nosti oikean takakulman esineen. Tästä ei täysiä vaan 28 pistettä.

Maaston jälkeen Rin sai ansaitusti paljon kehuja :) Tottiksen jälkeen ei kukaan tullut enään kehumaan :D Hienohan Rin oli sielläkin, teki kaikki liikkeet kuuliaisesti, Riniltä vaan puuttuu näyttävyys ja voima. Pitkästä aikaa Rin oli ensin paikallaolossa ja oli kuullut ampumista kentältä. Ei siis ollut kiva paikka. Siirtymä oli aivan kaamea! Rin yritti jatkuvasti karata peltoon ja oli useamman metrin päässä miusta eikä suostunut kulkemaan yhdessä kunnes sanoin napakasti "Sivu!" mikä on siis seuruukäsky. Sitten vasta sain Rinin kuljetettua paikalleen. Loppu meni hyvin ja arvosana Erinomainen. Siirtymä yksilöliikkeisiin oli hieman parempi. Seuruu oli taas kamala, tälläkertaa Rin edisti kokoajan ja ei pitänyt kunnolla kontaktia. Nyt oli käännökset ja pysäykset paremmin mukana, samoin henkilöryhmä oli hyvä. Arvosana kuitenkin Erittäin Hyvä. Liikkeestä istuminen nopea ja hyvä kontakti jätöissä. Tässä ja maahanmenossa valmisteleva osuus myös huono, molemmista arvosana muistaakseni Erinomainen. Maahanmeno oli todella nopea mutta luoksetulo olisi omaan silmään voinut olla nopeampi, osaa kyllä tulla reippaammin. Hyvä eteen ja nyt uusi sivulletulokäsky joka toimi hyvin, tässäkin yritän saada Rinille hieman vauhtia sivullesiirtymään. Kamalan pitkä siirtymä joka taas ihan ok vaikka Rinillä oli kova kiire kapuloille ;) Tasamaanouto voisi olla taas nopeampi ja jäi luovutuksessa hiukan kauas. Tämä muistaakseni Erittäin Hyvä tai Hyvä. Estenouto, tässä kiintoeste jota pelkäsin, oli hyvä. Hieman Rin arpoi takaisinhyppyä mutta ei koskenut esteeseen. Luovutus parempi mutta sivullesiirtymään tarvitsi kaksi käskyä. Esteenylityskummallisuus meni onneksi hyvin ja viimeinen kerta ikinä kun Rin sitä joutuu tekemään! Näistä arvosanat ehkä Erinomainen tai Erittäin Hyvä. Eteenmeno oli taattua Rin laatua, hieman käänteli päätään kun menin luokse, Erinomainen. Rin sai mukaansa 94 pojoa. Hirmu kiltisti Rin suoritaa kaikki liikkeet ja etenkin noudoissa on poweria mutta muutoin suoritus sitä kaipaisi rutkasti lisää. Rinistä ei välttämättä siihen ole mutta tavoitteena on ylläpitää edes tämä taso :) Yhteensä pisteitä kokeesta 292 joka on valtavan hieno tulos! Voitimme jälleen kerran kaupunkiottelun joukkuekisan, sama joukkue kuin viime vuonna. Samat koirat myös mutta jokainen kilpaili eri lajissa :D

Hieno Rin melkein itsensä kokoisen pytyn kanssa

Meidän hieno joukkue, Meeri, Rin ja Jana joka antaa hieman tasoitusta koon suhteen pistämällä tassut alemmaksi ;)

Koska EK:n lyhyet suoritukset tuntuivat sopivan Rinille hirmu hyvin niin jatkamme siinä. Yksi hakukoe tulee Rinille vielä toivottavasti tänävuonna eteen ja sitten teen päätöksen haun jatkon suhteen. Jälkikokeisiin mennään jos saadaan paikka. Rin ei ole ollut helppo otus saada pk-puolelle valmiiksi mutta onneksi Rinillä on valtava halu työskennellä itsenäisesti maastossa. Tämä on auttanut asiaa. Herkkänä koirana oleminen ei ole helppoa. Nyt Rin on startannut haun, jäljen ja EK:n. Ja toivottavasti kaikista lajeista myös saavutamme ylemmät koularit. Se on ainakin tavoitteena. Mitä nyt Rin agilityn harrastamiselta ehtii ;) Sinne Rin palasi saikun jälkeen eilen eikä kuulemma taidot olleet unohtuneet, vauhtia oli ladattu hieman enemmän kuin ennen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti